Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
nunchako
Autor Wiadomość
radekn81 

Wysłany: 2009-01-13, 20:34   nunchako

Ma ktos do sprzedania drewniane nun na lozyskach. Nigdzie nie mozna dostac

SargoN 

Wysłany: 2009-01-13, 21:01   

bo o ile się nie mylę posiadanie nunchaku jest nielegalne w Polsce ale nie jestem pewien

KaMaSx 

Wysłany: 2009-01-13, 21:06   

trudno bedzie Ci to dostac, raczej prywatnie musisz sie postarac, albo sam zrob

Torkowy 

Wysłany: 2009-01-13, 23:19   

Ja kupiłem eleganckie nunchaku na łożyskach, jak tylko sobie przypomne gdzie, to dam znać :mrgreen: (kupiłem chyba całkiem legalnie :D)

lukasz92 

Wysłany: 2009-01-14, 09:16   Re: nunchako

radekn81 napisał/a:
Ma ktos do sprzedania drewniane nun na lozyskach. Nigdzie nie mozna dostac

Drewniane? Prawie wszystkie są drewniane tylko wszystko zależy z jakiego drzewa. Z brzozy jest dobre dla początkującego, sosna jest w sam raz i jej z reguły używam, a dębowe jest twarde mocno ale daje się radę jak już coś umiesz. ZRÓB sobie sam przecież to proste

batmanck 

Wysłany: 2009-01-14, 09:31   

Nun jest w Polsce nielegalne. Wyjątkiem sa tu chyba nun ćwiczebne, (plastik i gąbka)
Miałem kiedyś nun na łożyskach ale po 2 miesiącach łożysko sie wytarło, wiec proponował bym raczej cos na rzemieniach.

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2009-01-14, 15:33   

batmanck napisał/a:
Wyjątkiem sa tu chyba nun ćwiczebne, (plastik i gąbka)

Tak takie są legalne sam takie mam. Jednak są one oczywiście dla ludzi kompletnie "zielonych". Jak chcesz mieć prawdziwe to ktoś musi Ci to wykonać.
A czy jak użyje nunchako w samoobronie to grozi mu za to jakaś kara, bo jest przecież nielegalne (mało się zanam na kwestiach prawnych)?
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2009-01-14, 16:35   

michal_5_fcb napisał/a:
czy jak użyje nunchako w samoobronie to grozi mu za to jakaś kara, bo jest przecież nielegalne (mało się zanam na kwestiach prawnych)?
Owszem. Przynajmniej za użycie i posiadanie nielegalnego sprzetu.
Do tego dochodzi wieksze prawdopodobienstwo (wlasciwie prawie pewnosc), ze to ciebie uznaja za napastnika. Jesli przeciwnik bedzie nieuzbrojony to juz sie nie wywiniesz.
I to w skrocie chyba tyle ;-)

radekn81 

Wysłany: 2009-01-14, 19:43   

Samorobke nunchaka mam ale fajnie by bylo miec tak zajebiscie zrobione a co do legalnosci to nie mozna posiadac ale jak by kogos zlapali to jedyny ratunek udowodnic ze sie wraca z treningu albo dopiero idzie. To jak beda psy wpozadku to nie zabiora. Dopiero jak uzyjesz w walce to idziesz siedziec za nielegalne posiadanie broni i jej uzycie

Torkowy 

Wysłany: 2009-01-14, 20:00   

Dla mnie traktowanie nunchaku jako broń to nonsens.

SargoN 

Wysłany: 2009-01-14, 20:21   

Ciekawe jak by potraktowali jak bym chodził z bo, dwumetrowym kijem po ulicy :P

radekn81 

Wysłany: 2009-01-14, 20:21   

Jest to bron ale nie taka by ja zabraniac. Jest to troche dziwne bo np siekiere mozesz miec i to nie jest bron :-) I mam pytanie czy trenowal ktos nunchakiem polaczonym linka i czy jest roznica miedzy lancuszkiem.

A jeszcze lepsze jest to ze drewniane polaczone linka mozesz miec a lancuszkiem nie ,!!!

Torkowy 

Wysłany: 2009-01-14, 20:28   

Nunchaku to dwie pałki z twardego ciężkiego materiału połączone w sposób elastyczny. Ustawa o broni i amunicji nie rozdrabnia się na sposób połączenia pałek, więc drewniane połączone rzemykiem/sznurkiem/łańcuszkiem to broń.

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2009-01-14, 21:17   

radekn81 napisał/a:
Jest to bron ale nie taka by ja zabraniac. Jest to troche dziwne bo np siekiere mozesz miec i to nie jest bron :-) I mam pytanie czy trenowal ktos nunchakiem polaczonym linka i czy jest roznica miedzy lancuszkiem.

A jeszcze lepsze jest to ze drewniane polaczone linka mozesz miec a lancuszkiem nie ,!!!
Tak, jest różnica. Do walki to łańcuch jest gorszy, bo nie przenosi obtymalnie siły ciosu - czyli tylko linka. Do tricków i takich tam to może być i łańcuch (bo ma swój urok). Ja mam na lince i nie narzekam. Są też opcje z trzema sznurkami i łańcuch + linka, ale to cudy niewidy raczej.

Co do drewna to do walki buk, dąb czy coś takiego. Do tricków dowolność, można nawet aluminiowe. Nuny piankowe to tylko dla zaawansowanych - dla treningu skomplikowanych, niebezpiecznych trików (typu podrzut ramieniem do helikoptera :lol: ). Dla początkujących odradzam, bo złe nawyki można nabrać. W ogóle początkujący to tylko na ciężkim drewnie powinni ćwiczyć, żeby dobrze się odbić nauczyć itp. Wtedy jak źle robisz odbicie to czujesz to na własnej skórze i korygujesz błędy. Zgodnie z zasadą "jak się nie jebniesz, to się nie nauczysz".

Musisz sobie zadać pytanie, co chcesz ćwiczyć - walkę, czy triki, czyli freestyle (podrzuty, młynki i takie tam).

Jak chcesz walczyć to najlepiej oktagon, linka ciężkie drewno, lakier bezbarwny albo bez lakieru (ciemny lakier ukrywa ukrywa niedoskonałości drewna, więc jest większe prawdopodobieństwo dostanie sprzętu gorszej jakości). Nun prosty na pewno będzie git, choć niektórzy polecają stożkowe (ja mam prosty i idea stożkowego jakoś mi nie podchodzi).

Do freestylu to obojętnie jakie nunchaku (z tym, że jak chcesz je podpalać to ofkz metalowe).

Nunchaku jako broń jest zabójczo skuteczne, choć ma te wady, że jest nielegalne i wymaga długiego treningu. Skuteczność może też być wadą, bo jak nie chcemy kogoś zabić to musimy być bardzo precyzyjni w celowaniu. Generalnie ma swój urok.

Nunchaku, pomimo, że nielegalne, spokojnie można kupić przez neta.

Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to odwiedź fbb.one.pl.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Odpowiedz do tematu