Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka sztuka walki dla kobiety
Autor Wiadomość
kyokushin_man 

Wysłany: 2012-01-30, 22:59   

dziewczynie chodzi o obronę, nie chce jeździc na zawody wiec nie rozumiem dlaczego wciaż padają sztuki parterowe, niezbyt to dobre do samoobrony dla filigranowej dziewczyny, sprawdź to
http://www.kravmaga360.pl/

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2012-01-31, 00:50   

Ranma napisał/a:
bo prawda jest taka, ze nikt z nas jej nie zna, nie widział, nie zmierzył, nie przeprowadził testow (?!)

I dlatego zakłada się przecietną, a nie 120kilowego nasterydowanego babochłopa.
Cytat:
tak naprawde kobiecie do obrony jest potrzeba pare chwytow i uderzen, ew. gassolina i kondycja, aby spierdzielać w bezpieczne miejsce, wiec skonczcie z tym wieszaniem psów, plz.

Nie. NIGDY! Właśnie im ktoś ma gorsze warunki fizyczne (biologiczne), tym bardziej potrzebuje umiejętności. I tym ciężej trzeba na nie pracować.
kyokushin_man napisał/a:
dziewczynie chodzi o obronę, nie chce jeździc na zawody

Albo chodzi o obronę, albo nie chce jeździć na zawody. Albo ktoś chce się nauczyć pływać, albo nie chce się zmoczyć.
Cytat:
padają sztuki parterowe, niezbyt to dobre do samoobrony dla filigranowej dziewczyny

To jedyne co ma sens dla filigranowej dziewczyny.
Cytat:
sprawdź to
http://www.kravmaga360.pl
Najwyraźniej pomyliłes fora. Tutaj reklamowanie styli, delikatnie mówiąc: o upośledzonej skuteczności nie jest mile widziane. :evil:
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Ranma 
misjonarz

Wysłany: 2012-01-31, 11:28   

Boruta napisał/a:

I dlatego zakłada się przecietną, a nie 120kilowego nasterydowanego babochłopa.

Nie. NIGDY! Właśnie im ktoś ma gorsze warunki fizyczne (biologiczne), tym bardziej potrzebuje umiejętności. I tym ciężej trzeba na nie pracować.

Ad.1. Sugerujesz coś? :>
Ad.2. Oczywiście, ze tak. Potrzeba jest duzego nakladu sily i zaangazowania. Gdzieś napisałam, zę nie? ulica to nie dojo, kiedy ktos atakuje, nie pyta, czy jestes na to gotowy. dlatego w takich szybkich, naglych sytuacjach najskuteczniejszych jest kilka dobrze wypracowanych technik. i mowie to z wlasnego doswiadczenia, a nie teorii wyssanych z palca. zeby nie bylo.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2012-01-31, 11:33   

Ranma napisał/a:
ulica to nie dojo, kiedy ktos atakuje, nie pyta, czy jestes na to gotowy. dlatego w takich szybkich, naglych sytuacjach najskuteczniejszych jest kilka dobrze wypracowanych technik.

Właśnie dlatego nie jest. Potrzebujesz umiejętności walki, nie wyrwanych z kontekstu technik.

Ranma 
misjonarz

Wysłany: 2012-01-31, 11:44   

Boruta, nie rozumiesz mnie. Ja nie kwestionuję użyteczności treningów. Nie.
Tylko ogółem, gdy już dochodzi do napasci na kobiety, skuteczne jest zastosowanie techniki, ktora, powiedzmy sprawdza sie najlepiej w takich naglych sytuacjach, ktore nie pozwalaja czesto na zastanawianie sie. Nie oznacza to tego, ze zajebiscie, nauczyc sie tylko kilku technik i git, nic wiecej nie trzeba.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2012-01-31, 15:18   

Nie Ranma, to Ty nie rozumiesz. Musisz mieć wyćwiczoną umiejętność walki. Nie ma czegoś takiego o czym Ty piszesz. To jest, wybacz, bełkot.

sakaba 

Wysłany: 2012-01-31, 15:57   

Dobra, rozumiem, o co chodzi wszystkim stronom i dzięki,że pomogliście mi się wszystkiemu lepiej przyjrzeć :) raczej wybiorę jednak to bjj .
a jeszcze bym chciała zapytać o mma, nikt tego tu nie wymienił a dużo razy mi się to przewijało przy szukaniu. rozumiem,że wymaga to większej siły? sport bardziej męski niż dla zwykłej kobiety?

Ranma 
misjonarz

Wysłany: 2012-01-31, 16:15   

Boruta napisał/a:
Nie Ranma, to Ty nie rozumiesz. Musisz mieć wyćwiczoną umiejętność walki. Nie ma czegoś takiego o czym Ty piszesz. To jest, wybacz, bełkot.

A o czym innym ja tu pierdziele cały czas, nie tylko w tym temacie? Czy gdziekolwiek napisałam, że nie potrzeba mieć wyćwiczonej umiejętności walki? NIE. Zawieś ten kałasznikov, Boruta.

@Sakaba czy zmywanie garów i robienie obiadu jest bardziej kobiece, że faceci nie mogą tego robić?

