Witam,
po wakacjach, jak i przed nimi będę miał 7 treningów w tygodniu :
pon. mt
wt. mma i zapasy
śr. mt
czw. mma i zapasy
pt. mma
wiem, że przy tej liczbie mój organizm jest obciążony, lecz nie wiem jak regenerować moje ciało po takim wysiłku. Czy moglibyście mi powiedzieć co robić, co jeść przed i po treningu, aby regenerować się jak najlepiej ? Dodam, że mam 17 lat.
Z góry dziękuje za pomoc.
wiesz nie znam sie tak ale raczej powinieneś codziennie chodzić do sauny, czy kąpać się w ciepłej wodzie, jak najwiencej spać wczesnie sie kłaść itp itd :)
jesc duzo wegli zebys mial energie do cwiczenia, spac minimum 8h dziennie, aminokwasy, odzywka bialkowa tez by sie zdala, a najlepiej ogranicz treningi.
_________________ We're only as strong as our weakest bladder.
szybko przyswajalne węglowodany w płynnej postaci np. max carb
70-100g po treningu
kreatyna w formie jabłczanu np.reactor pro 3 -
2 porcje po 6 kapsułek: przed i po treningu
w dni nietreningowe 2 takie porcje: rano na czczo i między posiłkami
aminokwasy rozgałęzione - bcaa
przed i po każdym treningu 5-8 kaps. ewentualnie wersja w proszku (polecam activlab)
średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe - np.mct gold
10g około 30min przed treningiem
przy takiej ilości treningów polecił bym jeszcze Flexit na stawy a w przypadku trudności z zasypianiem Melatoninę (kupisz w każdej aptece).
ps: znajdź gdzieś miejsce na basen no i 8h przynajmniej ;)
Polecam zaznajomienie się z tym artykułem - sporo ciekawych informacji. Podstawa to dobra dieta. Przy takiej intensywności treningów, warto wspomóc się odpowiednią suplementacją, bez tego ciężko będzie Ci ciągnąć z treningów korzyści proporcjonalne do wysiłku.
Do treningów tak często się można spokojnie przyzwyczaić, u mnie w sekcji wiele osób codziennie chodzi i luz, nie jest niczym dziwnym też zrobienie np. 3 treningów w jednym dniu itp.
Z włąsnego doświadczenia radziłbym na początku zastanowić się nad zrobieniem przerwy w środę. Ja tak mam że jak ćwiczę od pn codziennie, to w czwartek już jestem słaby, a w piątek sobie odpuszczam, i żałuję, że nie zrobiłem właśnie przerwy w środę. Ofkz to na początku po przerwie, potem to już można i codziennie jak się człowiek przyzwyczai.