Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
co pasuje do moich warunków
Autor Wiadomość
oko 

Wysłany: 2011-11-08, 21:32   co pasuje do moich warunków

Witam. Chicałbym się porawdzić was jaka sztuka walki by pasowała do moich warunków fizycznych, planuje się zapisać na coś od poniedziałku. chciałbym się rozruszać i nauczyć bronić bo nieraz dostałem w pape. mam 176cm (jestem niski :/ ) i 67 kg.
jeszcze jedno pytanie mam takie małe jaka najlepsza byłą by waga do mojego wzrostu

pzdr ;-)

turboj 
kickboxing

Wysłany: 2011-11-08, 21:34   

z 80 kg. Poza tym warunki jak warunki, malutki jesteś, to nie od tego zależy. Idz na to co Ci się spodoba

oko 

Wysłany: 2011-11-08, 21:50   

chciałbym na kickboxing (ale zasięg mam kiepski przy tak małym wzrostem ; /) żebym mógł się obronić przed wyższymi przeciwnikami bo moje takie szczęscie że od takich dostałem ; / więdz nie wiem czy przy takim wzroście na kickboxing się opłaca.

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2011-11-08, 22:18   

Napisz jakie kluby masz u siebie , to ci doradzimy .
Generalnie do obrony przed cięższym i wyższym przeciwnikiem z reguły bardziej sprawdzają się chwytane sztuki walki np judo , bjj , zapasy i inne , w nich wielkość ma mniejsze znaczenie jak w uderzanych , łatwiej w parterze pokonać wyższego , sam na własnej skórze miałem okazję sprawdzić to na treningu kick boxingu walcząc w stójce i judo walcząc w paterze z tym samym dożo wyższym przeciwnikiem , a gabarytów jestem podobnych 175 cm ok. 70 kg . Jednak najlepiej sprawdzić samemu co ci bardziej pasuje , ogólnie kick boxing trenować się opłaca .

Odpowiednia waga to taka w której dobrze się czuje , a to kwesta indywidualna .

Paokis_D 

Wysłany: 2011-11-08, 22:18   

Moim zdaniem nie dobiera się sportów walki do warunków fizycznych.
Jeżeli jesteś ''drobny'', proponuje techniki parterowe. Jeżeli takowe style Ci nie podchodzą zapisz się na boks/ kick boxing i zwiększ masę odpowiednim treningiem. Z resztą w tym pomoże Tobie trener. Sam trenując kick boxing miałem kumpli niskich i niższych, ale dawali radę.

Artysta 
Capoeira\BJJ

Wysłany: 2011-11-09, 02:21   

Ciężką pracą pokonasz blokady fizyczne. Dystans można nadrobić szybkością, itp. Wystarczy trenować, zamiast gadać, co się będzie trenowało za 100 lat, albo na jakim treningu się było dwa razy. Odpowiedz sobie, co Ci się podoba - gamę masz szeroką, od bjj, judo, stylów combatowych po uderzane, takie jak taekwondo, muay thai, capoeira, kickboxing. Gdy wybierzesz to co Ci się podoba, przemyśl, czy zależy Ci na otoczce kulturowej wokół danej sztuki czy uważasz to za stratę czasu. Faktem jest to, że sztuki walki mające sporą otoczę kulturową i trzymające się tradycji ( karate w bardzo wielu sekcjach, capoeira, kung fu ) są dużo bardziej czasochłonne w opanowaniu, ponieważ nie poświęca się tam tyle samo czasu na techniki praktyczne, co w sekcji, w której chodzi po prostu o czysty sport. W bardzo wielu miastach masz do czynienia zarówno z sekcjami czysto sportowymi, jak i takimi które kładą spory nacisk na tradycję. Mówisz, że chcesz się zacząć ruszać bo "kilka razy dostałeś w papę" i tylko tyle? Powód sam w sobie jest średni, ale jeśli liczysz na naukę najskuteczniejszych technik, proponuję brazylijskie jiu jitsu , tajski boks ( który w bardzo wielu sekcjach prowadzony jest właśnie na sportowo, z wykluczeniem elementów kultury tajlandii - tu się nie rozpiszę, bo nie jestem do końca rozeznany w temacie ) lub kickboxing. Jeśli coś namotałem, proszę żeby ktoś bardziej rozeznany mnie poprawił, nie chcę Ci robić siana w głowie. Staram się pomóc.

