Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Trening mięśni + rozciąganie
Autor Wiadomość
baki1717 

Wysłany: 2011-10-07, 12:14   Trening mięśni + rozciąganie

Siemka. Mam zamiar chodzić od następnego tygodnia na muay thai i chciałbym zacząć trenować jakieś partie mięśni oraz zacząć rozciągać się. Mógłby ktoś dać jakieś ćwiczenia dobre??Skoro idę dopiero w przyszłym tygodniu to chciałbym jakoś przygotować się, potrenować w domu mięśnie oraz rozciągać się proszę o pomoc

Ja już nie mogę...czy interpunkcja boli? Poprawiłem bo kolejny bełkot był zamiast posta.

HubertW 

Wysłany: 2011-10-07, 13:06   

http://www.youtube.com/watch?v=fXlkYPWNBZU na tym filmiku jest fajnie pokazane jak mozesz sie rozciągać ale i tak bedziesz miał rozciąganie na treningach ;> A co do mięsni to mozesz sobie w domu pompować, brzuszki, podciąganie itp

Batman 

Wysłany: 2011-10-07, 22:28   

Tydzień przed treningiem możesz kupić ochraniacz na szczękę, a nie się rozciągać.

baki1717 

Wysłany: 2011-10-08, 14:53   

W sumie to masz rację,lecz chyba nie zaszkodzi się trochę porozciągać i poćwiczyć?

ps: Przepraszam za bełkot xD

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2011-10-08, 16:15   

baki1717, pewnie, że nie zaszkodzi. Tylko teraz to będzie bardziej już dodatek do regularnych treningów niż przygotowanie do nich. Ale ćwicz i w domy jeśli masz zapał.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

baki1717 

Wysłany: 2011-10-23, 09:52   

Mógłby ktoś napisać mi jakie interwały stosować w biegu lub w innych ćwiczeniach, aby zwiększyć swoją kondycję oraz wytrzymałość??Przepraszam pewnie bełkot wyszedł ale piszę w pośpiechu

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2011-10-23, 13:26   

W forumowym leksykonie jest o interwałach. Masz napisane tam wszystko co i jak.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2011-10-23, 14:44   

baki1717 napisał/a:
Mógłby ktoś napisać mi jakie interwały stosować w biegu lub w innych ćwiczeniach, aby zwiększyć swoją kondycję oraz wytrzymałość??Przepraszam pewnie bełkot wyszedł ale piszę w pośpiechu

jeśli dasz rady przebiec bez zatrzymania i śpiewając od czasu do czasu ponad 60minut to zacznij biegać interwały

interwały biegaj np:
Cytat:
10minut truchtu
10mint stretchingu
5x 3' /1' lub 8x 2' /45s lub 8x 30s /20s lub 3x 5' /3'
tego typu, aby twój trening czasowo nie przekraczał 30minut biegu, nie wliczając przerw
przerwy zawsze krótsze od bieganego odcinka, abyś nie odpoczywał do końca i biegł następny odcinek na niepełnym wypoczynku
10minut stretchingu
10minut truchtu na schłodzenie

jak nie dasz rady biec powyższego treningu, to znaczy, że masz za słabą bazę tlenową i należałoby pobiegać przez co najmniej 2-3 miesiące spokojnie i bez zatrzymania się po 30-60minut 3-5x tydzień
bądź nie dasz rady biec z taką samą prędkością to albo przerwy robisz zbyt krótkie i jesteś nie przyzwyczajony do tak krótkich przerw, albo biegasz zbyt szybko, co w konsekwencji daje wolniejsze kolejne odcinki

interwały to przede wszystkim krótkie biegi biegane szybko, ale nie na maksa, oddzielone jeszcze krótszymi przerwami bądź takimi samymi niż biegany odcinek, jeśli czujesz się wyśmienicie po danym treningu, to skróć przerwy jeszcze mocniej, do minimum, bądź wydłuż czas bieganego odcinka do maks 5minut, nie dłużej, ponieważ następuje wtedy dług tlenowy i będzie narastało szybkie wzrastanie kwasu mlekowego, co za tym idzie, będziesz się mocniej męczył i nie wykonasz wszystkich odcinków o zamierzonej prędkości, i tutaj prędkość jest też ważna, aby nie biec za szybko, bo będzie to zbyt męczące dla organizmu

ty napisałeś/pytałeś o zwiększenie kondycji/wytrzymałości do tego służą biegi jednostajne wolne [dasz rady śpiewać podczas biegu] bądź nieco szybsze niż wolne [śpiewać się nie da, ale problem z układaniem zdań już jest, i dasz rady tylko kilka słów poprawnie wydusić]
od 45-90minut bez zatrzymania się biegane 3-6x na tydzień, dzięki temu zwiększymy naszą wytrzymałość ogólną i kondycję

ale biegając interwały, bądź inne ciekawe treningi szybkie, to też zwiększymy naszą szybkość czy wytrzymałość -szybkościową no i poprawimy nasz układ wydolnościowy :lol:

oba treningi są bardzo ciekawe i dobre :lol:

tutaj masz o wytrzymałości:
http://www.triada.info.pl/79,strona.html
o szybkości:
http://www.triada.info.pl/68,strona.html

michal_5_fcb napisał/a:
W forumowym leksykonie jest o interwałach. Masz napisane tam wszystko co i jak.

to jest prawdziwa postawa moderatora, czy tylko udajesz ważnego :?: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu