Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Sytuacja z przed chwili
Autor Wiadomość
s1vle 

Wysłany: 2009-02-06, 23:26   Sytuacja z przed chwili

Cześć.(off top) Przed chwilą miałem dosyć nieprzyjemną sytuację, bo jakichś 2 typków przyjechało do mojego starszego brata, a że ja im otwierałem postanowiłem zobaczyć co się stanie. Wyszli na pole i jeden zaczął mu wygrażać, za jakieś tam stare dzieje, a drugi mnie odciągał i zagadywał. Wiedziałem, że szykuje się spina i krew mi się gotowała. Powiedziałem, żeby koleś się uspokoił i wtedy podszedł do mnie i zaczął się pluć. Serce stanęło mi w gardle i cały się trząsłem, ale byłem gotowy na walkę. Ze względu na domowników powstrzymałem się. Sytuacja się uspokoiła i jakoś załatwili to bezkonfliktowo. Chcę zacząć trenować. Może to zabrzmieć jakoś ulicznie i brutalnie, ale nie żadnych ideologii i filozofii życiowych połączonych ze sztukami walki, tylko konkrety. Chodzi mi głównie o jak najszybsze powalenie przeciwnika, BEZ wykończenia typu jakaś dźwignia. Po prostu rzut/chwyt i gleba, później uciekam, lub dokańczam po swojemu. Od razu nasuwa się krav-maga, ale jakoś mnie to nie bierze. tak się składa, że byłem na kilku treningach i jakoś tak... drętwo. Chodzi mi o coś superszybkiego w użyciu, przy bliskim dystansie(nie mam zamiaru biegać dookoła). Nie przekonują mnie też kopy w krocze, czy ciosy na oczy. Do głowy przychodzi judo, ale słyszałem, że na realną walkę - uliczną średnie. BJJ(duży nacisk na parter), Zapasy(chyba nie chce spędzać każdego dnia na siłowni) więc co jeszcze? Zapomniałem dodać, że było ciemno i nie byłoby za dużo do kombinowania. Prosta technika i gleba możecie mi pomóc? Dodam, że mam 16 lat.

Proszę nie piszcie tutaj, że jeśli długo potrenuje coś to będę dobry w tym i w tym, bo nie mam 20 lat na trening. Oczekuję sensownych wypowiedzi.

Pozdrawiam

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2009-02-06, 23:50   

20 lat to mozesz wszystko trenowac bez wzgledu na SW.
Jesli chodzi o nauke czegos w czym beda szybkie postepy, to w boksie chyba najszybciej bedzesz je zauwarzac (rzecz walkowana na forum juz pare razy).
Jesli chodzi o Judo to na ulice jest naprawde dobre.
Poza tym to czy beda w czyms szybke postepy i czy bedziesz w tym dobry, tak naprawde zalezy tylko od twoich warunkow i predyspozycji.

Hate91 
KickBoxing , MT

Wysłany: 2009-02-07, 10:18   

zgadzam sie
nikt sie jeszcze w miesiąc nie nauczył się wszystkich chwytów , żeby sobie pozwolic na tzw'chwyt i gleba' trzeba troszke potrenować z naciskiem na troszke bo nawet jak znajdziesz cos odpowiedniego dla siebie to ten ruch trzeba opnaować i ćwiczyć i ćwiczyć

Komaro 

Wysłany: 2009-02-07, 10:21   

Proponuj Ci MT jak na początek albo jakąś Kravke :mrgreen:

s1vle 

Wysłany: 2009-02-07, 11:53   

A moglibyście powiedzieć jak wygląda przeciętny trening judo? I jakie są tam najczęściej rzuty? Chodziłem na aikido i wszystko wydawało mi się sztuczne, skomplikowane z dźwigniami na trudne miejsca itd. Ja po prostu chciałbym coś prostszego w użyciu nic pod żadne zawody, po prostu do życia :) Aha i jak wygląda walka judo w parterze? Są jakieś ataki, czy czeka się na pierwszy ruch przeciwnika? Bo to drugie na aikido też mnie wkurzało...

