Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Szybkość i wytrzymałość
Autor Wiadomość
Aqualik 

Wysłany: 2010-06-25, 17:29   Szybkość i wytrzymałość

Witajcie!
Mam taką prośbę, czy mógłby ktoś mi poradzić jak trenować w domu szybkość i wytrzymałość?. W klubie trenuje boks 3x (poniedziałek,wtorek - technika, czwartek -sparingi) w tygodniu ale co mi da ta 1,5h w klubie jak nie będę potem trenował w domu? Szukałem na forum i było tego dużo ale żadne tematy nie pomogły mi. Trenuje tak:

(1h - 5x w tygodniu)
rozgrzewka - 10-15 minut
2-3serie po 2min skakanka
2serie po 50 brzuszków
2serie po 20 pompek
4serie walka z cieniem po 2minuty
12seri po minucie - worek

Dobrze trenuję? a może byście coś zmienili? proszę o porady.
Ostatnio zmieniony przez Aqualik 2010-06-25, 18:38, w całości zmieniany 1 raz  

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2010-06-25, 17:35   

Aqualik napisał/a:
W klubie trenuje boks 3x w tygodniu ale co mi da ta 1,5h w klubie jak nie będę potem trenował w domu?

Wbrew pozorom to nie jest w cale mało: 3X1,5=4,5 godziny. Na treningu są zawsze jakieś ćwiczenia rozciągające i wytrzymałościowe. Jeżeli chodzi o szybkość to o ile mi wiadomo zwłaszcza w sekcjach bokserskich jest ćwiczona. To samo ze skakanką. Jeżeli trenujesz boks ta musi być na zajęciach.
Aqualik napisał/a:
Szukałem na forum i było tego dużo ale żadne tematy nie pomogły mi.

Źle szukałeś ;-) http://forum.fight-club.p...ngow-vt2691.htm tutaj jest parę planów które są na wytrzymałość np. CrossFit czy trening dynamiczny.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Aqualik 

Wysłany: 2010-06-25, 17:59   

Nie mało? gdyby mi czas odpowiadał to bym chodził codziennie na 2 treningi (na 16 i na 18) ale niestety czas jest moją przeszkodą ;/ Co do skakanki, szybkości masz rację. Są one poruszane na treningu ale chciałbym też coś robić w domu, ponieważ chodząc na same treningi to niczego nie osiągnę. To coś jest podobne do szkoły, języka angielskiego od razu się nie nauczysz na kilku lekcjach, musisz uczyć się w domu, w tym wypadku trenować.
Pozdrawiam

Ziomek.

Wysłany: 2010-06-25, 19:27   

Pompki,bieganie,skakanie przez przeszkody,walenie w worek, sprinty połączone z biegiem.

Killu 

Wysłany: 2010-06-25, 21:00   

Trening plyometryczny :) Fajna sprawa testowałem jakiś czas i daje całkiem fajne efekty w dynamice i kondycji jeśli stosuje się go w formie obwodów. Polecam też wałkowanie pojedynczych technik i kombinacji jak zapewne robicie to na treningach, te ćwiczenia mogą wydawać się nudne ale dają naprawdę super efekty. Spróbuj sobie w dni nie treningowe przerobić każdą technikę po chociaż 30 razy + 3,4 kombinacje też wykonane w takiej ilości do tego dorzuć trening plyometryczny i będzie zajebiście. Ułóż przykładową rozpiskę i daj ją tutaj.

Ziomek. napisał/a:
sprinty połączone z biegiem.

A spring to nie bieg? xD

Aqualik 

Wysłany: 2010-06-25, 21:10   

Killu
Przepraszam ale czy mógłbyś mi wytłumaczyć, lub chociaż dać link z wytłumaczenie co to jest ten "Trening plyometryczny"? natknąłem się już na tą nazwę tylko nie wiedziałem co to takiego jest ;]

EDIT
Właśnie poszukałem ;] jeżeli ktoś by potrzebował to proszę: http://www.sfd.pl/Trening...dla_wszystkich_!!!-t122171.html
Ostatnio zmieniony przez Aqualik 2010-06-25, 21:19, w całości zmieniany 2 razy  

Killu 

Wysłany: 2010-06-25, 21:17   

W google jest tego mnóstwo, opisy i przykładowe ćwiczenia :)

Ziomek.

Wysłany: 2010-06-25, 21:31   

tabata

Aqualik 

Wysłany: 2010-06-25, 21:49   

Zapomniałem dodać :D Mam 15 lat, 177cm wzrostu (chyba, dawno się nie mierzyłem) i 68-70kg wagi (jest to za dużo, chciałbym zjechać do 60kg)

Postanowiłem zrobić rozpiskę:
1. Poniedziałek - 2 treningi techniki (na 16godz. dla młodzieży i na 18godz. dla dorosłych (w dni zwykłe chodziłem tylko dla dorosłych ponieważ na treningi dla młodzieży czas mi nie pozwalał, teraz nadeszły wakacje więc mam dużo wolnego czasu, wolę go wydać na treningi niż na głupoty i obijanie się))
2. Wtorek - 2 treningi techniki
3. Środa- trening plyometryczny w domu
4. Czwartek - 2 Treningi zabawek (sparingi)
5. Piątek - własny trening w domu
6. Sobota - trening plyometryczny w domu
7. Niedziela - czas na regenerację
Daje mi to 12 godzin treningu tygodniowo w czym 9 godzin jest w klubie. (po 1,5godziny)

Treningu w klubie i plyometrycznego nie będę rozpisywał ponieważ to już nie zależy ode mnie tylko od trenera lub rozpiski w internecie co i jak robić :D jednak opiszę swój trening.

