Witam,
Temat wałkowały duuuużo razy, ale od kilku godzin czytam i czytam opinie innych osób i nie mogę odnaleźć satysfakcjonującą odpowiedź.
Mieszkam we Wrocławiu więc mam duży wybór.
Dlaczego chcę "spróbować" ?
Brakuje mi pewności siebie ( głównie z tego powodu chcę trenować )
Może to jest spowodowane tym, że nigdy nie dostał nikt ode mnie w ryj ani ja nigdy nie dostałem :)
Chcę się pewniej czuć na ulicy ( Nie chce być kozakiem, który po kilku treningach będzie wszystkich napierdalał, chodzi mi o umiejętność samoobrony no i " nie srania w gacie " jak ktoś ma problem )
Na początku myślałem o Muay Thai, ale nie wiem czy na początek to nie będzie za "mocne" dla mnie.
Kolejnym pomysłem jest Kickboxing.. tutaj bardziej się przekonuje
No i trzecim jest karate kyokushin ( mogę się mylić, ale wydaje mi się na początek najbardziej spokojną sztuką walki ) no i co mi się spodobało z jednego forum to zdanie "Treningu oprócz techniki i pewności siebie nauczyły mnie umiejętności wyciszenia, radzenia sobie z problemami..."
Sam nie wiem od czego zacząć, wiadomo najlepiej pójść zobaczyć jak to wygląda...
Może jakieś inne sztuki walki są, o których może nawet nie wiem, że istnieją ?
A tak na marginesie to budowę ciała dziecka posiadam :P 182cm 65kg....
Witaj
Wszystkie trzy wyżej wymienione będą odpowiednie.
Muay Thai chyba najskuteczniejsze w realnej walce, potem KB, na końcu KK - ale wcale dużo nie odstaje. Dużo zależy od klubu w którym podejmiesz treningi. Niektóre sekcje Karate bardzo różnią się od siebie poziomem, każdy trener ma swoje priorytety.
Nie ograniczaj się tylko do uderzanych sztuk walki. Popatrz też za tymi chwytanymi - Judo, ju-juitsu, zapasy etc. Według mnie powinieneś się też zastanowić nad siłownią... Mam podobną budowę ciała do Twojej i po prawie dwóch latach treningu Karate przerzucam się na siłownie bo niedobór masy i siły zaczął mnie lekko irytować. Pozdro!
Jeżeli chodzi o mt to polecam klub Puncher Wrocław. Głównym trenerem i prezesem klubu jest Janusz Janowski, trener kadry w mt. Jeżeli chodzi o stójkę, to myślę, że najlepszy wrocławski klub.
_________________ Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą. - św. Augustyn
A co do siłki to mam pytanko, ile masz lat? :). Ja również polecam ten klub co kolega wyżej trochę o nim słyszałem. A na początek rzeczywiście na muayu będzie Ci ciężko więc albo BJJ, albo KB, ale ja bym wybrał KB, bo pózniej jak będziesz chciał iść na muay thai będzie Ci owiele łatwiej niż na BJJ :). Pozdrawiam.
_________________ --<[(Muay Thai)]>-- "Rany się goją... Umiejętności pozostają"
Jeżeli dwie osoby na forum polecają ten klub,to chyba warto się tam zapisać. Masz 185cm wzrostu i 65kg wagi,wiec jesteś szczupły,dobrze byłoby nabrać masy.