Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
jakie walki z bronią?
Autor Wiadomość
eeem?

Wysłany: 2010-07-23, 20:17   jakie walki z bronią?

ok, więc jestem dziewczyną, mam 17 lat, 161 cm i ważę 46 kg.i jestem dziewczyną. Od jakigoś czasu strasznie podoba mi sie broń biała wszelkiego rodzaju i chciałabym się nauczyć walczyć.
Wspomnę też, że nie należę do osób, które są wysportowane. Jestem szczupła, ale totalnie leniwa. Macie jakiś pomysł, co mogłabym zacząć ćwiczyć? proszę

halo22 
Bjj

Wysłany: 2010-07-23, 20:44   

17 lat to trochę za dużo jak na szermierkę sportową - jeśli bierzemy to na poważnie tzn. "zawodowo" :D ale potrenować każdy może, nie koniecznie aby brać udział w jakiś zawodach. Jeśli wybierzesz szermierkę, polecam szpadę, a odradzam floret(co to za sport w którym możesz trafiać tylko w korpus i to jeszcze z takimi dziwacznymi zasadami...).

Edit: Nie będzie ciężko. Po prostu - nie da się nauczyć poprawnej postawy szermierczej, zasłon, ataków etc. bez trenera(!!!). Po 2 latach 2 godzinnych treningów 3 razy w tygodniu z b. dobrym trenerem miałem jeszcze kilka wad - np. pochylanie głowy w rzucie, nietrzymanie lewej ręki odpowiednio ułożonej z tyłu (co wg. mojego trenera pomagało w dynamicznym wypadzie.) i kilka mniejszych. A teraz wyobraź sobie jakie wady zrobiłaby bez trenera w sporcie, gdzie technika jest chyba najważniejsza. Po prostu: nie da się, a nie "będzie ciężko" bo robisz nadzieje dziewczynie, że "jestem wytrwała, dam rade i może coś z tego będzie"
Ostatnio zmieniony przez halo22 2010-07-24, 11:39, w całości zmieniany 1 raz  

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-07-24, 00:45   

Co do SW, to cos chwytanego proponuje, np.Judo albo BJJ.
Jezeli chodiz o szermierke to musisz znalesc kogos kto nauczy cie chociaz podstaw, bo inaczej to ciezko bedzie.

Lukasz_Gda 
dura lex sed lex

Wysłany: 2010-07-25, 00:26   

z jakiego miasta jesteś?
iaido, jodo, kendo coś z tego Cię interesuje?

eeem?

Wysłany: 2010-07-26, 17:29   

z Olsztyna.
hmm... no właśnie nie wiem, najchętniej coś, gdzie walczy się sai itp.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-07-26, 19:02   

Bron w sekcjach SW jest traktowane jako dodatek, a Sai - nieslusznie zreszta, bo to swietna bron - zwykle jest jeszcze wieksza abstrakcja, wiec nalezy szukac gdzies gdzie oprocza walki jakas bronia 'standardowa' daja mozliwosc rowniez wyboru 'broni indywidualnej'. Przede wszystkim beda to sekcje Kendo, JJ, Judo, Karate, Aikido i w jakichs centrach walki, kiedys widzialem tez info (choc to dziwne), ze bylo tez w sekcji Wushu.

Jeszcze zostaje kwestia tego co rozumiesz pod "itp." ;)
Pamietaj ze nie lizniesz wszystkich broni (najprawdopodobniej bedzie mozliwosc dwoch rodzajow).

ymon

Wysłany: 2010-08-04, 13:44   

sai jest na epwno w karate ale w Kyokushin chyba nie abrdzo. Na pewno jest w Oyama, w tradycyjnym chyba też. Wiem że są specjalne szkoły posługiwania się tylko i wyłacznie np nunchaku może jest też coś takeigo z sai ale wątpie szczerze mówiąc ;P w moim karate dosyć często ćw z kataną, kijem, sai, tonfa i nunchaku ;)

Odpowiedz do tematu