Pozdrawiam

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2009-02-07, 13:14   

To jak wyglada zalezy od zaawansowania. To jasne ze na poczatku beda cie uczyc podstaw chwytow, padow i takie ogolnoruchowe pierdoly. A gdy juz bedziesz siedzial to beda same techniki i sparingi.
Aikido to kontemlacja na dlugie lata wiec od zlej SW wystarowales. Poza tym w Judo nie ma dzwigni na mniejsze stawy wiec tu raczej nie bedzie problemu.
Cwieczyc bedziesz wszystko, tyle ze puzniej na to co bedzie ci bardziej pasowalo bedziesz kladl wiekszy nacisk, a na reszte troche mniejszy (ale oczywiscie trening pozostalej czesci cie nie ominie).
Judo glownie opiera sie na rzutach wiec parteru jest wzglednie malo.
Ataki sa zawsze, a to czekanie na ruch przeciwnika to poprostu obrona i mysle ze nauka tego jest niezbedna ;-)
I tak jeszcze nawiasem to nauka kazdej SW taknprawde idzie w lata wiec cierpliwosci bo w pare miech to niczego nei nie nauczysz ;-)

Sajgon 

Wysłany: 2009-02-07, 13:16   

Na judo no to większość to rzuty i trochę parteru.Sam się zastanawiam czy nie pójść na judo.Bo chyba zrezygnuję z aikido.Aikido jest strasznie trudne i żeby opanować przynajmniej jedną technikę do perfekcji trzeba długo ćwiczyć.
P.S-Shinra(czy jak on się tam zwie) mnie wyprzedził.

.: www.sztuki-walki.bloog.pl :.

jakub126p 
Karate Tsunami

Wysłany: 2009-02-07, 16:03   

Ja radzę Luta Livre- stworzone przecież po to, żeby jak najszybciej zakończyć walkę. :!:

-Ej, Zdzichu! - Co? - Zarzuć jabolem! -Ale mam cytrynowy! -kur2 wolę malinowy!

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-02-07, 17:32   

Najblizszy Ciebie znany mi dobry klub to Grappling Kraków.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2009-02-07, 17:44   

Może spóbowałbyś po prostu boksu? W miare szybko go opanujesz, a skuteczny jest. No sprawdzić tez możesz Vo-Quyen, ale w okolicach Myślenic chyba nie ma klubu VQ (nie mam 100%pewności)
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

jakub126p 
Karate Tsunami

Wysłany: 2009-02-07, 20:57   

Boruta napisał/a:
Grappling Kraków

No z Myślenic do KRK jest kawałek, ale jak się chce trenować to się trzeba poświęci :->

Też się miałem tak wybrać, ciekawe jak teraz treningi mają, bo są na ul.Kościuszki i na podgórzy, jakby ktoś coś wiedział to proszę napisać ;-) ;-)

-Ej, Zdzichu! - Co? - Zarzuć jabolem! -Ale mam cytrynowy! -kur2 wolę malinowy!

ZeroSixx 

Wysłany: 2009-02-09, 01:12   

W Zespole Szkół Prywatnych Państwa Osińskich są treningi Krav Magi. Fight Club Myślenice mają nawet swoją strone
Ostatnio zmieniony przez ZeroSixx 2009-02-13, 15:02, w całości zmieniany 1 raz  

Rosomc 

Wysłany: 2009-02-09, 09:10   

To mój pierwszy post na forum więc Elko. Wracając do tematu w Myślenicach masz judo, kravke i zapasy. Sam uczęszczam na zapasy w Sokole.

s1vle 

Wysłany: 2009-02-12, 17:07   

a to judo w Myślenicach jak wygląda? Uczęszcza ktoś? Kurde wolałbym bjj, ale nie ma :/ Duży przeskok między tym, a tym? Przyda się w zagrożeniach zdrowia na ulicy czy tylko na mate? Proszę o szczere opinie z góry dzięki

Drobny 
Krzysztof Jerzyna

Wysłany: 2009-02-12, 17:25   

Napewno się przyda, Judo jest dobre (skuteczne) ale w Myślenicach też jest Bjj

http://www.bjj.4.pl/ prosze jeszcze E:mail samogon123@gmail.com jak coś to możesz zapytać się gościa co i jak.

Odpowiedz do tematu