Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Sztuka walki a problem z kręgosłupem
Autor Wiadomość
Batman 

Wysłany: 2011-05-03, 19:37   

trollik4 napisał/a:
Capoeira może ?
Zbyt duże ryzyko, capoeira jest bardzo dynamiczna. A co, kiedy nie wyjdzie wyskok i niefortunnie upadnie? SW to nie jest najlepszy pomysł, dla osób z takim problmem, niestety.

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-05-03, 19:53   

trollik4 napisał/a:
Capoeira może ? ;-)

Przecież tam stanie na głowie jest, no nie?

trollik4
BJJ / Judo

Wysłany: 2011-05-03, 21:28   

Z tego co mi wiadomo to nie, ale nie ćwiczyłem to do końca pewny nie jestem. Niech się ARTYSTA wypowie ;-)

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2011-05-03, 23:48   

Mati_Talker napisał/a:
trollik4 napisał/a:
Capoeira może ? ;-)

jeśli nawet stanie na głowie, to przecie nie musi go wykonywać :-P

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-05-04, 00:23   

Mawashi napisał/a:
Mati_Talker napisał/a:
trollik4 napisał/a:
Capoeira może ? ;-)

No to zrobi sobie przerwę w środku treningu, stanie obok i będzie patrzył jak reszta wykonuje?

Cytat:
Z tego co mi wiadomo to nie, ale nie ćwiczyłem to do końca pewny nie jestem. Niech się ARTYSTA wypowie ;-)

Widziałem na jakimś pokazie, że gościu był na głowie <murzyn wyglądający prawie chyba jak Eddy z tekkena :-D >

artemis 

Wysłany: 2011-05-04, 01:19   

Jesli trener jest "czlowiekiem" a nie tylko trenerem to zrozumie ze nie kazdy moze wszystko wykonywac, ja np. odpuszczam cala akrobatyke jaka mamy na treningach. Co do tematu mysle ze najlpeiej jak bys zapytal lekarza + sam spr jak to masz z plecami, uraz urazem ale plecy sie wzmocnily od silowni wiec prawdopodobnie bedziesz mogl padac i wykonywac rzuty wiec najlepiej Judo na ulice, skoro nie mozesz uczyc sie uderzen.

creativ500 

Wysłany: 2011-05-04, 10:51   

proponuje na boks naucz się techniki kup sobie worek treningowy i w domu naparzaj niema co sie oszukiwac wszędzie uzywasz karku w każdej walce spinasz mieśnie karku w boksie myśle że da się to jakoś wykluczyć a zdrugiej strony nigdy nie dasz z siebie 100% ale spróbuj delikatnie
sparingi to chyba tylko z dobrymi kolegami bo chyba nie chcesz być królem worka pozdro

Szklana

Wysłany: 2011-05-04, 11:07   

interesuje mnie czysta technika, nic zawodowo czy wyczynowe. czyste podstawy :)

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2011-05-04, 12:32   

Mati_Talker napisał/a:
Mawashi napisał/a:
Mati_Talker napisał/a:
trollik4 napisał/a:
Capoeira może ? ;-)

No to zrobi sobie przerwę w środku treningu, stanie obok i będzie patrzył jak reszta wykonuje?

no to będzie wykonywał inne ćwiczenia w tym samym czasie jak inni będą na głowie stawać - tak trudno to obmyśleć :?: 8-)

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-05-04, 14:50   

Mawashi napisał/a:
Mati_Talker napisał/a:
Mawashi napisał/a:
Mati_Talker napisał/a:
trollik4 napisał/a:
Capoeira może ? ;-)

no to będzie wykonywał inne ćwiczenia w tym samym czasie jak inni będą na głowie stawać - tak trudno to obmyśleć :?: 8-)

Mnie nie chodzi o stanie na głowie jako rozgrzewka, tylko jako element samej capo. No a który trener specjalnie dla niego jednego da inną technikę??

Cytat:
proponuje na boks

Jak ma kłopoty z karkiem to właśnie boks to jest chyba najbardziej niebezpieczne co może wybrać.

halo22 
Bjj

Wysłany: 2011-05-04, 22:03   

Jedyna bezpieczna SW dla ciebie bedzie moim zdaniem Tai Chi. Reszta to juz jakies ryzyko.

creativ500 

Wysłany: 2011-05-05, 12:40   

powiem tak mam kumpla który też miał blachy w karku był aktywny fizycznie przed urazem, lekarz powiedział mu jedno KONIEC Z JAKIMI KOLWIEK WYCZYNAMI chyba że chcesz na wózku jeżdzić , tyle mam do powiedzenia na siłke chodż, chociaż będziesz jakoś wyglądał

jak chcesz sie czuć bezpiecznie to unikaj sytuacji zagrazajacych zyciu i zdrowiu albo kozik sobie kup zawsze bedziesz mógł postraszyć chociaż

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2011-05-06, 00:40   

creativ500 napisał/a:
powiem tak mam kumpla który też miał blachy w karku był aktywny fizycznie przed urazem, lekarz powiedział mu jedno KONIEC Z JAKIMI KOLWIEK WYCZYNAMI chyba że chcesz na wózku jeżdzić , tyle mam do powiedzenia na siłke chodż, chociaż będziesz jakoś wyglądał

jak chcesz sie czuć bezpiecznie to unikaj sytuacji zagrazajacych zyciu i zdrowiu albo kozik sobie kup zawsze bedziesz mógł postraszyć chociaż

Akurat takiemu koniowałowi na reke powiedziec taki tekst
U mnie na treningach juz pare osob to słyszało i jakos maja sie dobrze :)
Tylko tu były sprawy z kolanami/łokciami itp a nie z kregosłupem

Fighter1994 

Wysłany: 2011-05-06, 10:29   

Nie wiem czy wiesz ale jeśli chodzi o kolana i łokcie to nie jest taki problem. W kręgosłupie znajduje się cały układ nerwowy którego uszkodzenie powoduje paraliż, a podrażnienie też paraliż tyle że z bólu.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-05-06, 12:18   

uraz urazowi nie jest równy. Jak byłem mały miałem krzywy kręgosłup jak cholera a konował mówił że mogę ćwiczyć ale problemy będę miał do końca życia.... A ja pokazałem mu że nie ma racji. Zacząłem ostro trenować pływanie i podczas dorastania wyprostował mi się. Teraz inny lekarz mówi że mam prosty kręgosłup i nie widać żadnych przeciwwskazań. Ale to było u mnie i to był inny problem. Sam wiesz ile możesz i kiedy Cię boli. W każdej SW używa się karku czy to MT,boks,bjj,judo,zapasy czy coś innego. Co nie znaczy że Cię to skreśla. Zapisz się na to co Ci się podoba ale podczas treningu myśl. Boisz się czegoś zrobić to nie rób. To jest Twoje zdrowie każdy może Ci coś polecić ale na dobrą sprawę wszędzie możesz mieć kontuzje. Także poza treningami wypadki się zdarzają a rób to co chcesz abyś był zadowolony. Mi SW daję to co nic innego nie jest w stanie. Satysfakcje, spełnienie, adrenalinę(od której chyba uzależniony jestem :P) czyli jest to moja pasja. Pomyśl, porozmawiaj z osobami znającymi się nad tym bo uważam że warto.

Odpowiedz do tematu