Opisze po krótce moja sytuacje - mam 20 lat, od roku trenuje siłowo - obwodówka w domu z hantlami, ekspanderem. Do tego troche treningów aerobowych - rower, basen. W przeszłości trenowałem pływanie, jakieś 7 lat. Nie mam doświadczeń w SW. 190 cm, 92 kg wagi, od roku też jako taka zbilansowana dieta. Od października zamieniam domowe treningi siłowe na siłownie i treningi na redukcje tk. tłuszczowej.
Chciałbym to uzupełnić o jakies ciekawe SW, które jednocześnie umożliwiłyby mi wzmocnienie psychiki i pewności w walce - raczej coś w klimatach samoobrony, nie myśle na razie o aspekcie sportowym. Chętnie też coś z wykorzystaniem narzędzi - kij, miecz itp. - nie bede z tym ganiał po ulicy, ale mysle ze to bylby dla mnie ciekawy dodatek. Na rynku pełno coraz to nowych 'szpanerskich' nazw SW - moi znajomi sie zapisują i po 2 miesiacach rezygnuja, logiczne raczej, ze nic nie zdziała w MMA, K1, koleś ktory nic do tej pory nie trenował.
Dlatego chciałbym wybrać coś realnie odpowiadajacego moim możliwościom, ale też pomagającego mi się rozwinąć. Warto też, żeby trening siłowo-wytrzymałościowy nie zabierał większości czasu, bo nie mam 12 lat i jestem w stanie sam sobie to zapewnić. Wiadomo rozgrzewka, ale slyszalem o 'treningach' gdzie taki model prowadzenia zajec jest praktykowany.
Dodam, że jestem z Lublina, wiec jakies ewentualne konkretne propozycje, co gdzie, u kogo i za ile, beda jak najbardziej na miejscu. Poszperałem troche na forum, ale poszukuje także ciekawych treningow na uzycie sprzętu - rzucanie nożem, kij itp. Bede wdzieczny za wszelkie propozycje i sugestie, co bedzie dobre w moim przypadku.
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-09-27, 12:08
W Lublinie znalazłem BJJ może to cię będzie interesowało. Ze zdjęć itp. wygląda to fajnie. Idź zobacz może Ci się spodoba.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Zawitałam do większego miasta i zamierzam się jakoś w końcu wziąć za siebie ;]
Postanowiłam zacząć coś trenować. Kiedyś trenowałam siatkówkę, ale stare dzieje. Teraz wolałabym jakiś sport walki.
Generalnie to już za specjalnie wysportowana nie jestem. Chciałabym coś raczej dla siebie trenować, żeby jakoś wyglądać, zająć się czymś, wkręcić w jakąś pasję.
Brat namawia do siebie na TKD, ale zdecydowanie nie chcę ani tkd ani karate ani nic z takich.
Co byście polecali dla 20 letniej i niskiej (160cm) kobiety? Waga 56-58kg..
Dodam też, że wolałabym coś gdzie większość wykonywanych czynności jest w stójce.
Z góry dzięki ;)
Ostatnio zmieniony przez Pe. 2009-09-28, 20:42, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-09-28, 20:23
Skonkretyzuj. Dlaczego nie TKD? Wolisz cos bardziej kontaktowego?
Przez stujke rozumiem preferencje ku uderzanym SW. Jesli tak to Boks, KB, MT, albo moze jakas nowa odmiane Karate w desen Kudo - wlasciwie co bys nie wziela bedzie dobrze (zostanie tylko kwestia poziomu, itp).
Jestes tez drobnej postury wiec moze wez tez pod uwage chyty, a konkretniej tu rzuce Judo jako ze preferencje stujowe.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-09-28, 21:47
Pe. napisał/a:
się zdecyduje na KB
Dobry wybor. W polsce KB reprezentuje wysoki poziom. Oczywiscie wystko jest zalezne, ale przejdziesz, zobaczysz, bedziesz wiedziec. Powodzenia
Pe. napisał/a:
A jaka jest różnica między K-1 a KB?
K-1 to organiacja/formula i w walkach pod ta bandera wytepuja zarobno przedstawicieje roznych SW (KB, MT, Boksu, Karate, itd.)
A KB to SW gdzie sa uderzenia boksu + kopniecia (w szczegoly juz sie nie wdaje), ale to juz pewnie wiesz
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Pe. Ja bym byl jednak za tym, zebys mi sie nie wp... w wątek, załóż swój, bo tak to sie wszystko rozmyje. W knajpie tez sie dosiadasz do kogos do stolika i mówisz 'to ja sie podczepie'?
michal_5_fcb , BJJ dobra sprawa, tylko tak troche mnie odrzuca fakt, że praktycznie tam wszystko odbywa sie w parterze, no i nie jest to coś co moze mi sie przydac np. w przypadku starcia ulicznego. Wiem, że swoja sylwetka pasowalbym tam ze wzgledu sportowego, ale wolałbym coś w stójce, ewentualnie połączone z dobrymi rzutami i elementami walki w parterze. A póki co nie dysponuje takimi środkami, ani czasem, żeby trenowac 2 dyscypliny na raz.
I prosiłbym o niekontynuowanie wątków osób podczepionych pod ten temat, a najlepiej o wydzielenie przez moda postów niezwiązanych z tym tematem.