Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Panowie Skakanka i bieganie
Autor Wiadomość
ŻebroMMA 

Wysłany: 2008-06-02, 21:47   Panowie Skakanka i bieganie

Siemano. Panowie biegam codzinnie poza dniami treningowymi. Na raz jakieś ok 5-7 km. No i skacze na skakance dziennie ok 50 min. A.... trenuje jeszcze sobie z chłopakami na działce parterek itp co dwa dni. Co o tym myślicie?? Dobrze tym wyrobie kondyche?? Czy może coś dodac jeszcze fajnego?? Czekam na rady...:D

KaMaSx 

Wysłany: 2008-06-02, 22:10   

niby ok, mozesz sobie jeszcze dodac trening wytrzymalosciowy ;-)

Drobny 
Krzysztof Jerzyna

Wysłany: 2008-06-02, 22:12   

Bieganie jest najlepsze. A po za bieganiem brzuszki, przysiady, pompki i kondycha rośnie ja jeszcze jeżdze na rowerze i powiem że nawet ładnie kondycha w góre poszła.

MiSieK 

Wysłany: 2008-06-02, 23:03   

ŻebroMMA napisał/a:
na skakance ok 50 min.

ładnie :) Możesz dodać sobie cos wytrzymałościowego http://forum.fight-club.p...hlight=crossfit

ŻebroMMA 

Wysłany: 2008-06-02, 23:28   

dzieki MiSieK za linka. To coś wytrzymałościowego dodam :mrgreen:

PorQy 

Wysłany: 2008-06-05, 20:22   

Możesz raz w tygodniu zamiast biegania wrzucic rowerek, ja tak robie bo mi szkoda czasu tracic zeby wiecej jezdzic rowerem, bo zeby tak samo sie zmeczyc na rowerku jak biegajac to musze proporcjonalnie conajmniej trzy razy wiecej czasu poswiecic. I moglbys tez czasami pomyslec o treningu intervałowym od czasu do czasu ;)

ŻebroMMA 

Wysłany: 2008-06-06, 00:20   

a co to jest ten trening "intervałowy"?? :-|

PorQy 

Wysłany: 2008-06-06, 01:05   

http://www.fit.pl/cwiczen...4114,0,0,0.html

ŻebroMMA 

Wysłany: 2008-06-06, 13:28   

dzięki wielkie :-D

Nise Boi 
Uczeń Bossa

Wysłany: 2008-06-06, 16:40   

5-7 km bez przystanków w miarę przyzwoitym tempie to niezły wysiłek dla organizmu, ale bez odpowiedniego posiłku po ukończeniu takiego maratonu, trening w pewnym sensie jest dla zdrowia bardziej szkodliwy niż pożyteczny. W czasie treningu organizm czerpie energię z węglowodanów magazynowanych w mięśniach, w przypadku gdy trening jest bardzo długi i intensywny, węglowodany kończą się i organizm przerabia na energię białko z naszych mięśni. Nasz organizm uważa to za naturalny i pożyteczny odruch, gdyż dla Ciebie jako biegacza długodystansowego, masa mięśniowa jest jedynie zbędnym balastem dodającym Ci wagi. A z biegiem czasu tego mięśnia zostanie naprawdę przymało, wprawdzie będziesz w stanie biegać długo bez zmęczenia, bo Twoje mięśnie, płuca i serce będą zahartowane, ale stanie się to kosztem siły i masy. By temu zapobiec, pij dużo wody, gdyż treningi aerobowe odwadniają. Nie chcę Cię straszyć, ale ogólnie przyjęło się, że wypadałoby pić jakiś 1l wody na 1 przebyty kilometr, a w Twoim przypadku wyszłoby tej wody prawie tyle, co u mnie, czyli sporo :p Ale pij przynajmniej połowę tego i będzie ok. Co więcej, po treningu spożywaj natychmiast dużą dawkę węglowodanów prostych, najlepiej glukozy, które uzupełnią zapas glikogenu (właśnie tych wcześniej wspomnianych węglowodanów złożonych używanych podczas treningu) w naszym organizmie, a dzięki procesowi hiperinsulemii, pozwolą insulinie przeprowadzić niezbędne procesy metaboliczne, które powinny mieć miejsce po tak poważnym wysiłku fizycznym. Oprócz tego, jeśli przewidujesz długi trening aerobowy, radziłbym perspektywicznie przygotować organizm do wysiłku i jakieś 2 godziny przed treningiem oszamać dużo węglowodanów złożonych, co da Ci więcej siły podczas treningu. A jeśli chodzi o białko, również 2h przed treningiem i od razu po, ale po treningu skombinuj takie beztłuszczowe, bo tłuszcz może hamować wydzielanie się insuliny w trzustce :p No i 1,5-2 godziny PO treningu również należy zaprezentować organizmowi dużą dawkę węg. zł. oraz białka :) No, to chyba tyle.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-06-06, 21:14   

Co do glukozy to musze powiedziec ze jest dobrym zrudlem energii.
Jesli ktos czesto biega wiecej niz 5 kilometrow to moze byc przydatna.
W sumie nie wiem jak inni, ale ja jem ja od jakiegos czasu i dziala na mnie jak owies na konia.

ŻebroMMA 

Wysłany: 2008-06-06, 23:29   

dzieki wielkie!! To info napewno mi się przyda! Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki :mrgreen:

HeadHunter 

Wysłany: 2009-05-03, 15:33   

Nise Boi napisał/a:
po treningu spożywaj natychmiast dużą dawkę węglowodanów prostych, najlepiej glukozy, które uzupełnią zapas glikogenu (właśnie tych wcześniej wspomnianych węglowodanów złożonych używanych podczas treningu)

W jakich produktach znajde węglowodany proste :P ( na opakowanie pisze tylko węglowodany) ???

ps.oczywiście produkty o dużej zawartości tego :P

AciD

Wysłany: 2009-05-03, 18:14   

np. ryz brazowy;p ktory swoja droga jest obrzydliwy ; p

cytrusy, np. pomarancze

HeadHunter 

Wysłany: 2009-05-04, 15:57   

A ryż biały ???

Odpowiedz do tematu