Witam, potrzebuję porady od osoby która zna się na sportach walki i ma ogólne rozeznanie.
Chciałbym rozpocząć trenowanie jakiegos sportu walki, jednak mam problem z wyborem. Mieszkam w aglomeracji śląskiej, więc myślę że dostępność będzie dość duża. Kwestia kondycyjna też nie będzie chyba zbyt uciążliwa, ponieważ jestem dość 'wyrobiony' ponieważ trenuję koszykówkę. Mam 16 lat, 182/82.
Chciałbym poprosić kogoś, o to by doradził mi jaki sport walki wybrać. Najlepiej by sprzydał mi się w samoobronie, jednak żeby opierał się także na uderzeniach, ciosach. Nie interesuje mnie coś takiego jak np. 'kopnij i spieprzaj'. Coś co buduje charakter i jest przydatne i efektywne (efektowne także ;))
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź, udzielę innych informacji. (proszę o odpowiedzi związane wyłącznie z moim pytaniem)
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
chodzi o to, że jeśli ktos mnie napadnie to niedość zeby się obronić, to żeby już drugi raz nie chciał podchodzić do kogoś drugiego w tym celu.. myślę że to porównanie, jest dobre.
Wysłany: 2010-01-31, 20:53
yOodaas napisał/a:
chodzi o to, że jeśli ktos mnie napadnie to niedość zeby się obronić, to żeby już drugi raz nie chciał podchodzić do kogoś drugiego w tym celu.. myślę że to porównanie, jest dobre.
Więc chodzi Ci o system samoobrony nie rywalizację sportową?
o rywalizacje sportową mi nie chodzi zupełnie, wolę czuć się pewnie a po drugie zamierzam to traktować jako hobby.
Wysłany: 2010-01-31, 21:04
yOodaas napisał/a:
w okolicach Katowic.
o rywalizacje sportową mi nie chodzi zupełnie, wolę czuć się pewnie a po drugie zamierzam to traktować jako hobby.
Nie musisz startować w zawodach od razu po za tym może się wkręcisz a nie jeden klub MMA lepiej przygotowuje do walki sportowej i ulicznej niż 10 sekcji Kravki więc polecam Ci trening przerkojowy 2 razy w tygodni i np 1 raz kravke.
Żeby przgotować się do różnych sytacji na ulicy musisz uczestniczyć w rywalizacjach sportowych, bo nic cię lepiej do tego nie przygotuje. Tu jest przeciwnik i na ulicy jest przeciwnik, tylko na ulicy dochodzi jeszcze brak jakich kolwiek zasad.
Złe podejscie do SW yOodaas.
_________________ "Trzeba być pierwszym, najlepszym albo innym od reszty"