Witam
Jestem z Torunia (z okolic) i chciałbym zacząć trenować capoeirę, ale nie jestem prawie w ogóle wysportowany. Mam 15 lat, 184 cm wzrostu i ważę 55 kg.
Czy mogę zacząć trenować czy lepiej odpuścić i zacząć ćwiczyć kondycje, biegi itp.?
PS: Wie ktoś gdzie w Toruniu lub okolicy są treningi? (byle nie w Bydgoszczy)
Do cholery jasnej, po to sie cwiczy zeby wszystkiego nabyc na treningach. Gdyby kazdy kto zapisuje sie na treningi mial byc wysportowany, miec kondycje i wszystko na wysokim poziomie to jaki bylby to sens :D? Wlasnie dzieki treningom mozna to zmienic, wiec nie widze potrzeby trenowania przed, chyba ze chcesz zrobic dobre wrazenie, ktore i tak szybko minie, gdy poznasz swoje miejsce w szeregu.
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-08-25, 16:32
A mogę wiedzieć dlaczego akurat capoeira, a nie inny styl chcesz trenować?
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Pomógł: 6 razy Wiek: 23 Dołączył: 15 Mar 2008 Posty: 344 Skąd: z Miasta
Wysłany: 2009-08-25, 16:32
Witam, oczywiście że warto zacząć chodzić na trening - i on jest po to abyś właśnie na nim nabył odpowiedniej formy itp.
Wpisałem hasło w google i wyszkoczyło: http://torun.unicar-capoeira.pl/ jest tam adres do 2 prowadzących trenerów więc możesz się zapytać co i jak w razie wątpliwości. Widze że teraz jest tam przerwa w treningach ale pewnie od września sie coś ruszy. pozdrawiam
_________________ Masz pytania? życie Ci odpowie na nie
Pimpek35: spoko tylko ja jestem bez kitu baardzo słaby ale dzieki za pomoc
michal_5_fcb: nie chce ćwiczyć skuteczności tylko widowiskowość (wiem ze to bez sensu) a capo to moim zdaniem większa widowiskowość niz skuteczność. podoba mi się też muzyka i kultura.
Drobny: wiem właśnie o tej myślałem :)
DrunkenMaster: ok ta jest chyba na dobrym poziomie
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-08-26, 09:44
stilian, on pisał wyraźnie, że nie chodzi mu o skuteczność tylko o widowiskowość i jest również zapatrzony w kulturę itp. capoeiry.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Wiem, przeczytałem to, ale to i tak dla mnie dziwny argument. A np. Muay Thai nie potrafi być widowiskowe? Potrafi i to jeszcze bardziej. Kultura? hmm jak wyjedzie bo brazylii to wtedy będzie mógł poczuć kulture, a na treningach to jedyny związek z kulturą ma ta muzyką ktorą grają chyba więc taką samą "kulture" poczuje na treningach innego sportu.
stilian powiem wprost : szczerze chodzi mi bardziej o rekreacje, a że przy tym podoba mi się kultura to wiesz... racja, że MT jest skuteczniejsze ale jednak wole capo ;) życzcie mi powodzenia xD