Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
potrzebuje porady.
Autor Wiadomość
shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-02-01, 22:00   

Komaro napisał/a:
To nie wiesz bo oglądałem jakieś rosyjski mistrzostwa i poddać można balachą i duszeniami za kołnierz i dalej czy można jakieś inne wykorzystać jeszcze?
Ty, no tak, przeciez miesiac temu Katawa-jime (czy jakos tak) sie zaczelem uczyc, ale baran ze mnie :lol:
Komaro napisał/a:
Kimura to inny klucz na rękę wykonuje się go w drugą stronę:
W Judo nazwa dla tej dzwigni chyba jest niezmienna, bo wykonywana w stojce tez byla taka sama.
Komaro napisał/a:
Czy techniki, których pisałem to są już z zakresu Kodokan Judo?
U... tu to raczej na pewno bedziesz musial poczekac na Borute zeby sie dowiedziec.
Ostatnie zmiany o jakich mi cos sie obilo (jezeli nie pogmeralem i z tym to bylo wogle zwiazane) byly bodaj przed rokiem '90, wiec na polskiej stronie (chyba anglojezyczne jednak pewniejsze) Kodokanu jakies info o dopuszczalnych technikach byc powinnmo, chyba ze ostatno byly jakies zmiany?

Komaro 

Wysłany: 2010-02-01, 22:06   

shinra napisał/a:
Komaro napisał/a:
To nie wiesz bo oglądałem jakieś rosyjski mistrzostwa i poddać można balachą i duszeniami za kołnierz i dalej czy można jakieś inne wykorzystać jeszcze?
Ty, no tak, przeciez miesiac temu Katawa-jime (czy jakos tak) sie nauczylem, ale baran ze mnie :lol:
Komaro napisał/a:
Kimura to inny klucz na rękę wykonuje się go w drugą stronę:
W Judo nazwa dla tej dzwigni chyba jest niezmienna, bo wykonywana w stojce tez byla taka sama.
Komaro napisał/a:
Czy techniki, których pisałem to są już z zakresu Kodokan Judo?
U... tu to raczej na pewno bedziesz musial poczekac na Borute zeby sie dowiedziec.
Ostatnie zmiany o jakich mi cos sie obilo (jezeli nie pogmeralem i z tym to bylo wogle zwiazane) byly bodaj przed rokiem '90, wiec na polskiej stronie (chyba anglojezyczne jednak pewniejsze) Kodokanu jakies info o dopuszczalnych technikach byc powinnmo, chyba ze ostatno byly jakies zmiany?

Ale działa na inne partie a Hammerlock to prostsza wersja Kimury, zwana osiedlowo wykręcanie ręki albo policyjny chwytem xD :lol: :mrgreen: :

Dobra więc czekam na Borute o odpowiedzi o tych technikach i o tym jakie są poddanie w Judo :D Shinra masz może jaką stronę co są opisane wszystkie rzuty i dźwignie po japońsku?

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2010-02-01, 22:18   

Komaro napisał/a:
Ale działa na inne partie
Pytales o nazwe, nie dzialanie ;)

Komaro napisał/a:
Shinra masz może jaką stronę co są opisane wszystkie rzuty i dźwignie po japońsku?
Miec nie mam ale gdzies byla na pewno nawet polska. Ja juz w kime zaraz ide bo jutro do roboty cza, wiec jak zlapie jutro chwile to moge pogooglowac i jak chcesz to moge tez na Dżapańskich stronach polukac - tam powinno byc o tym szerzej.

Komaro 

Wysłany: 2010-02-01, 22:20   

Ok dzięki zlookam, może na polskiej stronie PZJ jest :P

[ Dodano: 2010-02-01, 22:29 ]
No znalazłem te techniki są wykorzystywane i uczone w kodokan judo tylko nie wiem czy to jest oddzielny styl judo czy zasady na których się walczy. Wszystko na tej stronce:
Kod:
http://www.kodokan.pl

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-02-01, 22:37   

Komaro napisał/a:

Sorry za off top ale ju jitsu full contact to jest ta wersja japońska czy formuła? Dlaczego nie skuteczna jest parę zawodników z tradycyjnego i dają radę.

To jest wersja rosyjska (styl Kodokan Shin-ryu Taira Narimanowa) wzbogaconą o trening przekrojowy.
Cytat:

Wy też trenujecie techniki z Judo, które usunięto bo ziomek w szkole pokazywał parę technik np klucz na rękę americane i dawał te japońskie nazwę a jka pokazałem mataleo to też dał nazwę i mówił, że u niech to się nazywa gołe duszenie.

Hadaka jime to inna technika niz mata leao.

shinra napisał/a:
Dokladnie, to jest 'Ude garami' z bocznej (koles z sekcji MMA nazywa to 'Kimura' wiec moze pod taka nazwa jeszcze obiega swiat).

Kimura jest w drugą strone. Na zdjeciu jest klucz na rękę, w Brazylii nazywany americaną.

Cytat:
to okrojone JJ

Nie. Judo wywodzi sie z jujutsu, ale ewoluowało i nie sposób go nazwać "okrojonym".

Cytat:
Co do duszen w Judo to nie ma tam ich(chyba, ze o czyms ja nie wiem).

Są.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Komaro 

Wysłany: 2010-02-01, 22:52   

A jeszcze moje pytanie o Kodokanie i jakie poddania można stosować w Judo?

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-02-02, 00:34   

W judo z tego co pamiętam dźwignie na łokiec (choć akceptowane są też takie zachaczające przy okazji o bark) i duszenia kimonem.
Kodokan to właśnie judo. Z jednej strony to pełna nazwa, z drugiej samo Kodokan oznacza też kwaterę głowną judo w Japonii.

Komaro 

Wysłany: 2010-02-02, 09:50   

Dobra to już wszystko wiem, ale z tej stronki wynika, że jest trochę więcej duszen np trójkąt nogami ale podobno jakoś ograniczony.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-02-02, 13:59   

Bo technik jest więcej, ale nie wszystkie są dozwolone na zawodach.

Komaro 

Wysłany: 2010-02-02, 14:04   

Boruta napisał/a:
Bo technik jest więcej, ale nie wszystkie są dozwolone na zawodach.

Aha rozmiem to ogrganizacja ustawia tak? Np na Olimpiadze jak jest?

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-02-02, 14:11   

Tak. Nie znam dokładnie historii zmian, ale np kiedyś dozwolone były nożyce (kami basami), ale już dośc dawno tego zakazano i w efekcie jest to rzut, który mi osobiście najlepiej na judokach wychodzi. :mrgreen: I za który zbierałem regularny ochrzan od trenera na sekcji judo AZS UAM. ;-)

Komaro 

Wysłany: 2010-02-02, 14:12   

Boruta napisał/a:
Tak. Nie znam dokładnie historii zmian, ale np kiedyś dozwolone były nożyce (kami basami), ale już dośc dawno tego zakazano i w efekcie jest to rzut, który mi osobiście najlepiej na judokach wychodzi. :mrgreen: I za który zbierałem regularny ochrzan od trenera na sekcji judo AZS UAM. ;-)

A no to wiem co to jest w Sambo też jest takie obalenie ;P

Odpowiedz do tematu