Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
potrzebuje porady.
Autor Wiadomość
Komaro 

Wysłany: 2010-01-31, 21:10   

yOodaas napisał/a:
rywalizacja sportowa - miałem na myśli zawody i branie tego sportu jako droge kariery. Marcin

Jedne zawody amatorskie nikomu nie zrobią krzywdy dobra podaj dokładnie miasto to coś zacznę szukać :)

MarcinMT 
MMA

Wysłany: 2010-01-31, 21:49   

Na zawodach masz walke, w walce zdobywasz doświadczenie , doświadczenie przekładasz na ulice. Mów ostatecznie co wybrałeś albo czy szukamy dalej ;-)

Batman 

Wysłany: 2010-01-31, 22:24   

Może zapasy? To jest bardzo dobry sport walki do samoobrony i uwierz mi, że po dobrym rzucie przeciwnik zastanowi się nim zaatakuje 2 raz ;-)

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-01-31, 22:44   

http://forum.fight-club.p...cane-vt1627.htm
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

zalewa 

Wysłany: 2010-01-31, 23:14   

Ju jitsu, brazylijskie jiu jitsu(Ale to beż uderzeń), modern ju jitsu, MMA. -To to co powinno ci odpowiadać.

Ju jitsu-jeśli chcesz coś w miarę skutecznego z elementami tradycyjnej japońskiej sztuki walki. Są uderzenia, kopnięcia, dźwignie, duszenia, samoobrona (czyli wszystko).

Brazylijskie jiu jitsu-bardzo skuteczne, ale bez uderzeń. Zawiera elementy z ju jitsu i zapasów do tego techniki zmodernizowane. Stawia nacisk na rywalizacje sportową i idealnie nadaje się na ulice. Daje dość dobre rezultaty w stosunkowo niedługim czasie.

Modern ju jitsu-Ju jitsu zrobione niby pod realną walkę i samoobronę, ale nie jestem pewien czy bardziej skuteczne.

MMA-formuła mieszanych sztuk walk. Trening przekrojowy głównie pod rywalizacje sportową, ale raczej daje rade na ulicy. Skuteczne w miarę proste techniki (proste techniki nie istnieją, ale to coś nie tak skomplikowane jak kung-fu czy aikido). Poza tym daje dość dobrą kondycję fizyczną. Do tego uczy się go najszybciej czyli stosunkowo najszybciej nauczysz się bronić.

To taki powierzchowny opis tego wszystkiego. Wybierz coś z tego. Ja polecam bjj albo mma.
Nie cackaj się z nimi nie baw

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-01-31, 23:21   

zalewa napisał/a:
Ju jitsu-jeśli chcesz coś w miarę skutecznego z elementami tradycyjnej japońskiej sztuki walki.

Tradycyjne japońskie jujutsu, tzw koryu skuteczne za bardzo nie jest.

Cytat:
Brazylijskie jiu jitsu-bardzo skuteczne, ale bez uderzeń.

Z uderzeniami.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Komaro 

Wysłany: 2010-02-01, 13:05   

Boruta napisał/a:
zalewa napisał/a:
Ju jitsu-jeśli chcesz coś w miarę skutecznego z elementami tradycyjnej japońskiej sztuki walki.

Tradycyjne japońskie jujutsu, tzw koryu skuteczne za bardzo nie jest.

Cytat:
Brazylijskie jiu jitsu-bardzo skuteczne, ale bez uderzeń.

Z uderzeniami.

Sorry za off top ale ju jitsu full contact to jest ta wersja japońska czy formuła? Dlaczego nie skuteczna jest parę zawodników z tradycyjnego i dają radę.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-02-01, 18:55   

Komaro napisał/a:
laczego nie skuteczna jest parę zawodników z tradycyjnego i dają radę.
Nie jest skuteczne bo nie eweoluowalo za specjalnie przez ostatnie wieki, a jak wiadomo tradycyjna metodyka treningu daje slabsze efekty niz sportowa. Skutecznoscia odznaczaja sie za to 'mlode' style (nastawione wlasnie bardziej na walke sportowa), ktore wyewoluowaly z niego i daly sie modernizowac min. wlasnie BJJ.
Poza tym dwuch czy trzech zawodnikow wyrozniajacych sie z tego stylu nie oznacza skutecznosci jako calosc (juz pomijam prawdopodobienstwo terningu czegos innego), a na dodatek szkol spod prawdziwego emblematu 'koryu' poza nipponem raczej nie uswiadczysz, wiec jesli ci zawodnicy tam trenowali to sam rozumiesz...

Boruta, jesli pierdziele farmazony bede wdzieczny za poprawienie mnie ;-)

Komaro 

Wysłany: 2010-02-01, 19:03   

shinra napisał/a:
Komaro napisał/a:
laczego nie skuteczna jest parę zawodników z tradycyjnego i dają radę.
Nie jest skuteczne bo nie eweoluowalo za specjalnie przez ostatnie wieki, a jak wiadomo tradycyjna metodyka treningu daje slabsze efekty niz sportowa. Skutecznoscia odznaczaja sie za to 'mlode' style (nastawione wlasnie bardziej na walke sportowa), ktore wyewoluowaly z niego i daly sie modernizowac min. wlasnie BJJ.
Poza tym dwuch czy trzech zawodnikow wyrozniajacych sie z tego stylu nie oznacza skutecznosci jako calosc (juz pomijam prawdopodobienstwo terningu czegos innego), a na dodatek szkol spod prawdziwego emblematu 'koryu' poza nipponem raczej nie uswiadczysz, wiec jesli ci zawodnicy tam trenowali to sam rozumiesz...

