Wiadomo że siła szybkość i wytrzymałość to nie wszystko w sportach walki. Potrzebne jest również podejście duchowe. Ludzie "wschodu" jak wam wiadomo medytowali i dzięki temu mogli dostrzec więcej? niż przeciętni. Dokładnie chodzi o mowę ciała: to przewidzenie ruchu przeciwnika i użycie odpowiedniej techniki. Tu nasuwa się pytanie. Co sądzicie o kwestii duchowej że tak to nazwę w sportach walki.
Przytoczę tu Filozofię karate kyokushin:
Podobnie jak Księżyc oświetla swym blaskiem wszystko, co kryje się w ciemności nocy, tak samo dobry karateka widzi każdy ruch przeciwnika. Będzie on koncentrował się na każdym geście osoby, z którą toczy pojedynek, podobnie jak światło Księżyca równomiernie pada na wszystkie przedmioty w jego zasięgu. Przy pełnym rozwoju tej postawy świadomość będzie natychmiast rejestrowała każdą wyrwę w obronie przeciwnika. Chmury przysłaniające światło Księżyca, porównuje się do nerwowości, która staje na przeszkodzie przewidywania reakcji drugiego człowieka. Atak na jego słaby punkt oraz prawidłowe zastosowanie techniki są wówczas niemożliwe.
Opłaca się medytacja ? Czy to jakieś wymysły nie z tej ziemi To ma sens ? Chciałbym znać wasze zdanie na ten temat.
[ Dodano: 2008-10-12, 20:36 ]
Tak na szybko to ja wierze w takie rzeczy Może to bajka albo nie bajka ale wiara spełnia marzenia
_________________ - Taekwon-do -
- Thai boxing -
- Hapkido -
"Ten, kto pokonuje innych, jest silny. Ten, kto pokonuje siebie, jest potężny."
Nie twierdzę, że medytacja jest do niczego, owszem jest bardzo przydatna. Jednak, kiedy idzie o rozpoznawanie ruchów przeciwnika, to uważam że trening z partnerem prowadzony z zaangażowaniem jest lepszy w wykształceniu tej cechy.
ja jesytem jak najbadziej za, osobisnicie nie traktuje medytacji jako cos co ma mi pomuc w przewidywaniu ruchow, tylko chwile na przesyawienie sie z zycia na trening, i dobrzesie z tym czuje...
_________________ Prezpraszam za ortografy, ale wiecie, dyslekcja...
master96
Wysłany: 2008-10-13, 19:06
wcale nie gość dobrze pisze bo ideą medytacji jest wyciszenie i skupienie się to ma wiele pozytywnych aspektów: uwolnienie do stresu, rozładowanie emocji. Sam na początku nie wierzyłem ale potem się przekonałem. Medytacja jest wyższą formą modlitwy. Pozwala się wyciszyć i opanować emocje. Po krótkim czasie tygodnia nawet 2 poczujesz różnicę.
a kto tu mowil o medytacji przed walką na ulicy.
jesli przychodzisz na trening to wyciszenie i uspokojenie ciałą według mnie pozwala na prawdziwy trening, bo jesli targają nami uczucia, to nie skupiamy sie natym co mamy robic.
gdybym ja sie wyciszyl to bym mial caly trening zje*any bym chodzil zamulony moim zdaniem lepiej wejsc nagrzanym na ostre lanie itd na trening niz po jakis medytacjach
nie chodzi tu o to zeby ziweać, tylko zeby odrzucic emocje według mnie, zostawic spraewy niezwiązane z treningami w szatni, i ze swierzym umysłęm zacząć trening. u nas medytacja jest zawsze przed i po treningu, i yto jest rewelacjuna sprawa, wiesz kiedy sie zaczyna trening i kiedy konczy.
Tu nie o to chodzi żeby nauczyć się lewitacji tylko się uspokoić. Jeśli w medytacji nie było by sensu to nikt by tego nie robił a to że jest to strata czasu to i tak mamy go dużo i poświęcić 15 minut na to to nie jest wielki wyczyn. ( tak jak modlitwa rano i wieczorem )
"Człowiek powinien spojrzeć w swoją własną, prostą naturę i zupełnie wolny żyć w codziennym życiu "
"Chmury przysłaniające światło Księżyca, porównuje się do nerwowości, która staje na przeszkodzie przewidywania reakcji drugiego człowieka. Atak na jego słaby punkt oraz prawidłowe zastosowanie techniki są wówczas niemożliwe. "
Tu o to chodzi a nie o to żeby lewitować.
No i tak jak uważa Horus jest to kwestia wyćwiczenia ze sparing partnerem Dołączam się w 65% do tej wypowiedzi i sądzę że reszta 35% to kwestia uspokojenia i utrzymanie zimnej krwi w konkretnej sytuacji.
_________________ - Taekwon-do -
- Thai boxing -
- Hapkido -
"Ten, kto pokonuje innych, jest silny. Ten, kto pokonuje siebie, jest potężny."