oko 

Wysłany: 2011-11-10, 22:12   

no wiedz byłem na treningu w w k1 : ) jestesm z lbn jak cos. nieznam sie na szkołach walki więz zapisałem się tam bo kolega chodzi i powiem ze fajna atmosfera jak narazie jest. trener mógłby nowym troche bardziej tłumaczyć albo to ja wolno czaje : P trening wyglądał tak 30 min rozgrzewka godz muay thai potem jeszcze bjj z godzinke: )

sorry za ort.

HubertW 

Wysłany: 2011-11-11, 18:46   

Ej od kiedy 176 cm to niski ? u mnie w klubie jest moze z 10 wyzszych niz ja na ok. 100 osób, a mam 179 xd

oko 

Wysłany: 2011-11-12, 09:59   

ja tam się niski czuje :P jest nas 3 takich jak ja a reszta już większa : P

Jeyjey

Wysłany: 2011-11-12, 11:03   

Grapling: judo, sambo, jiu-jitsu, brazylijskie jiu jitsu, zapasy
Striking: tajski boks, kickboxing, boks, krav-maga(zawiera techniki z uderzeniem w krocze)

Bzdura nie jesteś niski, twoja masa i wzrost są ok. Zależy jeszcze jaką sztukę walki wybierzesz. Na graplingu większa masa jest przydatna, na strikingu musisz mieć dynamikę.

turboj 
kickboxing

Wysłany: 2011-11-12, 11:26   

Ja mam 180 i czuję się niski, 188 by stykło no ale niestety :-(

oko 

Wysłany: 2011-11-12, 16:42   

chciałbym w stujkeale no niski jestem : ) jestem ciekaw czy jak mam 18 lat no i prawie pół to czy jak będe chodziła na sztuki walki to mnie wyciągnie chociaż ze 2 cm : ) słyszałem też o takim czymś i chce zastosować ale nie wiem czy to działa http://wzrostmax.pl może ktoś stosował? : )

mase strasznie trudno mi przybrać :/ z dynamika też kiepsko bo tak to zawsze w domu siedziałem a teraz po tylu latach taki ruch :D fajnie : ) 188cm to tyle co mirko crocop :D wymażony wzrost. ja chiałbym dobić chociaż do 178cm : (

soryy za ort

Paokis_D 

Wysłany: 2011-11-12, 20:06   

oko napisał/a:
chciałbym w stujkeale no niski jestem : )

Uwierz mi, że w klubie mam gości po 165 cm. i śmigają całkiem konkretnie. Nikt nie myśli o tym, żeby skończyć z treningami zw. na wzrost...
oko napisał/a:
z dynamika też kiepsko

Dynamikę poprawisz na treningach. Szybkość, siłę i wytrzymałość - po to chodzi się na treningi aby szlifować umiejętności i podnosić skile.

HubertW 

Wysłany: 2011-11-12, 22:06   

Taa z dokładnie jak napisał Paokis_D . A co do wzrostu to nie tyle on sie liczy co zasięg ramion a z tym może być bardzo różnie ;> mnie natura poszkodowała bo z wzrostem 179cm mam zasięg zaledwie 171 cm ;/ a ty np mozesz mieć nawet 190 cm i bedzie ci o wiele fajniej sie boxowało

oko 

Wysłany: 2011-11-13, 12:12   

ja mam 176 na 175 : ) ale bardziej mi chodzi o wzrost w góre bo lepiej się bić jak jest się na równi chociaż : P

a wie ktoś może czy ten poradnik http://wzrostmax.pl/ działa czy może zaszkodzić? bo chciałbym spróbować : )

Odpowiedz do tematu