Wysłany: 2010-08-02, 19:28 Małe pytanko o biegi i silke :)
a wiec zrezygnowałem z profesjonalnej siłown :P
ćwicze w domu poniedziałek,środa,piątek
jest to podciąganie na drążku, pompki przysiady brzuszki wspięcia na palce ;)
chciałem zapytać czy waszym zdaniem to mi starczy?? ;)
wtorek i czwartek to zajęcia MT :)
a w sobote biegam i tu mam kolejne pytanie
ile biegać km ???
bo na razie biegam po 4km ale nie wiem czy to nie za mało ?? :)
prosze mi pomóc :)
4km to moim zdaniem mało. Najlepiej 7-10. A najlepiej to używać hita. Czyli 3-6 min trucht 30 sec sprint i powtórzyć to 7-15 razy. W ten sposób kondycja Ci się poprawi do mt.
Pomógł: 24 razy Wiek: 18 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1417 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-08-03, 09:02
czesio89ns napisał/a:
jest to podciąganie na drążku, pompki przysiady brzuszki wspięcia na palce
Trening domatora zastosuj.
czesio89ns napisał/a:
chciałem zapytać czy waszym zdaniem to mi starczy??
Trening domatora powinien wystarczyć. A dlaczego zrezygnowałeś z siłowni?
czesio89ns napisał/a:
ale nie wiem czy to nie za mało ??
Dziwne pytanie. Chyba sam czujesz czy po przebiegnięciu 4 km masz jeszcze siły na dalszy bieg. Tu nie możemy Ci nic pomóc.
Ziomek. napisał/a:
A najlepiej to używać hita
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Wysłany: 2010-08-03, 10:57
hiit jak już coś :P I tak to nie wygląda jak opisałeś. np 30 sek sprint 40 sek 30-50% aktualnego maxa. Ja preferuje bieganie na bieżni olimpijskiej bo 100m sprint 100 "trucht" ale interwały zostaw na czas kiedy będziesz przygotowywał się do jakiś zawodów.
Panowie prosilbym o konkretne odpowiedzi ;)
na silke nie chodze poniewaz jak wracam z pracy to silownia jest juz nieczynna :P
a jezeli chodzi o biegi to nie wiem czy biec np srednim tempem 4-5 czy wiecej kilometrow czy np jakos inaczej ;)
i tez pytam czy interwaly sa skuteczne i czy np moge biec 100m max pozniej 300 truchtem ? :)
dokładnie, a nie którzy pewnie by musieli iść, bo by była taka niska intensywność
kurde, rozbroiło mnie TOO
Cytat:
hiit jak już coś :P I tak to nie wygląda jak opisałeś. np 30 sek sprint 40 sek 30-50% aktualnego maxa.
jak już to 85-95% VO2Max
na nie pełnym wypoczynku 1/3 bieganego odcinka, bądź na pełny wypoczynku
zależy jakie przemiany chcesz ćwiczyć
polecam na nie pełnym wypocznku, aby ci tętno nie spadało poniżej 140bpm
Cytat:
zalezy mi na utrzymaniu dobrej kondycji :)
chyba chodzi ci na wyrobienie odpowiednie wytrzymałosci ogólnej, czy wytrzymałośc szybkościowej, czy wytrzymałości specjalnej ?
chyba ci chodzi o to pierwsze, czyli wytrzymałość ogólna
dasz rady biegać już ponad 60' ?
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Mawashi mi się zdaje że 20% maxa to spacer. 40-50% to już trucht. A zależy od człowieka np. jeśli ktoś jest otyły to 40%-50% to już będzie spacer.
a ty wiesz co napisałeś ?
poniżej 55%HRMax to już leciutki trucht, dla każdego człowieka jest tak samo, zależy od wyznaczenia HRMax,
są różne zakresy
jak piszesz o "%" to nie mam pojęcia co masz na myśli tętno maksymalne czy pobór tlenu w czasie 1 minuty ?
a po za tym jak określisz swój max i te procenty do tego maksa i co masz na myśli max
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"