Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
judo
Autor Wiadomość
powersm12345 

Wysłany: 2009-02-21, 21:03   judo

Chcę przedstawić tu pewną sytuację.
Mam 30 lat od 15 lat ćwiczę na siłowni,tak dla zdrowia dla siebie.Ważę 107kg,wzrost 178cm.
Wyciskam 200kg,przysiad i martwy ciąg po ok 280 kg.
8 miesięcy temu znajomy namówił mnie na treningi judo.Bardzo mi sie podoba nauczyłem się parę rzutów ,dżwigni ,trzymań itp.Ale o co chodzi jak robimy walki to kiedy walczę z osobami co mają brązowe lub czarne pasy to oni nie są wstanie nic mi zrobić.Jestem tak silny ,że nie mogą mi ani wejść w nogi ,ani wykonać rzutu czasami mi uda się wykorzystując siłę raczej niż technikę walnąć o matę.Praktycznie to jest tak ,że ja jestem za silny i nic mi nie zrobią a oni zbyt dobrzy technicznie by im ja coś zrobił
Nie mówiłem tego głośno ale czy nie dowodzi to tego ,że jeśli dysponuje się duża siła to nawet posiadanie umiejętności walki nie gwarantuje wygranej.Zawsze myślałem,że wszelkie walki wschodu to jakaś magia ,która jak opanujesz to dasz radę każdemu ale widzę ,że to nie do końca tak jest.
Ostatnio pojawiły się pogłoski ,że Pudzianowski chce walczyć w MMa czy ma szanse?? :mrgreen:

Nie Powiem 

Wysłany: 2009-02-21, 21:35   

Widzisz, jakbyś 15 lat ćwiczył judo to pewnie byś dał rade komuś co 15 lat ćwiczył na siłowni. Według mego skromnego zdania warunki fizyczne też mają dużą w walce.

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-02-21, 23:42   

Proponuję "sparring" z kimś zaawansowanym w sportach uderzanych, wtedy zobaczysz, że siła to nie wszystko :) A Pudzian chciał walczyć w mma, ale to było 2 lata temu, obecnie już to porzucił.

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2009-02-22, 13:01   

Spróbuj parteru z kolesiem z BJJ ;]

Swoją drogą waruki fizyczne są bardzo ważne, z tym się chyba każdy zgadza. Akurat stójka w judo jest elementem, gdzie siła ma duże znaczenie, ale już w parterze czy uderzanych sportach technika daje już trochę mniej - choć oczywiście też sporo.

Rada moja jest taka, żebyś walczył bardziej technicznie - jak będziesz się spinał, trzymał ludzi na chama na odległość wyciągniętych rąk i przewracał ich czasem siłowo, to ani nikt ci nie wejdzie do rzutu, ani ty się rzucać nie nauczysz. Więc walcz bardziej na luzie i próbuj wykonywać ćwiczone techniki w walce.

Jak się ćwiczy z dziewczynami to trzeba właśnie tak robić - nie angażować siły tylko działać technicznie, inaczej takie sparringi nie miałyby sensu.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

FranzMaurer4444 
Kierownik

Wysłany: 2009-02-22, 15:11   

powersm12345 napisał/a:
Mam 30 lat od 15 lat ćwiczę na siłowni,tak dla zdrowia dla siebie.Ważę 107kg,wzrost 178cm.
Wyciskam 200kg,przysiad i martwy ciąg po ok 280 kg

tak przy okazji wrzuć fotki ;-]

DrunkenMaster napisał/a:
Spróbuj parteru z kolesiem z BJJ ;]

jest różnica.

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-02-22, 17:51   

Cytat:
Jak się ćwiczy z dziewczynami to trzeba właśnie tak robić - nie angażować siły tylko działać technicznie, inaczej takie sparringi nie miałyby sensu.

Nasuwa się jedna myśl - parter :-)

Torkowy 

Wysłany: 2009-02-23, 00:24   

Powersm, po prostu wybrałeś taką dyscyplinę, gdzie siła ma ogromne znaczenie :-P Na uderzanych (boks, MT, KB) siła jest dopiero na którymś z rzędu miejscu jeśli chodzi o priorytety. Przy tych warunkach nie masz prawa być równie szybkim jak ktoś ważący np 185cm i 85kg wagi. Nie masz też takiego zasięgu, nie rozciągniesz się już tak do kopnięć itd. Czyli reasumując - jak chcesz zebrać baty od 20kg lżejszych, idź na uderzane, a jeśli chcesz się poprawić technicznie w judo, to zacznij technicznie sparować, a nie trzymać na chama :mrgreen:

Odpowiedz do tematu