Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozciąganie
Autor Wiadomość
ymon

Wysłany: 2010-08-04, 09:20   Rozciąganie

czy można rozciągać się codziennie?? bo słyszałem różne zdania na ten temat. Mam zamiar robić szpagat i rozciągam się codziennie dwa razy dziennie>> czy jest to efektowne?? i dobre dla zdrowia??

Toko 

Wysłany: 2010-08-04, 09:45   

Lepiej rozciągaj się co drugi dzień, po treningu jeśli coś trenujesz.

ymon

Wysłany: 2010-08-04, 13:40   

a są jakieś ćwczenia na coś takiego>> mam tak że rozciągnięty jestem dobrze ale mam problem żeby przytrzymać noge przy kopnięciu bo mnie łapią skurcze ;/ można to jakoś wyćwiczyć?

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-08-04, 13:54   

może masz problem z biodrami ?
ćwicz biodra i równowagę
a czy dobrze wykonujesz owe kopnięcie ?

ymon

Wysłany: 2010-08-04, 14:06   

w sumie od 6 lat ćwoczę SW więc co do techniki to nie jest źle, jeśli chodzi o biodra to jak zaczołem się rozciągać to efekty były bardzo szybko więc wątpie. Jak wyprostuje noge i przytrzymuje ją to czuje mocne skurcze właśnie jakby w mięśniach otaczających biodra... ;/ ale powiem szczerze że odkąd się zaczołem rozciągać jest troche lepiej, już tego tak nie czuje... więc w czym może byc problem?? czy to że nie robie np szpagatu? jest to niezbędne do przytrzymania nogi na wysokości swojej głowy?

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-08-04, 14:23   

ymon napisał/a:
w sumie od 6 lat ćwoczę SW więc co do techniki to nie jest źle, jeśli chodzi o biodra to jak zaczołem się rozciągać to efekty były bardzo szybko więc wątpie. Jak wyprostuje noge i przytrzymuje ją to czuje mocne skurcze właśnie jakby w mięśniach otaczających biodra... ;/ ale powiem szczerze że odkąd się zaczołem rozciągać jest troche lepiej, już tego tak nie czuje... więc w czym może byc problem?? czy to że nie robie np szpagatu? jest to niezbędne do przytrzymania nogi na wysokości swojej głowy?

a może jest to związane z masą ciała osobnika, bądź z masą nóg ?

a może bardzie rozciągaj biodra
a ból jest przy jakich mięśniach ? przy biodrach ?

ymon

Wysłany: 2010-08-04, 14:27   

a może jest to związane z masą ciała osobnika, bądź z masą nóg ?
a może bardzie rozciągaj biodra
a ból jest przy jakich mięśniach ? przy biodrach ?[/quote]

w jaki sposób z masą?? Waże nie dużo> 67kg
jak rozciągać biodra?? ;/
jeżeli robie kopnięcie boczne i przytrzymuje noge stojąc bokiem to ból czuje tak jakby nad stawem biodrowym.... na początku myslałem że poprostu mam takie biodra ale po tygodniu rozciągań jest troche lepiej...

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-08-04, 14:33   

ymon napisał/a:

w jaki sposób z masą?? Waże nie dużo> 67kg
jak rozciągać biodra?? ;/
jeżeli robie kopnięcie boczne i przytrzymuje noge stojąc bokiem to ból czuje tak jakby nad stawem biodrowym.... na początku myslałem że poprostu mam takie biodra ale po tygodniu rozciągań jest troche lepiej...

chodzi o to, że twoja masa ciała nie pozwala utrzymać w lini prostej, a nawet wyżej swojej nogi, po prostu masz jakieś słabe mięśnie, trudno powiedzieć jakie, czy to biodra, przywodziciele czy inne
a może wystarczy odpowiednio się ułożyć, tzn. pochylić odpowiednio ciało, mocniej niż przy kopnięciu i powoli, albo się przytrzymaj czegoś i spróbuj

skręty biodrami, pochalanie się do przodu, w bok, i do tyłu, siad na ziemi, noga jedna prost, a drugą zaczepiasz po przeciwnej stronie, a potem możesz ta co była prost, zgiąć ją, i cały czas ciągniesz kolano w swoją stronę i siedzisz tak, i możesz podpierać się drugą ręka dla utrzymania równowagi

a może masz problem z pośladkami ?

ymon

Wysłany: 2010-08-04, 14:36   

a może masz problem z pośladkami ?[/quote]
z pośladkami nie, ból jest tak jakby nad stawem i dookoła nogi zaraz przy biodrze... co ciekawe większe skurcze mam w nodze która jest lepiej rozciągnięta...

[ Dodano: 2010-08-06, 12:10 ]
wie ktoś czy można z tym coś zrobić??

k0n0n

Wysłany: 2010-09-28, 17:52   

Kup sobie magnez w aptece do rozpuszczania w wodzie i pij sobie codziennie rano. Mi pomogło.

Świeżak 

Wysłany: 2010-10-02, 12:19   

Potwierdzam ja zaczelem sobie kupywac magnes w cukrze i rozpuszczam w herbacie:) i pomaga

szymonidas1976

Wysłany: 2010-10-09, 23:23   

jak byłem młodym chłopcem wpadłem na świetny pomysł na rozciąganie,kupiłem drążek rozporowy,do podciągania,brałem pasek ojca przekladałem przez drążek,przywiązywałem do nogi i podciągałem nogi do gory ile się dało ,efekt był niesamowity,szpagat nie był żadnym problemem ,mam już 34 lata a jeszcze strącam nogami jabłka z dzrzew

Świeżak 

Wysłany: 2010-10-11, 09:49   

Ja robie szpagat do 75% a kopne ci 2metrowego goscia w glowe ale za nic nie utrzymam nogi w powietrzu nawet na 1,5m

kosak 

Wysłany: 2010-10-11, 14:28   

szymonidas1976, też tak robiłem ostatnio , a najśmieszniej się zrobiło jak zacząłem tracić równowagę i w takiej pozycji zacząłem skakać w kółko, dobrze że nic sobie nie uszkodziłem ale sposób bardzo dobry na rozciąganie, jednak lepsze jest rozciąganie w parze z partnerem.

Odpowiedz do tematu