Boruta, jesli pierdziele farmazony bede wdzieczny za poprawienie mnie ;-)

Więc o to chodzi, czekaj jeszcze na odpowiedź na 2 pytanie. Shinra ty trenisz Judo bo też mam pytanie do tego.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-02-01, 19:43   

Komaro napisał/a:
Więc o to chodzi
Poczekaj jeszcze na odpowiedz Boruty bo mozliwe ze pierdziele glupoty.
Komaro napisał/a:
Shinra ty trenisz Judo bo też mam pytanie do tego.
Tez. Jesli chodzi o jakies techniczne zagadnienia to nie wiem czy bede mogl ci pomoc bo sam jeszcze w pieluchach jestem ale pisz to jak co ktos inny bedzie wiedzial ;-)

Komaro 

Wysłany: 2010-02-01, 19:53   

shinra napisał/a:
Komaro napisał/a:
Więc o to chodzi
Poczekaj jeszcze na odpowiedz Boruty bo mozliwe ze pierdziele glupoty.
Komaro napisał/a:
Shinra ty trenisz Judo bo też mam pytanie do tego.
Tez. Jesli chodzi o jakies techniczne zagadnienia to nie wiem czy bede mogl ci pomoc bo sam jeszcze w pieluchach jestem ale pisz to jak co ktos inny bedzie wiedzial ;-)

Wy też trenujecie techniki z Judo, które usunięto bo ziomek w szkole pokazywał parę technik np klucz na rękę americane i dawał te japońskie nazwę a jka pokazałem mataleo to też dał nazwę i mówił, że u niech to się nazywa gołe duszenie.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-02-01, 20:37   

Nie jestem pewien o co ci chodzi z tym kluczem;). Chodzi ci o rodzaj dzwigni na ramie?
Jesli tak to moze Ude garami zwane w zapasach Hammer-lock'iem?

Komaro 

Wysłany: 2010-02-01, 20:52   

Keylock:

I to pokazywał i dał temu japońską nazwę i mi ździwiło, że uczą tych poddań jak nie są wykorzystywane w walce. Więc uczą was kluczy na rękę itp? Następne pytania czy w Judo można tylko poddać przeciwnika armbarem i duszeniem za pomocą kołnierza?

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-02-01, 21:22   

Dokladnie, to jest 'Ude garami' z bocznej (koles z sekcji MMA nazywa to 'Kimura' wiec moze pod taka nazwa jeszcze obiega swiat). Ja niestety z tej pozycji mam z ta technika problem (bol mocno utrudniajacy prawidlowe ruchy), na poczatku myslalem ze to moja wina/zle zabieram sie za technike, ale wychodzi na to ze to przez kiedys wyrwany(czy tam wybity) bark.
Komaro napisał/a:
uczą tych poddań jak nie są wykorzystywane w walce. Więc uczą was kluczy na rękę itp?
W roznych SW jest troche technik nie wykozystywanych podczas starc sportowych (a Judo to okrojone JJ), wiec bardzo mozliwe ze na Judo tez tego ucza.
Ja ci juz w tym miejscu pomuc nie moge bo moj trener przechodzil i przez to i przez to, wiec nie moge stwierdzic na 100% czy tak jest. Ale nic straconego, ktos na forum na pewno wie ;-)
Co do duszen w Judo to nie ma tam ich(chyba, ze o czyms ja nie wiem).

Komaro 

Wysłany: 2010-02-01, 21:34   

shinra napisał/a:
Dokladnie, to jest 'Ude garami' z bocznej (koles z sekcji MMA nazywa to 'Kimura' wiec moze pod taka nazwa jeszcze obiega swiat). Ja niestety z tej pozycji mam z ta technika problem (bol mocno utrudniajacy prawidlowe ruchy), na poczatku myslalem ze to moja wina/zle zabieram sie za technike, ale wychodzi na to ze to przez kiedys wyrwany(czy tam wybity) bark.
Komaro napisał/a:
uczą tych poddań jak nie są wykorzystywane w walce. Więc uczą was kluczy na rękę itp?
W roznych SW jest troche technik nie wykozystywanych podczas starc sportowych (a Judo to okrojone JJ), wiec bardzo mozliwe ze na Judo tez tego ucza.
Ja ci juz w tym miejscu pomuc nie moge bo moj trener przechodzil i przez to i przez to, wiec nie moge stwierdzic na 100% czy tak jest. Ale nic straconego, ktos na forum na pewno wie ;-)
Co do duszen w Judo to nie ma tam ich(chyba, ze o czyms ja nie wiem).

To nie wiesz bo oglądałem jakieś rosyjski mistrzostwa i poddać można balachą i duszeniami za kołnierz i dalej czy można jakieś inne wykorzystać jeszcze? Kimura to inny klucz na rękę wykonuje się go w drugą stronę:

Czy techniki, których pisałem to są już z zakresu Kodokan Judo?
Proszę o odpowiedź bo mnie to ciekawi :)

Odpowiedz do tematu