Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Sztuka/sport walki dla dziewczyny
Autor Wiadomość
laraa 

Wysłany: 2010-08-31, 01:05   Sztuka/sport walki dla dziewczyny

Witam! Mam 19 lat. Rok temu zakończyłam 5 letnią przygodę z Taekwon-do ITF. Odpowiadała mi ta dyscyplina, mam jakieś tam osiągnięcia, niestety musiałam zrezygnować. Obecnie mieszkam w dużym mieście (Poznań) więc mam o wiele większe możliwości niż wcześniej. Jest tyle tego, dlatego, jestem teraz w kropce. Byłabym wdzięczna gdybyście spojrzeli na to obiektywnym okiem i pomogli mi wybrać. Zastanawiałam się nad kickboxingiem (nie chcę samego boksu, może śmiesznie zabrzmieć powód, ale potem ciało a w szczególności klatka piersiowa i ramiona tracą 'delikatność' i nabierają za dużych mięśni, a ja chce mieć w sobie jeszcze kobiecość :P) albo Krav-magą (z racji takiej, że startuje do policji i uważam, że może być bardzo przydatna). Macie może jeszcze jakieś propozycje? Na pewno nie chce, żanego stylu w parterze. Dziękuje za wszelkie rady i opinię.

halo22 
Bjj

Wysłany: 2010-08-31, 01:22   

http://forum.fight-club.p...dnia-vt4558.htm

Identyczny przypadek(kobieta-startuje do policji - szuka sztuki walki). Wystarczy pooglądac forum :) Mam nadzieję, że pomogłem.

Sonek 
Lubie :D

Wysłany: 2010-08-31, 01:51   

Jeżeli już idziesz do policji (czego w 100% nie popieram) to bardziej przyda Ci się Krav Maga niż KB ;-) A czegoś innego nie chcesz robić tylko policja to tak poza tematem :-P

laraa 

Wysłany: 2010-08-31, 01:53   

Cytat:
Identyczny przypadek(kobieta-startuje do policji - szuka sztuki walki). Wystarczy pooglądac forum :) Mam nadzieję, że pomogłem.

Szukałam :roll: przejrzałam tamten temat i widzę, że też nie dostała do końca odpowiedzi... chciałabym się dowiedzieć czy jest sens zapisywanie się na style uderzane, czy lepiej na chwytane? Jakoś nigdy mi te drugie nie odpowiadały. Które bardziej się przydadzą w przyszłym zawodzie? Nie posiadam takiego doświadczenia, żeby sama sobie odpowidzieć, a nie mogę niestety pochodzić po klubach i popróbować. Dlatego zwracam się do was. Co byście wybrali na moim miejscu? Wiem, że głupie pytania zadaje, ale jest to dla mnie ważne i nie chcę zrobić błędu w wyborze.

Cytat:
Jeżeli już idziesz do policji (czego w 100% nie popieram) to bardziej przyda Ci się Krav Maga niż KB A czegoś innego nie chcesz robić tylko policja to tak poza tematem

Nie widzę siebie w innym zawodzie :P Praca przede wszystkim musi mnie interesować. Też sądziłam, że krav maga mi się bardziej przyda bo na kursie szkoleniowym są podstawy samoobrony, więc już bym miała nieco większą wiedzę na ten temat :)

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2010-08-31, 03:14   

W przyszłym zawodzie przywozie przyda ci się każdy , dla dziewczyny lepiej było by jednak coś chwytanego bjj , judo itp ze względu na skuteczność , a w policji zawsze może się przydać kogoś tam powalić i mu łapy powykręcać czy podusić :mrgreen:
Jeśli naprawdę bardzo ci pasuje kick boxing b to idź , ale uderzaniu pewnie już jakieś doświadczenie masz więc może by coś nowego spróbować , albo by połączyć kb i coś chwytanego , najlepiej iść do klubu i sprawdzić co i jak . Kraw mage odradzam , może się przydać ale tylko jakieś zaświadczenie na papierze , kb czy coś z chwytanych będą wiele bardziej skuteczne ;-)

MarcinMT 
MMA

Wysłany: 2010-08-31, 09:47   

Szczeże mówiąc to jak narazie też myśle o pracy w Policji w przyszłości, więc skoro miałaś kontakt z SW uderzanym to myśle że dla uzupełnienia powinnaś iść na coś chwytanego :-D przynajmiej ja tak zamierzam zrobić po odsiedzeniu jeszcze 2 lat na MT :-)

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-08-31, 10:57   

laraa napisał/a:

chciałabym się dowiedzieć czy jest sens zapisywanie się na style uderzane, czy lepiej na chwytane?

