Mam takie pytanie, nie wiem czy dobry dział. Trenuję kickboxing jakieś pół roku, wiadomo przez tak krótki czas pewnie niewiele zdążyłam się nauczyć. Chciałabym zobaczyć też inne techniki, rozwijać umiejętności zarówno w stójce jak i poznać trochę parteru. Jaki sport walki najbardziej polecalibyście na początek, wiadoma sprawa, że nie chcę zrezygnować z kb, tylko nabyć nowych umiejętności. Chciałabym spróbować czegoś nowego, a ewentualnie później stwierdzę, czy to dla mnie.
Kolega polecał mi sekcję mma gdzie chodzi, ale z tego co słyszałam nie ma żadnej dziewczyny w grupie, więc lipa.
I jeszcze chciałabym zapytać od czego zaczyna się naukę walki w parterze, co jest absolutną podstawą?
jeszcze chciałabym zapytać od czego zaczyna się naukę walki w parterze, co jest absolutną podstawą?
Pewnie od zejścia do niego. Każdy trener ma swój tok nauczania, ale na początek są to pewnie zazwyczaj najprostrze techniki, takie jak balacha, czy duszenie zza pleców.
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2011-09-14, 22:56
Chcesz czegoś nowego , to do kb dołącz parter np. Judo , BJJ... zależy co masz do wyboru tam u siebie .
Podstawa w parterze i ogólnie chwytanych to pady , żeby nauczyć się jak najmniej boleśnie upadać , kontroli przeciwnika w parterze , no i najprostsze dźwignie i duszenia
Jak nie ma dziewczyn to popytaj koleżanek , może jakaś poszła by z tobą trenować
czemu kazda dziewczyna zaraz jak slyszy ze nie ma zadnej dziewczyny to na starcie rezygnuja ? Jak kazda ma takie podejscie to jak maja sie dziewczyny pojawic... No ale co do twojego pytania to podstawa w chwytanych to pady i kontrola przeciwnika. Ani balaha ani duszenie z zaplecow nie jest podstawa.
_________________ We're only as strong as our weakest bladder.
Wysłany: 2011-09-15, 11:03 Re: polecany sport walki
Ruda napisał/a:
Chciałabym zobaczyć też inne techniki, rozwijać umiejętności zarówno w stójce jak i poznać trochę parteru. Jaki sport walki najbardziej polecalibyście na początek
Skoro parter no to Bjj. Chociaż wiele zalezy od poziomu dostępnych sekcji. Jakie miasto wchodzi w grę?
.
Cytat:
Kolega polecał mi sekcję mma gdzie chodzi, ale z tego co słyszałam nie ma żadnej dziewczyny w grupie, więc lipa.
Dlaczego? Nie chcesz być pierwsza?
Cytat:
I jeszcze chciałabym zapytać od czego zaczyna się naukę walki w parterze, co jest absolutną podstawą?
Wyjscia z dominujacych pozycji. Z tym, że to też zależy w jakim momencie dołączysz do grupy.
czemu kazda dziewczyna zaraz jak slyszy ze nie ma zadnej dziewczyny to na starcie rezygnuja ? Jak kazda ma takie podejscie to jak maja sie dziewczyny pojawic.
Na kb, mt, boks czy inne stójkowe bez problemu poszłabym gdyby nie było dziewczyny w grupie, jednak co to parteru to trochę krępujące kulać się z obcym kolesiem na ziemi, przynajmniej jak na początek ;) poza tym sądzę, że każdy przeciętny facet jest silniejszy od dziewczyny, więc nie wiem czy dałabym radę
W parterze technika jest dużo ważniejsza od siły, no i z dziewczyną nikt się nie będzie siłował. To raz. Dwa - wydaje mi się, że dla dziewczyny jednak parterowa SW jest bardziej przydatna. To, że po paru m-cach treningu pokonuje się kogoś z 2 razy silniejszego nie jest tu niczym dziwnym.
Nie wiem, ile procent bójek kończy się w parterze, ale w przypadku zgwałceń ten współczynnik sięga chyba niemal 100&
Nie zawsze jestem na bierząco z tym, co koledzy prowadzą, tym niemniej wydaje mi się, że w Bastionie zazwyczaj dziewczyny ćwiczyły: http://www.bastion.org.pl
Ruda, to tylko ty podchodzisz do tego w ten sposob, osoby cwiczace jakas sw ( te ktore ja znam ) dziewczyne traktuja tak samo jak kazdego innego zawodnika, moze z wyjatkiem uduszenia jej. Ale nie ma jakis niezrecznych sytuacji po walce w stylu "TYYYYYYYYYYYY mialem twarz miedzy jej cyckami ale jazda !!"
_________________ We're only as strong as our weakest bladder.
Ok, dzięki wielkie za pomoc, pomógł rozdane ;)
niedługo przejdę się po klubach na rozeznanie, na pewno zajrzę też do Bastiona, bo z tego co widzę to dobry klub ;)