Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Sztuka walki a problem z kręgosłupem
Autor Wiadomość
Szklana

Wysłany: 2011-05-02, 16:36   Sztuka walki a problem z kręgosłupem

Witam! Ładnych kilka lat temu uległem wypadkowi, w którym złamałem sobie kręgosłup w części szyjnej. Operacja o tyle trudne, że umieszczono mi tytanowe stabilizatory w części szyjnej (śruby, blaszki). Mam problemy a raczej nawałbym to.. niepełen zakres w ruchowości szyji na boki. po prostu jestem tam sztywny:)

nie przeszkadza mi to jednak w normalnym funkcjonowaniu. 3 lata chodzilem na silownie, lecz zainteresowalem sie teraz SW. nie chce tego praktykowac jakos mega wyczynowy, bo wiem ze nawet nie moge. chcialbym natomiast podszlifowac jakiegos rodzaju technike zeby sie czuc bezpieczniej na ulicy. w moim przypadku samoobrona moze po prostu uratowac zycie przy takim urazie, ktorego kiedys sie nabawilem.

Stad moje pytanie. jaka sztuka walki bylaby dla mnie dobra? oczywiscie odpadaja wszelkiego rodzaju uderzenia w glowe z przyczyn wyzej wymienionych.

Pozdrawiam i licze na odpowiedz uzytkownikow. z gory powiem ze jestem pierwszy raz na forum i nie uzywalem wyszukiwarki zeby znalezc podobny temat. chcialbbym otrzymac odpowiedzi indywidualnie dopasowane do mojego problemu.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich uzytkownikow tego forum i z gory dziekuje za pomoc:)

halo22 
Bjj

Wysłany: 2011-05-02, 17:10   

Hmmm na pewno odpada Judo i inne style z rzutami - za duze ryzyko. Odpadaja tez style, w ktorych czesto dostaje sie w glowe np. boks, muah thai. Masz ograniczony wybor. Ja osobiscie proponuje te:
Karate Kyokushin - brak uderzen w glowe, aczkolwiek wg. mnie bardzo dobra sztuka walki.
Brazylijskie ju jitsu - technika parterowa, raczej zadko ucza rzutow.

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-05-02, 17:41   

halo22 napisał/a:

Brazylijskie ju jitsu - technika parterowa, raczej zadko ucza rzutow.

Ale czasem się zdarza presja na kręgosłup<mnie nawet często>, np podczas ucieczki przeciwnika z trójkątnego duszenia, po za tym czasem ktoś może chcieć zaszpanować i wykonać na nim dźwignię na kark albo kręgosłup.

Szklana

Wysłany: 2011-05-02, 19:11   

co do bjj to nie jestem przekonany za bardzo ale karate KIO wydaje sie dobrym rozwiazaniem. jeszcze jakies propozycje?:)

dzieki chlopaki za odpowiedz!

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-05-02, 20:48   

Szklana napisał/a:
co do bjj to nie jestem przekonany za bardzo ale karate KIO wydaje sie dobrym rozwiazaniem

Tylko że kopnięcia na głowę <których pewnie byś dostał dużo w kyokushin> mogą być zagrożeniem, jeżeli masz to coś w karku, tym bardziej, że niektórzy też chyba nie kopią w głowę, tylko właśnie w szyję.

Jeśli już się na coś zdecydujesz, to przedstaw całą sytuację trenerowi, żeby ocenił, czy możesz iść i też może idź do lekarza sportowego, albo jakiegoś specjalisty od tych spraw z kręgosłupem.

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2011-05-02, 20:58   

Pogadaj z jakimś dobrym lekarzem sportowym , sztuki walki to jednak nie szachy , a kręgosłup to poważna sprawa jest .