Wydawało mi się, ze już masz tutaj jasno określone stanowisko:
Cytat:
Na pewno nie chce, żanego stylu w parterze.

:-D
Jeśli chodzi o przydatność, to chwytane. Jeśli o sport, czy aktywnośc fizuczna, to wszystko na co masz ochotę.
Cytat:
Które bardziej się przydadzą w przyszłym zawodzie?

W zasadzie to żadne. Raczej umiejętność wypełniania dokumentów, pisania na komputerze, czy wystawiania mandatów. W szkole policyjnej będziesz miała krótki kurs - jak dobrze trafisz to bazujacy na judo, jak źle to na krawacie i potem w ramach obowiazkowych testów co jakis czas zrobisz trzy pompki i pięć brzuszków.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

laraa 

Wysłany: 2010-08-31, 12:44   

Chyba jednak zdecyduje się na styl chwytany. Teraz mam dylemat czy judo czy bjj. Z tego co wiem bardzo dobra sekcja bjj to strefawalki. Czym tak naprawdę różni się bjj od judo? Dlaczego wszyscy są tak przeciwni krav madze? :roll: (nie wiem czy to się tak odmienia :-P )

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-08-31, 13:09   

Strefa Walki to moim zdaniem najlepszy wybór w Poznaniu.
Tu nie chodzi o "przeciw" Krav madze, a raczej przeciw jej propagandzie. Było o tym troche na forum. Kravat w standardowej postaci nie uczy po prostu walczyć (dlaczego - http://forum.fight-club.p...kano-vt4079.htm . Zawiera zbiór technik, kombinacji, czy zachowań, które moga sie przydac osobie już umiejacej walczyc, jako uzupełnienie, ale nie wyrabia takowej umiejetności z racji swojego harakteru. Inna sprawqa, to kluby, które wychodzą poza te standardowe ramy i są w stanie jak najbardziej wyszkolić do walki. Jest to jednak cecha indywidualna klubu, nie stylowa.
Judo to rzuty w gi (kimonie) i odrobina parteru. Bjj to bardziej wszechstronny styl, ale z naciskiem na parter.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Solv 

Wysłany: 2010-08-31, 16:51   

Zawsze możesz potrenowac ze mną <lol> A tak serio to polecam Gameness team z Poznania i Bjj w Boks Poznań (sekcja Olimpi).

Batman 

Wysłany: 2010-08-31, 17:33   

Jeżeli znajdziesz czas, to zapisz się na kick boxing i coś chwytanego, do policji bardziej się przyda chwytane, ale jeżeli wolisz stójkę... Elementy sztuk walki na pewno będą, ale podejrzewam, że nic specjalnego i pewnie będzie to krav maga.

laraa 

Wysłany: 2010-08-31, 19:13   

właśnie obawiam się, że nie znajdę tyle czasu żeby ćwiczyć jeszcze kick-boxing bo chciałam na bjj chodzić 3 razy w tygodniu ;)
chyba wybiorę jednak strefe walki bo ma dobrą renome ;)

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-08-31, 20:23   

jak Boruta poleca to na pewno jest tam wysoki poziom. Idź na to co Ci się podoba to ma Ci przede wszystkim przyjemność sprawić czy to stójka czy parter ważne żeby mieć w tym pasje.

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2010-08-31, 20:36   

Jeśli chodzi o policję to nie ma chyba sztuki walki nastawionej na walkę ze związanym przeciwnikiem :-P .

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Ziomek.

Wysłany: 2010-08-31, 20:43   

Siły specjalne uczą się wybranych systemów.

Odpowiedz do tematu