1.Rozgrzewka:
a)krążenia ramion, krążenia nadgarstków, krążenia tułowia, krążenie kolan w biegu
b)krążenia nadgarstków, krążenia tułowia, krążenie kolan, krążenia stóp, krążenia bioder
c)"kaczy chód" (marsz w przysiadzie), podskoki w przysiadzie
d)nożyce otwarte/zamknięte w biegu,
e)podskok i kolana do klatki piersiowej, podskok i ciosy proste/sierpy/haki/z "główki"/ścinanie lewą, prawą, i obiema rękami
f)bieg i w pewnym momencie do środka i 5 pompek,
g)bieg i siad na "dupę" oraz szybkie wstanie
h)rozciąganie

2.Trening
a)3 serie po 2minuty skakanki
b)3 serie po 15 pompek
c)2 serie po 40 brzuszków
d)5 serii walki z cieniem po 2minuty
e)5 serii po 2minuty na worku
f)5 serii wykonywanych od razu (seria po serii) z odpoczynkiem 30s po każdej serii (walimy przez 30s tak mocno i tak szybko jak się tylko da w worek, musi być szybka praca rąk, nóg)
g)2 serie po 10 przysiadów na całych stopach
h)2 serie po 10 przysiadów z wyskokiem
i)KONIEC.

Prosił bym o ocenę i poprawę tego "planu" mam zamiar wprowadzić go w "życie" od poniedziałku.

EDIT@
Prosił bym aby ktoś mi doradził jaką dietę trzymać, aktualnie jem wszystko z dużym naciskiem na świeże owoce, jogurty. Śniadanie: mało jem na śniadanie, pół skibki, skibka max z jakąś szynką. Na obiad: ziemniaki, mięso, surówka/kapusta/ogórek małosolny, lub jakaś zupa. Kolacja: 2-3 skibki chleba z jakąś szynką, ogórkiem, lub 1-2 "hot-dogi" własnej roboty xD tzn bułka + parówka + ketchup i do mikrofali ;] Słyszałem że na rozrost mięśni ludzie "jedli" mleko dla dzieci w proszku. Daje to jakieś rezultaty?
Ostatnio zmieniony przez Aqualik 2010-06-25, 22:11, w całości zmieniany 1 raz  

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-06-25, 21:58   

kolega ma rację 1,5h to bardzo mało i to jeszcze 3x 1,5h co daje nam 4,5h a w miesiącu 22,5h a co w roku daje nam w granicach licząc 270h, że klient ćwiczy w wakacje i w ferie
to jest bardzo mało, nic dodać nic ująć

ja przez te 1,5h pewnie bym się nie spocił, chociaż, żeby dał z siebie wszystko i katował się, jak by było gorąco to by kropelka potu poszła pewnie :mrgreen:

ja bym jeszcze dodał jakieś bieganie, długie wybieganie bądź wytrzymałość szybkościowa albo coś podobnego

Aqualik 

Wysłany: 2010-06-25, 22:10   

Mawashi ćwiczę tak już 6msc nie tylko w wakacje i ferie. Teraz będę miał więcej czasu więc dłużej będę siedział na sali ;] Ty jakimś sportowcem jesteś że byś się przez 1,5h treningu nie spocił ? chociaż nawet sportowcy się pocą xD wiec nie wiem co miałeś na myśli. My wychodząc z sali mamy tak mokre t-shirty że.. Ile ty byś na moim miejscu poświęcał na trening?

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-06-25, 22:20   

przynajmniej 2h, bo w liczajac w to porządną rozgrzewkę, nie tylko bieganie w kółeczko i podskoki i pady

Aqualik 

Wysłany: 2010-06-25, 22:23   

Co rozumiesz pod słowem porządna rozgrzewka? mógłbyś napisać swój plan rozgrzewki lub całego treningu? Co jest złego w mojej rozgrzewce?

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-06-25, 23:08   

nie napisałem że twój trening jest do kitu, tylko miałem na myśli o klubowych zajęciach
a po za tym nigdzie nie wspomniałem o twoim własnym treningu...

djmati90 

Wysłany: 2010-06-25, 23:43   

trening na szybkość stosowany jest w ostatniej fazie przygotowań do walki (Ty możesz go robić np. 2tyg co 1,5-2miechy)
Ogólna zasada to krótkie serie podczas których wykonujesz b.szybko technike i relatywnie dłygie przerwy np.
Rozgrzewka (wiesz o co chodzi ;)
3x(30s akcja 30s. przerwa)
4x(20s. akcja 50s przerwa)
5x(15s. akcja 45s. przerwa)

co do treningu plyometry.
http://www.youtube.com/watch?v=9NVz2L4KJYk

Odpowiedz do tematu