Wysłany: 2011-10-24, 13:36 Powrót po długiej przerwie
Witam panów. Po długiej przerwie postanowiłem wrócić do sw. Kiedyś trenowałem lekko ponad rok zapasy. Teraz mieszkam w innym mieście. Nie ma tu zapasów jest zato bjj i judo z chwytanych. Jest też boks, kb i tkd. Proszę was o rade co powinienem wybrać ? Czy uzupełnić moje chwytanie olepszy parter ( bjj ), rzuty (judo) czy o uderzanie (cała reszta) ? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Niestety nie mam na tyle funduszy, aby to wszystko połączyć. Praca też niestety nie pozwoli mi na tyle treningów. Chcę skupić się na jednym i pytam was co by się najbardziej opłacało w sensie sportowym.
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2011-10-31, 16:15
Równie dobrze mógłby od razu iść na mma , poza tym ma taki wybór że nie wiem po co ma iść na tkd , zależy jeszcze jeszcze jaka odmiana bo ITF z dobrym trenerem to można się sporo przydatnych rzeczy nauczyć , ale na WTF to ja bym nawet nie zachodził .
Wybrałem KB byłem już na kilku treningach i jest super. Tylko z kondycja słabo bo parę lat przerwy od sportu, fajki itd. Mam pytanie jakie ćwiczenia najlepiej wykonywać, żeby poprawić gardę?
Spokojnie,wszystkiego nauczysz się w klubie. Najpierw proponuję dobrą dietę i poprawienie kondycji,ponieważ to bardzo Ci się przyda. Odstaw fajki,to priorytet.
poprawić gardę,tzn.aby utrzymanie jej nie sprawiało kłopotu czy chodzi ci o stronę techniczną? jak techniczną to poćwicz troche,nauczysz sie.a jak cięzko ci ją utrzymać to jakies ćwiczenia na barki rób
Jeżeli techniczna to sam nauczysz się tego do pewnego stopnia,może tak to określmy. Potem aby wszystko wykonywać prawidłowo musisz zapisać się do klubu,nie ma innego wyjścia.