Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak Wzmocnić Kolana Łokcie
Autor Wiadomość
Zuku94 
Koszykarz

Wysłany: 2009-06-12, 19:02   

Ktośich napisał/a:

"Kilu czytanie ze zrozumieniem się kłania"

"Nie znam tamten język doskonale"

Sorry za offtop, ale musiałem.

Ktośich jak już kogoś poprawiasz, to wpierw popatrz na swoją interpunkcję.
Nie znasz tamten język doskonale?

Nie wydaje Ci się, że lepiej brzmiało by:
"Nie, znam tamten język doskonale" ?

Pimpek35 

Wysłany: 2009-06-12, 20:18   

Ktośich, masz racje- LITOŚCI.

Zuku94, dawno Cie tu nie widzialem o.O

Ktośich 

Wysłany: 2009-06-13, 09:39   

No było by lepiej tylko jakoś pominąłem.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-06-13, 23:36   

Naprawdę proszę o panowanie nad językiem.
A lekarz mówiący 14latkowi, że złamana kość będzie mocniejsza powinien z miejsca stracić prawo do praktyki, bo jest całkiem możliwe, że młoda osoba bedzie chciała sobie tak "wzmocnić" kości. Nawet gdyby to była prawda, a nie jest, byłoby to nieodpowiedzialne działanie na szkodę pacjenta.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Ktośich 

Wysłany: 2009-06-14, 09:51   

Według mnie lekarz miał racje i mi wytłumaczył jak to sie dzieje i pokazał na zdjęciu. Mam swoje zdanie masz swoje i tyle.Ja kości nie będe łamał ani kopał w drzewa.

Telesik 
Kill Them All

Wysłany: 2009-06-14, 10:24   

To może zmienimy tytuł na "ekstremalne sposoby na wzmocnienie piszczeli" i wszystko będzie ok

Quercus 

Wysłany: 2009-06-14, 13:02   

Też miałem złamaną nogę ( w stopie kilka kości + zmiażdżenie) i mi lekarz powiedział ze będzie teraz dużo słabsza i zalecił duże ilości nabiału żeby wróciła do normy. Natomiast w szkole uczyłem się że po złamaniu kość jest silniejsza ( ale tylko w miejscu złamania oczywiście). Boruta jednak chyba wie co mówi, a szkole mogą bajki wciskać takie jak to że dzięcioł jest lekarzem drzew i to najpożyteczniejszy ptak :P
Zamiast łamania proponuje więc mleko w młodym wieku!

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2009-06-14, 18:43   

Zawsze mowilem, ze jak juz utwardzac nogi to na stalowych drutach, drzewach i scianach ;)

A tak na powarznie to rozmawialem przedwczoraj naten temat z jednym weterynarzem i wlasciwie potwierdzone zostalo to co juz napisano wyzej i w innym podobnym tematacie.
Ale gwoli scislosci: kosc jest mocniejsza i nie peknie drugi raz w tym samym miejscu, jezeli zlamanie nie bylo skomplikowane, dobrze sie zroslo i uplynal odpowiedni czas (tylko jezeli te 3 czynniki zostana spelnione), przy czym jezeli np. nastepne zlamanie pojdzie po skosie to moze przeciac poprzednie, a nawet sie rozdzielic w miejscu przeciecia i odnowic tamto zlamanie.
To utwardzanie to poprostu stopniowe nawet kilkakrotne zwiekszanie objetosci tych struktor wapniowych (czy jakos tak to sie nazywalo) przez wytwarzanie wapnia - rzecz pokazana na filmie, przy czym calosc jest stopniowa i mozolna, a uszkodzenia musza byc naprawde drobne i powierzchniowe, aby caly proces mogl byc w miare 'kontrolowany', a im dalej calosc zachodzi tym szybciej wytwarza sie wapn - rzecz wymaga umiejetnego wykonywania.
Jednak jest to o tyle niebezpieczne, ze te zmiany musza przebiegac jak najblirzej powierzchni kosci i nie moga dojsc do 'rdzenia kosci' bo wtedy wlasnie dochodzi do zwyrodnien a nawet stopniowego niszczenia sie od srodka, struktury kosci (nie pytac mnie jak, bo to byla krotka rozmowa;)).
I kolejny, najwazniejszy element - przemawiajacy przeciwko takiemu 'utwardzaniu'. Juz przy fragmentarycznym 'pogrubieniu' kosc traci calkowicie swoja elastycznosc.
Przez brak elastycznosci i latwo dochodzi to kolejnych 'nadkruszen' i w wypadku zlamania (takiego zwyklego na wylot) istnieje duze prawdopodobienstwo rozgalezienia sie zlamania (chyba chodzi o rozwarstwie sie kosci albo cos w ten desen), ktore pozniej naprawde trudno poskladac.
Dodatkowo brak elastycznosci jest bardzo mocnym argumentem przeciwko, rowniez ze wzgledu na wyprostowana postawe czlowieka.
Ponadto takie praktyki wymagaja pewnego uwarunkowania genetycznego, ktorego czlowiek nie posiada - i dlatego jest to niebezpieczne.
Tak wiec rzecz jest mozliwa, ale calosc sprowadza sie do tego czy wykonuje sie ja umiejetnie i ma sie do tego predyspozycje, no i jest to bardzo ryzykowne, natomiast czy jest to rzecz porzyteczna to juz sprawa dyskusyjna i na tym proponuje zakonczyc, (jak dla mnie to nie praktyczne).
To tyle tak w skrocie, a calej reszty raczej domysli sie/wyciagnie wnioski chyba kazdy choc sredniokapujacy czlowieczek.

Quercus napisał/a:
w stopie kilka kości + zmiażdżenie
drobne kostki i chrzastki sa duzo delikatniejsze i tu juz zupelnie nie ma zastosowania, zmiazdzenie tez jest czyms innym i duzo powazniejszym od zwyklego zlamania.

ps. sie rozpisalem wiec, jak cos niezrozumiale/poknocone to mnie poprawiajcie.

Ktośich 

Wysłany: 2009-06-15, 14:02   

No i u mnie te czynniki zostały spełnione, więc lekarz na temat mojego złamania się nie mylił.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-06-15, 14:37   

www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Pimpek35 

Wysłany: 2009-06-15, 15:56   

Hahaha :) Demotywator 1 klasa. Tak wiec na tym chyba koniec.

Telesik 
Kill Them All

Wysłany: 2009-06-20, 12:24   

Mój znojomy ćwiczy MT od jakiś 3 lat i mówił że wbił sobie na podwórku kołek drewniany o średnicy 10-15 cm i na poczatku okładał go gazetami itp a z czasem je ściągał. Na początku na nodze miał duże guzy a teraz kopie już normalnie.

jakub126p 
Karate Tsunami

Wysłany: 2009-06-20, 21:37   

powiedz mu ze w tej bajce zapomniał o smokach xD

-Ej, Zdzichu! - Co? - Zarzuć jabolem! -Ale mam cytrynowy! -kur2 wolę malinowy!

Telesik 
Kill Them All

Wysłany: 2009-06-20, 21:43   

O smokoch może zapomniał powiedzieć ale widziałem jak kopał w kant dzwi drewnianych w szkole :-/

Ktośich 

Wysłany: 2009-06-21, 09:33   

Jeśli się dobrze wykona zastrzyk to nie boli

Odpowiedz do tematu