Wysłany: 2011-07-09, 23:22 pomóżcie mi wybrać krav maga czy ju jitsu
Od pewnego czasu zastanawiam się nad nauką sztuki walki, jednak mam spory problem z wyborem.
Mój kumpel trenuje krav magę i bardzo ją poleca, a z 2 strony słyszałem też wiele głosów że więkrzości tego co uczy kravka i tak się nauczę podczas nauki ju jitsu i już nie wiem jak z tym jest.
Wiem że to nie tak łatwo doradzić, dlatego sprecyzuje. Ostatnio miałem wiele nieprzyjemnych sytuacji z tępymi "sportowcami solarowcami" i mam świadomość że prędzej czy później trafię na takich przy których na strachu się nie skończy tylko dostanę zwykły wpie****.
Tak więc interesuje mnie sztuka walki do obrony, w sumie mile bym też widział naukę walki nie tylko wręcz, ale chociażby podstawy posługiwania się nożem. Wiem że takie rzeczy to właśnie specjalność krav magi, ale z 2 strony wydaje mi się że ju jitsu jest o wiele obszerniejsze i można się tam nauczyć wiele więcej jeśli chodzi o walkę wręcz, co podobno bardziej się przydaje bo w 9/10 sytuacji bycia zaatakowanym nożem, swojego się nie zdąrzy wyciągnąć.
Tak więc ciekaw jestem co mi na ten temat powiecie i co polecicie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
siedem Pomógł: 2 razy Wiek: 27 Dołączył: 21 Cze 2011 Posty: 426
Raczej tak. Mieszkam w Warszawie, więc wybór mam naprawdę duży. W zasadzie mało się na tym znam. Po prostu o tych sztukach walki słyszałem najwięcej dobrego. A co ty byś polecił?
Jeśli ktoś wyciąga kosę to najlepszą sztuką obrony są biegi. Ewentualnie broń palna :s
Jeśli nie chcesz się uczyć wsadzania ludziom palca do oka i pokonywania piętnastu dresów z maczetami, tylko czegos, co ma zastosowanie w praktyce, co da się też realistycznie przetrenować- idź na bjj/mt/kb/zapasy/judo/mma/zwykły boks.
Wysłany: 2011-07-10, 00:23
zdecydowanie krav mage sobie odpuść swego czasu dużo sie muwiło o kapoeirze moda sie skończyła i już nikt nie mówi podobnie będzie z krav magą
co do porad Batmana w pełni sie zgadzam, ale dodałbym jeszcze MT, i chin na albo jakieś karate ztych z parterem
Jeśli ktoś wyciąga kosę to najlepszą sztuką obrony są biegi. .
No tak to słyszałem zresztą jak napisałem najprawdopodobniej nawet bym nie zdążył wyciągnąć, jednak noże mnie po prostu interesują i po części bym chciał dla siebie coś umieć no i jednocześnie coś naprawde skutecznego do samoobrony.
Hmm w takim razie skoro wszyscy radzą odpuścić do odpuszczę krav magę. A co z ju jitsu?
Bo część wymienia jj pomiędzy sztukami które mogą mi coś pożytecznego dać, a niektórzy mówią żeby odpuścić :]?
Poczytałem troche o tym co mi poleciliście
Zapasy mnie raczej średnio interesują
BJJ wydaje mi się naprawdę praktyczne bo stawia na jak najszybsze unieszkodliwienie przeciwnika no więc dobre dla samoobrony. Czytając o nim natknąłem się też na jakiś odłam(?) GJJ które do dźwigni i duszeń dodaje uderzenia. Co o tym uważacie?
Co do MMA mam mieszane uczucia. Troche taki mix wszystkiego więc z jednej strony w teorii powinienem się nauczyć najpraktyczniejszych rzeczy z różnych sztuk walki a z 2 mam trochę wrażenie że jak to się mówi ucząc się wszystkiego nie uczysz się niczego :P
MT jest zachęcające i być może je kiedyś poćwiczę, ale zdaje mi się że najlepsze jest w połączeniu z jakąś inną sztuką walki, bo jednak z tego co wyczytałem nie ma w ogóle walki parterowej, a dźwignie to jednak przydatna rzecz, więc wolałbym raczej nie zaczynać "przygody" ze sztukami walki od MT. Co do KB tak samo zdaje mi się być dobrym uzupełnieniem dla kogoś kto już ćwiczy coś innego.
Co do Judo spodobało mi się to co przeczytałem bo wynika z tego że to trochę ulepszone zmodyfikowane JJ :]
Tylko jeśli już to chciałbym ćwiczyć judo tradycyjne bo mam takie małe zastrzeżenie ;p "ATEMI-WAZA - techniki uderzeń i kopnięć. Rzadko nauczane, gdyż europejski związek judo nie uznaje tej grupy. Uczone tylko w judo tradycyjnym, judo sportowe skupia się tylko na NAGE-WAZA i KATAME-WAZA."
Tak więc jak już to judo tradycyjne
Zwykły boks raczej średnio mnie pociąga :)
Chin na jakoś mnie nie zainteresowało. prędzej wushu
Tak więc trochę mi namieszaliście w głowie i teraz mam jeszcze większy problem ;D
Zostaje mi z tego co wymieniliście
JJ BJJ (lub może nawet bardziej GJJ) Judo tradycyjne albo wushu no i być może MMA choć mam mieszane uczucia ;P
GJJ? Pierwsze słyszę, ale to ci Boruta powie więcej na ten temat i czy w ogóle jest coś takiego w Polsce. Chcąc trenować sztuki walki musisz wiedzieć, że aby było skuteczne to dla obrony, to musisz poświęcić temu sporo czasu i nie nauczysz się dobrze walczyć w ciągu kilku miesięcy, także nie ważne co wybierzesz wszystko będziesz miał po kolei, w mma również. MMA wydaje ci się skomplikowane, ale tak nie jest, wszystko masz od początku i spokojnie, także zrozumiesz to.
Pomyłka coś źle przeczytałem i gjj to inna nazwa bjj ;P
No tak mam świadomość że to sa jednak lata ćwiczeń żeby dobrze walczyć. Murzyni wgrywający sztuki walki przez dyskietkę zdarzają się tylko w filmach :]
W takim razie pomyślę chyba nad JJ MMA (BJJ sobie odpuszczę bo w tej szkole do której boruta wysłał mi link widzę że BJJ wchodzi w skład tego MMA) no i chyba judo tradycyjne ;P
BJJ tak jak mówie odpuszczę sobie ;] Gdybym się zdecydował to lepiej chyba MMA bo to BJJ wchodzi w jego skład. No i siedem namieszałeś mi więcej niż myślisz :D
Czytam o tym kudo i widzę że łącz Judo BJJ tajski boks i SAMBO. To ostatnie mnie mega zaciekawiło "kładzie nacisk na walkę przeciwko uzbrojonemu przeciwnikowi; zawiera wszelkie techniki obezwładniania przeciwnika (chwyty oraz uderzenia), a także techniki walki bronią (nożem, bagnetem, pałką itp.)"
Właśnie coś takiego czego szukam :D
Więc chyba muszę dużo pomyśleć :]
JJ Judo MMA Kudo albo Sambo ;D
Wysłany: 2011-07-10, 12:42
sambo mówisz fedor emalienko to trenuje ajak sie chcesz bronić przed nożem to sie zapisz na kendo tylko musiałbyś łazić po mieście z kataną hehe ale chin na nie jest zła. a jak ci już tak na tych nożach zależy to sie zastanów nad silatem