Mieszkam w małej miejscowości i myślałem o zapisaniu się sw, ale organizowane są tylko jjs kb i km. Mam 18 lat i 191cm, nigdy się nie biłem, ale chciałem nauczyć się skutecznie bronić i mądrze wykorzystywać wolny czas. Co byście polecali? Jeśli to ważne to nadmienię iż mam astmę oskrzelową i niewydolność jednej zastawki sercowej, ale lekarz powiedział, że moge trenować. Za rok idę na studia i wtedy mam zamiar zająć się sw na poważnie. Na początek chciałbym podbudować swoją pewność siebie, załapać podstawy i koordynację ruchów. A zapomniałem dodać ważę 70 kg.
Ostatnio zmieniony przez hubert123 2011-06-03, 17:28, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2011-06-03, 20:12
No też jestem za JJ , chwyty i obalenia to dobra i ważna rzecz
Po za tym przejdź się do obu klubów , pierwszy trening będziesz miał za darmo , zobacz gdzie ci się bardziej podoba , dowiedz się o osiągnięciach kbów itp i wybierz
Z87 Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 224
Wysłany: 2011-06-03, 22:20 Re: Proszę o radę
hubert123 napisał/a:
Mieszkam w małej miejscowości i myślałem o zapisaniu się sw, ale organizowane są tylko jjs kb i km. Mam 18 lat i 191cm, nigdy się nie biłem, ale chciałem nauczyć się skutecznie bronić i mądrze wykorzystywać wolny czas. Co byście polecali? Jeśli to ważne to nadmienię iż mam astmę oskrzelową i niewydolność jednej zastawki sercowej, ale lekarz powiedział, że moge trenować. Za rok idę na studia i wtedy mam zamiar zająć się sw na poważnie. Na początek chciałbym podbudować swoją pewność siebie, załapać podstawy i koordynację ruchów. A zapomniałem dodać ważę 70 kg.
Trochę mało ważysz jak na mój gust, przy takim wzroście polecał bym ci KB.
Poza tym uważam że na ulice bardziej przyda się stójka niż chwytanie.
Pomógł: 6 razy Wiek: 18 Dołączył: 22 Mar 2011 Posty: 100 Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-06-04, 10:56
Cytat:
Trochę mało ważysz jak na mój gust, przy takim wzroście polecał bym ci KB.
Poza tym uważam że na ulice bardziej przyda się stójka niż chwytanie.
zgadzam sie z przedmowca, przy Twojej masie musiałbyś mieć niewiarygodną technikę żeby wymiatać w parterze a przy tych niemal 2 metrach wysokosci jakis kickboking, K1, może kyokushin byłoby dobre. we wszystkich tych sportach masz sporo kopniec szczegolnie w glowe co bedzie ulatwione dzieki wzrostowi a poza tym długie ręce w sportach uderzanych to też ogromna przewaga, jesli potrafisz z tego korzystać
idz na kb i jj sprawdz co ci bedzie bardziej lezalo i nie sluchaj ze wysoki lepiej bedzie mial w uderzanych, sam musisz sprawdzic co tobie bedzie lezalo. Mam kolege twojego wzrostu i ciezko mi sie walczy z nim w parterze. A wysoki tez ma latwiej przy rzutach i podcieciach :) wiec i w chwytanych twoj wzrost sie przyda
_________________ We're only as strong as our weakest bladder.
Luigi Pomógł: 1 raz Wiek: 24 Dołączył: 03 Cze 2011 Posty: 98 Skąd: Lubin
Wysłany: 2011-06-07, 09:30
Myślę, że z takimi warunkami dobrze jest na początek postawić na stójkę. Poprawisz koordynację i postawy w walce nabierzesz.
Po 1 napisz skąd jesteś bo kluby są różne jedne gorsze inne lepsze. A na co masz iść to już Twój wybór. Zależy co lubisz czy uderzać czy rzucać innymi i robić dźwignie.
Nikt za Ciebie nie zdecyduje. Moja rada idź do tych sekcji na 1 trening zazwyczaj jest darmowy. Zobacz co Ci się bardziej podoba i dołącz do grona trenujących:)
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy