Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Boks tajski - początkujący - kontuzja, uraz, stan zapalny?
Autor Wiadomość
smougie 

Wysłany: 2011-11-15, 22:22   Boks tajski - początkujący - kontuzja, uraz, stan zapalny?

Korzystając z okazji chciałbym wszystkich przywitać, jest to mój pierwszy post na forum ;)

Wracając do tematu... Od półtorej miesiąca trenuje boks tajski, nie opuściłem żadnego z treningów, na treningach daję z siebie wszystko - po treningach rozciągam się jeszcze dobre 20 minut. Postęp jest naprawdę duży, kolega podnosząc moją nogę na już ją ładny kawałek nad swoją głową a zaczynaliśmy od położenia nogi na braku - w dodatku nawet nie mógł się wyprostować bo kwiczałem ;) Wszystko idzie ładnie pięknie, łapie techniki, buduję kondycję i siłę, rozciągam się - aż tu nagle JEB.
Zaczęło się od treningu z 2 tyg temu, pierwsze front kicki - spory problem, czułem jakby opór w stawie biodrowym, tak jakbym chciał a nie mógł, jakby jakiś skurcz/ucisk ograniczał mi wysokość wyprowadzenia dobrego technicznie front kick'a.
Trener powiedział, że może to być kwestia nie tyle rozciągnięcia co RUCHLIWOŚCI bioder. Pokazał mi 3 ćwiczenia, wykonuję je po każdym treningu, niestety w ciągu ostatniego tygodnia odczuwam naprawdę silny ból, zaczął on powoli ograniczać moje normalne funkcjonowanie, wyprowadzanie low kick'ów na treningu również.
Dzisiaj doszło nawet do tego, że nie mogę sam z siebie, tylko przy użyciu mięśni nóg unieść kolana na wysokość klatki piersiowej/pasa.
Gdy chwycę nogę rękoma to bez problemu unoszę ją siłą rąk, jak tylko dodam siłe nóg momentalnie czuję silny ból, podchodzi pod skurcz ale nie jest to skurcz, jak tylko przestane to przechodzi.
Znalazłem na necie podobny wątek, gościu też trenował MT i też go bolało w tym samym miejscu, też po takim okresie, był również podobnej wysokości co ja i takiej samej wagi.
Dodał on także zdjęcie które świetnie pokazuję miejsce bólu.

Czy macie jakieś informacje które mogły by dotyczyć mojego problemu? Nie mam zamiaru opuszczać treningów dopóki nie okaże się, że to coś poważnego.

Oczywiście zamierzam udać się do lekarza na dniach ale chciałem najpierw zasięgnąć opinii osób które mają z tymi sportami styczność na co dzień.

Przesyłam link do zdjęcia.

Pozdrawiam i oczekuję na odpowiedź ;)

@LINK

http://www.kfd.pl/index.p...attach_id=25514

BurninParadise 
BJJ

Wysłany: 2011-11-16, 10:45   

Musisz iść do fachowca to może być naciągnięcie albo naderwanie jakiegoś mięśnia albo przyczepu. Miałem podobny problem.

Ring-Sport

Wysłany: 2011-12-13, 12:24   

Zawsze istnieje ryzyko kontuzji,to część każdego sportu. Nikt tutaj chyba za wiele nie pomoże,po prostu idź do lekarza specjalisty i zobaczysz co stwierdzi.

Odpowiedz do tematu