Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
pomóżcie mi wybrać krav maga czy ju jitsu
Autor Wiadomość
janek2011

Wysłany: 2011-07-10, 12:49   

Jakoś specjalnie mi na nożach nie zależy, w sambo mi się spodobało że ogólnie uczy walki różną bronią. Nóż pałka. Nawet myślałem nad tym żeby oprócz na zajęcia ze sztuk walki które już były wymienione, pójść dodatkowo na jakiś instruktaż walki batonem. Choć jak ktoś już wcześniej napisał najlepsza obrona przed nożem to obrona biegowa, złudzeń nie mam ;]
Wygląda na to że będe się musiał poważnie zastanowić, czy też przejść się po warszawie po różnych szkołach i porozmawiać z trenerami. Choć nie ukrywam teraz najbardziej mnie ciągnie do tego kudo albo sambo. Choć jj judo i mma sprawia że ciężko mi wybrać ;P
A mógłbyś coś wiecej o tym silacie napisać ;]? Bo w necie trudno znaleźć o tym jakieś konkretne informacje. Głównie historia powstania

Łyda 
Muay Thai

Wysłany: 2011-07-10, 14:06   

Cytat:
MT jest zachęcające i być może je kiedyś poćwiczę, ale zdaje mi się że najlepsze jest w połączeniu z jakąś inną sztuką walki, bo jednak z tego co wyczytałem nie ma w ogóle walki parterowej, a dźwignie to jednak przydatna rzecz, więc wolałbym raczej nie zaczynać "przygody" ze sztukami walki od MT. Co do KB tak samo zdaje mi się być dobrym uzupełnieniem dla kogoś kto już ćwiczy coś innego.
Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć, to ćwiczysz jedno (walkę w stójce), potem ćwiczysz coś innego. Po co Ci ćwiczyć 15 rodzajów sztuk walki, skoro z każdego będziesz na miernym poziomie? Zajmij się tym, który Cię najbardziej interesuje, a potem dołóż do niego to, czego Twoim zdaniem będzie w nim brakować.
Oczywiście najlepiej, jakbyś zamiast czytać wszystko o każdej sztuce walki przeszedł się się na trening, bo między teorią a praktyką jest spora różnica. Zrób sobie wycieczkę poznawczą kilku klubów, to da Ci najlepszy obraz sytuacji.

Jeśli chcesz, znajdziesz sposób.
Jeśli nie, znajdziesz powód.

siedem 

Wysłany: 2011-07-10, 14:17   

oj na pewno jest coś o tym na forum. ale w skrucie to jedna z filipińskich sztuk walki chociaż ztego co kojarze to ma inne pochodzenie. ma formy znożem i pałką. walka wręcz też jest.

janek2011

Wysłany: 2011-07-10, 14:21   

Łyda tak właśnie zamierzam :)
Nie ma sensu ćwiczyć kilku naraz i w kilku naraz być dupą :P
Chodziło mi raczej o to że mam wrażenie że MT jest dobre dla kogoś kto jest już dobry w jakiejś sztuce walki i chce ją dopełnić czymś więcej, a nie jako coś na początek. Choć wiadomo to też zależy kto czego szuka. W sumie chyba się przejdę zobaczyć to sambo ew kudo albo judo tradycyjne. Ewentualnie MMA jak będe niezdecydowany dalej ;]
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc :)

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-07-10, 15:11   

janek2011 napisał/a:
Bo część wymienia jj pomiędzy sztukami które mogą mi coś pożytecznego dać, a niektórzy mówią żeby odpuścić :]?

Bo masz różne jiu-jitsu. Brazylijskie - tak, resztę sobie odpuść.
Cytat:
BJJ wydaje mi się naprawdę praktyczne bo stawia na jak najszybsze unieszkodliwienie przeciwnika no więc dobre dla samoobrony. Czytając o nim natknąłem się też na jakiś odłam(?) GJJ które do dźwigni i duszeń dodaje uderzenia.

Nie ma żadnego odłamu i niczego nie trzeba dodawać. Nazwa Gracie jiu-jitsu dotyczy klubów w lini przekazu bezpośrednio od członków rodziny Gracie (choc nie wszyscy je stosują, głównie linia od synów Helio).
Cytat:
Co do MMA mam mieszane uczucia. Troche taki mix wszystkiego więc z jednej strony w teorii powinienem się nauczyć najpraktyczniejszych rzeczy z różnych sztuk walki a z 2 mam trochę wrażenie że jak to się mówi ucząc się wszystkiego nie uczysz się niczego

MMA to formuła rywalizacji. Trening pod katem MMA musi na czyms bazować. Podałem Ci link do klubu gdzie to bazuje na Bjj.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Hirokazu

Wysłany: 2011-07-10, 21:59   

Ja osobiście polecam BJJ. Chociaż mogłbyś ćwiczyć Krav Mage i BJJ albo Boks i BJJ. Myślę, że to było by dobre połączenie. A sekcja Krav Magi to też chyba zależy od sekcji, trenera.
Na razie idź na BJJ zobaczysz czy Ci się spodoba.

Z. 

Wysłany: 2011-07-11, 14:15   

Jeżeli chcesz wybrać szkołe Jiu-Jitsu to poczytaj o Goshin-Ryu. Takie szkoły bardzo często uczestniczą w różnych turniejach i zawodach co sprawią że na treningach sparing jest normą. Wszystko zależy oczywiście od poziomu zaawansowania.
Nie jestem jakimś specem, ale z obserwacji poleciłbym jeszcze: muay thai/kbx, sambo, albo brazylijskie jiu-jitsu.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-07-11, 14:42   

Goshin-ryu na turniejach? :shock: Chyba sam powinieneś poczytać.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

janek2011

Wysłany: 2011-07-11, 15:02   

Co do turniejów to nie bardzo mnie one interesują. Bardziej szukam czegoś dobrego do samoobrony. Mało zasad ograniczeń, najlepiej styl kompletny. Coś co się nadaje na ulicę jak się komuś bardzo nie spodobam :] Przeglądam te style które mi wysłaliście, oglądam filmiki z walk na youtube i patrze po stronach szkół. Chyba zapiszę się na naukę combat sambo. Wydaje mi się najlepsze do celu który ma dla mnie spełniać :] W dodatku w szkole którą znalazłem wydaje się całkiem dobra kadra trenerska http://www.sambo.pl/index...id=74&Itemid=77

Z. 

Wysłany: 2011-07-11, 15:03   

Faktycznie coś pomyliłem i przepraszam za wprowadzenie w błąd. W każdym razie chodziło mi o szkoły w których techniki można doskonalić na sparingach, a nie na sucho bez oporu oponenta.

trollik4
BJJ / Judo

Wysłany: 2011-07-11, 16:30   

W sambo raczej nie ma dobrego zaplecza trenerskiego w Polsce, patrząc po wynikach na zawodach jest to jeszcze styl raczkujący. Jak chcesz coś pod ulicę to najlepsze MMA, stójka, klincz i parter. Czego więcej na treningach zależy od klubu. W Warszawie masz tyle klubów do wyboru, ze aż nie wiadomo do którego chodzić :-D .
Pozdrawiam.

kukukacper 
Omae wa mo shindeiru

Wysłany: 2011-07-11, 18:42   

Pisałeś że masz dość duży wybór więc ja na twoim miejscu przeszedłbym się raz na każdy trening i wybrał co mi najbardziej pasuje.

Odpowiedz do tematu