Witam wszystkich jakiś czas temu postanowiłam nauczyć się kilku rodzajów sztuk walki ponieważ nie wiem czy przyciągam nieszczęścia ale mnie zaczepiają. I chciałabym się dowiedzieć jakie połączenie jest najlepsze i najskuteczniejsze.
P.S. i gdzie mogę trenować, jestem z poznania
Pozdrawiam
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-12-09, 14:08
Z krav magą daj sobie spokój
W sumie to najlepsze by było dla ciebie do obrony coś chwytanego bjj lub judo , jak chcesz to sobie połącz z mt czy kb. Boruta podał stronę z sekcją bjj , a w kudo jest stójka i parter czyli takie połączenie .
Dla kobiety ja polecam chwytane bjj,judo lub inne ale chwytane koniecznie. Strefa walki ma dobrą reputacje i duże osiągnięcia więc warto się tam wybrać
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Unagi Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Posty: 63
Wysłany: 2010-12-10, 13:17
Czy ja wiem czy style uderzane nie nadają się zupełnie dla kobiet do samoobrony? Rożnica wynika przede wszystkim z różnicy masy (a za tym siły). Co nie oznacza, że wprawiony bokser jest bez szans z nawet zdecydowanie cięższym amatorem. Oczywiście różnice masy można zniwelować łatwiej w bliskim dystansie, ale zawodowiec walki piórkowej też jest zagrożeniem.
kobieta w sytuacji zagrożenia czyli np broni się przed gwałtem myślisz że ustawi się jak bokser i będzie uderzać?? po drugie 60kg kobieta nie ma raczej na tyle siły by walczyć boksersko z 100kg napalonym napastnikiem. W mojej sekcji obecnie regularnie chodzi jedna kobieta i nie jednemu by tak obiła ryj że nie wiedział by gdzie prawa a gdzie lewa. Ale i tak uważam że dużo lepszy dla kobiety jest styl chwytany. Po 1 łatwiej załapać na takim poziomie by był skuteczny na ulicy. Po 2 waga tu ma dużo mniejsze znaczenie. Po 3 bardziej przyda się w realnych sytuacjach zagrożenia.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Unagi Pomógł: 3 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Posty: 63
Wysłany: 2010-12-10, 23:42
Też widzę zalety tutaj stylu chwytanego. Po prostu stwierdzam, że style uderzane nie są bezużyteczne. Będzie to wymagało większej pracy, bo potrzebna będzie olbrzymia przewaga techniczna, ale jedna. 40 kilo różnicy w BJJ to też wyzwanie. Nie nie do ominięcia, ale jednak.
Wysłałem Ci na pm opis przekrojowy większości sztuk walki z różnych źródeł, bo o coś takiego prosiłaś. Co do rady w sprawie samoobrony to chłopaki mają rację, style chwytane.