Ja już sie zamieniam w milczka. Co miałam napisać, to napisałam. Stosunkujcie sie do tego wedle życzenia, nic mi do tego.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2012-01-31, 16:27   

sakaba napisał/a:
Dobra, rozumiem, o co chodzi wszystkim stronom i dzięki,że pomogliście mi się wszystkiemu lepiej przyjrzeć :) raczej wybiorę jednak to bjj .
a jeszcze bym chciała zapytać o mma, nikt tego tu nie wymienił a dużo razy mi się to przewijało przy szukaniu. rozumiem,że wymaga to większej siły? sport bardziej męski niż dla zwykłej kobiety?

MMA to formuła walki. Klub, który Ci podałem także z powodzeniem bierze udział w tej rywalizacji.
Ranma napisał/a:
Czy gdziekolwiek napisałam, że nie potrzeba mieć wyćwiczonej umiejętności walki? NIE.

Tak, właśnie o tym pisałaś.

SzyHa
MMA

Wysłany: 2012-01-31, 17:09   

hahahah :-P mma to formuła walki w której toczy sie boje w stójce i parterze.więc dla początkującego obczajenie grapplingu i strikingu może być kłopotliwe,więc jeśli spodobało ci sie bjj to na nie idz :lol:

Zabstyl 
Muay Thai

Wysłany: 2012-01-31, 18:23   

A jak już ogarniesz dobrze te BJJ to możesz dorzucić stójke.

kyokushin_man 

Wysłany: 2012-01-31, 22:10   

Boruta napisał/a:
Albo chodzi o obronę, albo nie chce jeździć na zawody. Albo ktoś chce się nauczyć pływać, albo nie chce się zmoczyć.

miałem na myśli ze dziewczyna nie szuka sportu walki raczej sztuki, wyraźnie można wywnioskować z jej wypowiedzi że nie chce trenować dla samego sportu ale samoobrony, choć w pewnym sensie muszę się zgodzić bo zawody najlepiej przygotowują do prawdziwej walki

Boruta napisał/a:
To jedyne co ma sens dla filigranowej dziewczyny.

Tu też nie mogę się do końca zgodzić, widziałem wiele na prawde drobnych dziewczyn które i technicznie i siłowo świetnie radziły sobie w rekawicach bokserskich (oczywiście kwestia treningu) ale wszystko jest do zrobienia, a nie da się też ukryć że masa czy to mięśniowa czy tłuszczowa jest wyjątkowo przydatna w parterze jeśli nie mamy wystarczająco opanowanej techniki, nie oszukujmy się, ale taką lekką dziewczyną bez trudu się "obraca"

Boruta napisał/a:
Najwyraźniej pomyliłes fora. Tutaj reklamowanie styli, delikatnie mówiąc: o upośledzonej skuteczności nie jest mile widziane.

szczerze mówiąc nie trenowałem nigdy, ale zawsze wychodziłem z założenia że jest to styl uliczny a zarazem skuteczny

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2012-01-31, 23:55   

kyokushin_man napisał/a:
miałem na myśli ze dziewczyna nie szuka sportu walki raczej sztuki,

To to samo.
Cytat:
wyraźnie można wywnioskować z jej wypowiedzi że nie chce trenować dla samego sportu ale samoobrony

Nie ma samoobrony bez sportu. Rywalizacja jest elementem wyszkolenia. Oczywiście zdaża się, że ktoś sobie bez tego poradzi, ale tak samo zdaża się, że ludzie sobie w ogóle bez treningu radzą.
Cytat:
choć w pewnym sensie muszę się zgodzić bo zawody najlepiej przygotowują do prawdziwej walki

Nie "w pewnym sensie". Tak po prostu jest.
Cytat:
Tu też nie mogę się do końca zgodzić, widziałem wiele na prawde drobnych dziewczyn które i technicznie i siłowo świetnie radziły sobie w rekawicach bokserskich (oczywiście kwestia treningu)

Zdawało Ci się, że widziałeś. Masy ciała nie przeskoczysz.
Cytat:
a nie da się też ukryć że masa czy to mięśniowa czy tłuszczowa jest wyjątkowo przydatna w parterze jeśli nie mamy wystarczająco opanowanej techniki, nie oszukujmy się, ale taką lekką dziewczyną bez trudu się "obraca"

Jedyne czego nie da się ukryć, to tego, że wypisujesz bzdury. Jest dokładnie na odwrót. Zostało udowodnione w walce, że masa ma znaczenie w stójce, nie w parterze. To jest fakt.
Cytat:
szczerze mówiąc nie trenowałem nigdy, ale zawsze wychodziłem z założenia że jest to styl uliczny a zarazem skuteczny

Błedne założenie.

sakaba 

Wysłany: 2012-02-13, 17:54   

a orientuje się ktoś czy w jakiejś szkole sztuk walki są może zniżki studenckie?;p

Ring-Sport

Wysłany: 2012-02-16, 14:51   

Zależy z jakiego miasta jesteś,ale myślę że mając kartę członka takiego klubu,zyskujesz wiele bonusów na innych płaszczyznach,niekoniecznie same zniżki studenckie ;-)

Odpowiedz do tematu