Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak Wzmocnić Kolana Łokcie
Autor Wiadomość
DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2008-07-11, 18:37   

Utwardzanie w tradycyjnym kontekście to mit, nie da się utwardzić kości w ten sposób, tylko się człowiek na ból uodparnia, a kości są coraz słabsze. Z resztą to bez sensu, w realnej walce czy nawet na sparringu adrenalina uderza do głowy i i tak nie czujemy bólu. Ostatnio na sparringu z kumplem jeden z moich pierwszych ciosów nogą trafił w jego łokieć (stopą). Potem tłukliśmy się jeszcze z pół godziny, a dopiero parę godzin później zobaczyłem, że mam spuchniętą kostkę. Podobnie z rękami - możesz sopbie połamać palce i nawet tego nie poczujesz, będziesz dalej napierdalał. A potem chirurg ;P.

To całe utwardzenie ma wg mnie podłoże psychologiczne "ale jestem twardy, napierdalam w drzewo", leczenie kompleksów itp.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-07-11, 20:28   

DrunkenMaster napisał/a:
Utwardzanie w tradycyjnym kontekście to mit, nie da się utwardzić kości w ten sposób, tylko się człowiek na ból uodparnia
Nie zupelnie masz racje.
Mozna doprowadzic do modyfikacji kosci. Systematyczne robienie urazow prowadzi do wytwarzania coraz wiekszej liczby struktur wapniowych "beleczek kostnych", dzieki czemu kosc staje sie gestrza, twardsza i w co za soba idzie bardziej wytrzymala.
Takwiec np. uderzanie w piach rowniez moze pomuc, ale efekt bedzie tak naprawde tylko po wieloletnim takim "treningu". No i trzeba to robic umiejetnie.

Horus 
Muay Thai

Wysłany: 2008-07-12, 07:31   

shinra napisał/a:

Mozna doprowadzic do modyfikacji kosci. Systematyczne robienie urazow prowadzi do wytwarzania coraz wiekszej liczby struktur wapniowych "beleczek kostnych", dzieki czemu kosc staje sie gestrza, twardsza i w co za soba idzie bardziej wytrzymala.
Więc jakiekolwiek kopanie w twarde przedmioty nie ma sensu, wystarczy poprosić kumpli z klubu, żeby połamali ci piszczel w 7 miejscach i będziesz z utwardzaniem kilka lat do przodu :-P .

A tak na serio to systematyczne robienie urazów może prowadzić również do rozwarstwienia kości, uszkodzenia okostnej itp. Kość staje się twardsza, ale jednocześnie jest bardziej krucha, traci elastyczność, jest mniej wytrzymała na różnego typu naprężenia i ma osłabione zdolności regeneracji. Nie mówiąc o deformacjach i zwapnieniu.

KaMaSx 

Wysłany: 2008-07-12, 08:56   

a ja nie utwardzam i tez nie narzekam :-P

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-07-12, 14:47   

Horus napisał/a:
A tak na serio to systematyczne robienie urazów może prowadzić również do rozwarstwienia kości, uszkodzenia okostnej itp. Kość staje się twardsza, ale jednocześnie jest bardziej krucha, traci elastyczność, jest mniej wytrzymała na różnego typu naprężenia i ma osłabione zdolności regeneracji. Nie mówiąc o deformacjach i zwapnieniu.
Dokladnie, jest to ryzykowna sprawa. Kosc musi byc dobra pod kazdym wzgledem, nie mozna jej traktowac ze 'cos koszem czegos'.
Dlatego napisalem ze trzeba wiedziec jak to robic, a takich osob niestety jest coraz mniej.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-07-13, 21:12   

Uszkodzenia osłabiają, nie wzmacniają.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Diamond 

Wysłany: 2008-07-15, 09:47   

A jakis twardy kij trzymany luzno przez inna osobe moze byc substytutem takiego np. worka?
Ostatnio zmieniony przez Diamond 2008-07-15, 19:43, w całości zmieniany 3 razy  

rafal_oyama 

Wysłany: 2008-07-15, 11:55   

wiesz w muay thay dawniej to kije łąmali nogami a nie je kopali, ale niewime jak teraz :P

FranzMaurer4444 
Kierownik

Wysłany: 2008-07-15, 13:11   

rafal_oyama napisał/a:
wiesz w muay thay dawniej to kije łąmali nogami a nie je kopali, ale niewime jak teraz :P

teraz tez chyba.niektorzy potrafia złamac latarnie przez jedno kopnięcie.

PorQy 

Wysłany: 2008-07-15, 18:55   

Moze nie od razy łamać, ale pogiac - czemu nie :]

http://www.youtube.com/watch?v=eXoRa3DM5tU

Diamond 

Wysłany: 2008-07-15, 19:43   

Ja zem niedawno napisał/a:
A jakis twardy kij trzymany luzno przez inna osobe moze byc substytutem takiego np. worka?

Wracam do mojego pytania. Mam bowiem w domu zuzyty kij baseball'owy i nie wiem, czy jeszcze mi sie przyda.

Zamierzam np. wyjsc gdzies kumplem na jakas lake, on by trzymal luzno przed soba bejzbola, a ja bym w niego kopal goleniami (w kij, nie w kolege ). Czy uzyty w ten sposob moze zastapic worki treningowe lub drzewa bananowe?

Odpowiedz jest mi naprawde potrzebna.

Noah3 

Wysłany: 2008-07-15, 20:05   

Chłopie jak na razie masz hu***y pomysł weź sobie załatw oponkę albo i 2-3 ile dasz rade znajdź gdzieś jakieś dżewo obetnij tak jak ja to zrobiłem nałożyłem 3 opony od malucha troszku zjechane żeby nie były za twarde i kopałem przez 3 miesiące tyle ile miałem czasu początki nawet nawet ale i tak bolało trzeba tylko się przełamać ale teraz już widzę różnicę mogę teraz odbierać kopnięcia na blok piszczelem i nie boli mocno łamię też gałęzie które trzyma mój kolega i nie za grube średnicy 15-20 cm może mniej albo więcej nie wiem dokładnie ale powiem tylko pomysł z oponami był ZAJEBISTY

Horus 
Muay Thai

Wysłany: 2008-07-15, 20:57   

Noah3 napisał/a:
łamię też gałęzie które trzyma mój kolega i nie za grube średnicy 15-20 cm może mniej albo więcej
Chyba ci się jednostka pomyliła :lol: . 15-20 cm to nie gałąź, to pień brzozy lub jarzębiny :mrgreen: .

SZA 

Wysłany: 2008-07-15, 20:59   

jedyne co bys przy takim uderzeniu zlamal to twoja noga :-)

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-07-15, 23:26   

Noah3 napisał/a:
znajdź gdzieś jakieś dżewo obetnij tak jak ja to zrobiłem

masz ostrzeżenie za propagowanie niszczenia przyrody.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Odpowiedz do tematu