Żeby się porządnie parteru nauczyć to trzeba dość długo ćwiczyć, żeby stójki to jeszcze dłużej (tym bardziej, że w większości przypadków w BJJ za wyskokiego poziomu ta stójka nie ma).
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chcesz polepszyć swoje osiągi w sportach walki i przybrać masy poprzez ćwiczenia na siłowni tak?!
Powiem Ci tak: Na SW, choćby ćwicząc 3 odmienne style masa Ci nie spadnie drastycznie( przy odpowiednim odżywianiu) a to co spadnie to zbędne kcal, tkanka tłuszczowa.
Trenowanie SW "rzeźbi" ciało i dodaje siły i wytrzymałości, a ćwicząc na siłce spada Twoja szybkość.
Moja propozycja jest taka, ćwicz jak najwięcej SW, dobrze się odżywiaj, a na siłowni od czasu do czasu ćwicz po to by zwiększyć siłę i wytrzymałość, masa przyjdzie nie wielka bo moze z 2-5kg ale za to bardzo...sucha masa mięsniowa -będzies zadowolony.
Pozdrawiam
_________________ # Ustąp aby zwyciężyć
# Minimum wysiłku, maksimum skuteczności
# Przez czynienie sobie dobra nawzajem do dobra ogółu
A więc:
Mam 16 lat, 63 kg(dlatego chce jeszcze masę złapać), 175cm wzrosty
Kick Boxing: Poniedziałek, środa, piątek
B.Jiu-Jitsu :wtorek, czwartek
Po szkole będę miał najwyżej kilka godzin, na odrobienie lekcji, odpoczynek, jedzonko, piwko, itp.
Myślałem także nad sobotą i niedzielą, ale zazwyczaj gdzieś wyjeżdżam i nie mam dostępu do siłki
W tym wieku masa jeszcze sama Ci pójdzie.
Weekendy zostaw na regenerację. Siłownie rób po treningu sztuk walki, jeśli starczy Ci siły.
Pomógł: 13 razy Wiek: 19 Dołączył: 24 Cze 2008 Posty: 851 Skąd: z Bażin
Wysłany: 2008-08-31, 21:49
Boruta napisał/a:
W tym wieku masa jeszcze sama Ci pójdzie.
Weekendy zostaw na regenerację. Siłownie rób po treningu sztuk walki, jeśli starczy Ci siły.
UltimateFighter napisał/a:
ćwicz jak najwięcej SW, dobrze się odżywiaj, a na siłowni od czasu do czasu ćwicz po to by zwiększyć siłę i wytrzymałość, masa przyjdzie nie wielka bo moze z 2-5kg ale za to bardzo...sucha masa mięśniową -będziesz zadowolony.
i takie opcje mi odpowiadają!
Dzięki za odpowiedzi i pomoc, Pozdrawiam!