Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Początki
Autor Wiadomość
Peta

Wysłany: 2009-05-24, 13:30   Początki

No to przychodzę do was z prośbą o pomoc, pytaniami.

Mam 17 latek i pragnąłbym zacząć pracować nad sobą, wytrzymałością itd. Chciałbym nauczyć się jakiejś sztuki walki... MMA, Muay Thai, Kick Boxing lub coś innego.
Mieszkam w malutkiej miejscowości gdzie nie ma możliwości uczęszczania do żadnej szkoły a najbliższa gdzieś w Poznaniu czyli z 70km. Dojazd nie wchodziłby w grę ponieważ idą za tym duże koszty a mnie na to poprostu nie stać.

Co byście doradzili mi na początek. Co ćwiczyć, robić aby to się przydało?

Możliwe by było też ćwiczenie z kumplami którzy też nie mają o tym pojęcia. Byłaby możliwość zakupienia różnych w miare tanich rzeczy z kumplami co mogłoby pomóc nam w nauce.

Ja w raz z paroma kumplami nie jesteśmy typem osób którym sztuki walki potrzebne byłyby do rozpoczynania burd, itd lecz głownie dla sportu, rozrywki i jak zajdzie potrzeba do obrony, pokonania przeciwnika.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki, o pomoc.

FW 

Wysłany: 2009-05-24, 14:06   

A możesz powiedzieć jak nazywa się miejscowość w której mieszkasz?

Peta

Wysłany: 2009-05-24, 14:17   

Rakoniewice koło Grodziska Wielkopolskiego, a i miejsca do treningu miałbym duużo, wolną hale, jak i okoliczne lasy xD

Pimpek35 

Wysłany: 2009-05-24, 14:48   

A wiesz, ze co jakis tydzien wpada tutaj ktos, kto chce sie uczyc z niczego, bo wszedzie ma za daleko??
Jesli nie masz jak dojezdzac to dupa. Jesli nie masz kolegi, ktory cos potrafi i moglby Cie nauczyc to tez dupa. Dupa bedzie tez, gdy bez zadnych umiejetnosci zakupicie sprzet, ktory jak myslicie moglby wam pomoc, ale on tego nie zrobi jesli nie ogarniecie tematu, czyli jak juz wczesniej wspomnialem dupa.
Z internetu sie niczego nie nauczysz, z ksiazek tez nie, czyli jak juz zapewne sie domyslasz, tutaj tez jest DUPA!

Jezeli masz 17 lat to zapewne chodzisz do szkoly sredniej juz. Takowe raczej nie wystepuja na wsiach, a raczej w wiekszych miejscowosciach, w ktorych powinny znajdowac sie jakies kluby, poszukaj dobrze. Jesli jest wrecz przeciwnie, no to wiadomo- DUPA.

Quercus 

Wysłany: 2009-05-24, 16:10   

Pimpek ma racje samemu można się uczyć na poziomie karate tsunami.
proponuj ogólnorozwojówke do czasu az zaczniesz studiować. Na studiach akademik i jazda na treningi

Peta

Wysłany: 2009-05-24, 16:20   

No to Ci odpowiem jak jest u mnie.

Nie znam nikogo kto by coś takiego już jakiś czas się uczył.
Chodzę do szkoły średniej w Grodzisku Wielkopolskim miasto 15 tysięczne a tam nie ma nic.
Tak jak pisałem najbliższa szkoła jest w Poznaniu gdzie miałbym dojazd pociągiem. Mógłbym dojeżdzać ale to pół dnia jak to mówisz w dupie.

Koszty dojazdu byłyby większe niż koszt samych lekcji.

Wybacz mi że zakładam nowy temat albo że myślisz że nie mam co robić i chce sobie frajde na tydzień znaleźć.

Staram się szukać po znajomych jak się tylko da namiarów do jakichś osób co mają o tym pojęcie lecz narazie bez skutku.

[ Dodano: 2009-05-24, 16:22 ]
I powiedz czy opłaca się zarobić siano, zapisać się do szkoły i uczęszczać tam tylko przez króciutki okres czasu bo fundusze szybko się skończą?