Batman 

Wysłany: 2011-05-02, 21:14   

Kręgosłup to podstawa, w każdym sporcie się go urzywa. W każdej sztuce walki używasz intensywnie kręgosłupa, polecacie mu bjj? Nie jest to najlepsza propozycja. Obawiam się, że nie ma takiej sztuki walki, którą mógłbyś trenować :-( Ale zawsze możesz być blisko takich sportów nie uprawiając ich np, fotografować walki, poznać je i pisać jakieś artykuły na ten temat...

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2011-05-02, 21:54   

z kręgosłup nie ma żartów, do lekarza dobrego i niech ci powie kiedy wyzdrowiejesz itd...
przecie na kręgosłupie wszystko funkcjonuje, ręce podnosisz, czy głową obracasz itd...

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2011-05-03, 09:37   

Jak koledzy wyżej skontaktuj się z lekarzem. Trudno wybrać Ci jakąś sztukę walki bo w każdej wykonujesz jakieś ruchy głową, tułowiem i można w tę część ciała oberwać.. Mi na myśl przychodzi tylko aikido, i mówię serio. Tylko ze skutecznością różnie. Ewentualnie tai-chi. Przykro mi, ale wydaje mi się, że w razie gdyby lekarz nie dał "zielonego światła" to ciężko będzie Ci coś zdziałać. Mimo to się oczywiście nie poddawaj, na pewno jakieś wyjście z sytuacji znajdziesz.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

halo22 
Bjj

Wysłany: 2011-05-03, 09:42   

michal_5_fcb napisał/a:
Jak koledzy wyżej skontaktuj się z lekarzem. Trudno wybrać Ci jakąś sztukę walki bo w każdej wykonujesz jakieś ruchy głową, tułowiem i można w tę część ciała oberwać.. Mi na myśl przychodzi tylko aikido, i mówię serio. Tylko ze skutecznością różnie. Ewentualnie tai-chi. Przykro mi, ale wydaje mi się, że w razie gdyby lekarz nie dał "zielonego światła" to ciężko będzie Ci coś zdziałać. Mimo to się oczywiście nie poddawaj, na pewno jakieś wyjście z sytuacji znajdziesz.

Aikido kategorycznie odpada - za duzo rzutow. Wywala go, uderzy glowa w ziemie i juz problem. Co do Bjj to faktycznie, nie pomyslalem o tym.
Tai Chi jest dobrym pomyslem, ale nie mysl, ze bedziesz umial sie obronic po dwoch latach nauki : D

Co do Kyokushin - nie znam sie, nie bylem na treningach, ale watpie by bylo w tym stylu(zwlaszcza, ze to karate) duzo sparingow, a tym bardziej kopanie po glowie na nim. Zawsze mozna podejsc do trenera, powiedziec co i jak i uzgodnic, co wolno na sparingach, a co nie.

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2011-05-03, 09:56   

halo22 napisał/a:
Aikido kategorycznie odpada - za duzo rzutow. Wywala go, uderzy glowa w ziemie i juz problem.

Racja dopiero teraz o tym pomyślałem ;-) Czyli co? Zostaje Tai-chi?
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2011-05-03, 10:57   

e kyokushin raczej jest dużo sparingów , te kopanie w głowę też może być groźne , już o wiele bezpieczniejsze karate shotokan , ale skuteczność tego stylu znowu nie za wysoka

Szklana

Wysłany: 2011-05-03, 16:50   

czyli nie ma jednoznacznej odpowiedzi co do SW dla mnie?:) poniekąd wcale się nie dziwie, w najbliższym czasie skonsultuje się z lekarzem sportowym bądź z jakimś przedstawicielem klubu karate. tylko pytanie, czy trafie na osobę elokwentną :)

jeżeli ktoś jednak ma jeszcze jakiś pomysł to zapraszam do dyskusji:)

trollik4
BJJ / Judo

Wysłany: 2011-05-03, 18:32   

Capoeira może ? ;-)

Łyda 
Muay Thai

Wysłany: 2011-05-03, 19:35   

Kup sobie gnata xD

Jeśli chcesz, znajdziesz sposób.
Jeśli nie, znajdziesz powód.

Odpowiedz do tematu