Witam, jestem tu nowy i nigdy nie trenowałem, chciałbym zacząć trenować jakieś sztukę walki. Najbardziej podoba mi się boks ale w pobliżu mojego miasta niema żadnych klubów. Podoba mi się również mma które jest w moim mieście i mam kilka pytań:
1.czy w mma stójka (oprócz kopnięć klinczu i łokci) jest podobna do tej w boksie? Chodzi mi o pozycję, ciosy pięściami i rodzaje obrony,
2.jak wyglądają pierwze treningi?
3.czy nie będę najstarszy wśród początkujących bo mam 19 lat i nie wiem czy nie jest za późno
4.jak długo oże zajac opanowanie podstaw w stójce i w parterze?
5.czy przed zapisaniem się powinienem jakoś poćwiczyć, popracować nad kondycją czy porozciągać się?
Proszę o odpowiedzi.
MMa to formuła walki, a nie styl. Kluby reklamujace sie jako MMA tak naprawdę nauczaja różnych rzeczy a tylko dedykuja ich trening pod MMA. Tak więc nie sposób odpowiedzieć na większość Twoich pytań.
hmm MMA mozna też tłumaczyć jako wszechstronnosć i różnorodność stylów walki , wiec tak po naszemu wszystko po troszku masta015, tak samo jest z parterem i obaleniami
3.jeśli chodzi o wiek to powiem tyle ze starsi zaczynają ;] ja osobiscie mam kolesia ktory wygladem nadaje sie na ojca ;] ze 30 pare lat ma i se daje rade jakoś
4.opanowanie technik i kombinacji - myślę że to zależy tylko i wyłącznie od ciebie , twoich checi i zaangażowania w treningi
5.jak najbardziej pracuj nad kondycja basen skakanka zebyś nie mial takiego zajazdu ' kondycyjnego ' ;p , rozciągać też sie możesz ale przedte m popytaj sie kogoś jak to prawidlowo robic zeby krzywdy sobie nie zrobić
a tak w skrócie to SZORUJ NA TRENING TAM WSZYSTKIEGO SIE DOWIESZ :)
ps. mysle ze to takie odp beda oczywiscie niech sie wypowiedza ci co maja wieksze doswiadczenie :)