A i czy jakbym zajechał do tej ów szkoły w Poznaniu to czy dostanę jakieś wskazówki od trenera, instruktora na temat tego co mógłbym robić w domu itd?

Sajgon 

Wysłany: 2009-05-24, 16:50   

Peta napisał/a:
to czy dostanę jakieś wskazówki od trenera, instruktora na temat tego co mógłbym robić w domu itd

Oczywiście.jak załapiesz podstawy to będziesz mógł w domu ćwiczyć.Możesz też się zapytać jakie ćwiczenia Ci poleca albo co do treningu w domu ;-)

.: www.sztuki-walki.bloog.pl :.

HeadHunter 

Wysłany: 2009-05-24, 17:45   

Ja też ćwicze nie długo a teraz przerwa będzie... Myśle że podstawy złapałem i albo znajde drugi klub na wakacje albo będe ćwiczyć to co tam się uczyłem 8-)
Wystarczy podstawy i możesz ćwiczyć w domu. A pod czas tego jak będziesz zbierał hajs na dajmy na to 2 miechy treningu to możesz się porozciągać ;-)

Peta

Wysłany: 2009-05-24, 18:06   

No to jakie ćwiczenia i ogólnie co w domu i warunkach co mam do dyspozycji wykonywać?

Od jakiegoś już czasu codziennie robię pompeczki, brzuszki...

Gdyby taka szkoła istniała z 30 km od miejsca zamieszkania to problemu by nie było no ale 70km to już jest kawałek drogi a co za tym idzie koszty.

HeadHunter 

Wysłany: 2009-05-24, 18:14   

Po pierwsze to zacznij się rozciągać.

Peta napisał/a:
Od jakiegoś już czasu codziennie robię pompeczki, brzuszki...

Bardzo dobrze. Jeśli posiadasz to hantlami kilka ćwiczeń wykonaj.
Ale podstawa to rozciąganie :)

Pimpek35 

Wysłany: 2009-05-24, 18:19   

Jakbys powaznie porozmawial z trenerem sekcji, jakbys juz sie do niej udalo, to mysle, ze wytlumacyzlby wszystko jak trzeba. W wakacje moze robote znajdziesz to i zarobisz na dojazdy i treningi.
Biegaj jeszcze i rozciagaj sie troche ;)

Peta

Wysłany: 2009-05-24, 18:38   

No tak cały czerwiec na praktyki idę do firmy budowlanej i moze coś dadzą sianka, będę starał się tam do roboty iść jak będą chcieli i gdzie indziej tez tam zarejestrowany jestem i mam nadzieje ze trochę siana zarobię.

Część chciałbym przeznaczyć na prawo jazdy a resztę mógłbym przeznaczyć na szkołę.

To będę starał się robić tak jak mówicie pompeczki, brzuszki, bieganie, hantle jakieś od kumpla pożyczę.

A i czy warto też jak narazie zwrócić uwagę na siłownie?

Pimpek35 

Wysłany: 2009-05-24, 19:05   

Ale pod jakim katem patrzysz na ta silownie?? Chcesz lepiej wygladac, poprawic sile?? To zawsze jest jakis plus, ale SW nie powinno sie na niej opierac moim zdaniem.
Zreszta najpierw kolego to zalatw ta kase, zebys mogl dopiero sie zastanawiac. Pomysl, ze bedziesz mial szkole, SW i silownia?? Ja sam nie wyrabiam ze szkola i SW, a planuje dodac silownie ;\

Peta

Wysłany: 2009-05-24, 19:49   

Chodzi mi o to że jak na razie mam możliwość ćwiczenia na siłowni a jak sam widzisz nie w SW.

Więc chwila wolnego czasu spędzonego na siłowni powinna wyjść na plus jeśli rozważnie będę to robił....

Szkoda że nie mam SW gdzieś bliżej mojego miejsca zamieszkania bo mógłbym zacząć już dziś...

HeadHunter 

Wysłany: 2009-05-24, 19:50   

To jak najbardziej możesz skorzystać z siłowni. Wyjdzie na dobre ale pod jakim kątem chcesz ćwiczyć ?

Odpowiedz do tematu