Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Trening
Autor Wiadomość
666 

Wysłany: 2008-12-20, 23:48   Trening

Witam. Od razu mówię że jestem nowy. Chciałem sie zapisać na jakieś sztuki walki, tylko jest problem ze w okolicy nie ma żadnego klubu :/ Więc postanowiłem ćwiczyć po swojemu ;) Oto mój plan (ćwiczę 4 razy w tygodniu):
1 dzień - klata i brzuch
2 dzień - grzbiet i przedramię
3 dzień - bary i nogi
4 dzień - biceps i triceps
Przed zaczęciem treningu oczywiście rozgrzewka między innymi:
10 min. skakanka
5 min. worek
Po zakończeniu treningu 15 min. worek

Mieszkam na wsi, praktycznie pod samym lasem. Niedaleko mnie jest żwirownia (ok 1km.) Wiec w dni nietreningowe biegam dużo po lesie, włażę na drzewa a potem z nich skacze (staram się z jak największej wysokości) Potem biegnę sobie na żwirownie i tam uczę sie elementów akrobatyki (salta i takie różne "wygibasy"), wbiegam sprintem pod strome góry a następnie skaczę na dół, no itp. W domu ok 20 min. stanie i chodzenie na rękach, 30 min worek i 15 min. walka z cieniem trzymając hantle w dłoniach. I co tydzień sparing z kolega. No i teraz pytania: czy dzięki tym ćwiczeniom będę lepszy w walce??? A może warto dodać jeszcze jakieś ćwiczenia? Jak macie jakieś pomysły to piszcie. Z góry dzięki za rady :)

Polek 

Wysłany: 2008-12-21, 00:05   

to zaden trening SW. Wyrabiasz sobie tylko błędy. Sam techniki sie nie nauczysz.

Skąd jesteś ?? jesli wolno spytac.

ytos 
overandout

Wysłany: 2008-12-21, 11:13   Re: Trening

Tak jak Polek powiedział , wyrabiasz se tylko błędy.Popytaj się może jest ktoś co trenował jakieś SW i Cie poduczy.

666 

Wysłany: 2008-12-21, 11:39   

No tak myślałem :/ Ale te błędy to tylko sie wyrabiają na worku i walce z cieniem?? Bo inne ćwiczenia nic sie chyba nie maja do SW
Jestem z okolic Grójca.

Torkowy 

Wysłany: 2008-12-21, 13:12   

Tak, głównie na worku i walce z cieniem. Jak nigdy nie miałeś do czynienia z żadną SW to zakładam, że nie potrafisz trzymać gardy ani wyprowadzić technicznie poprawnie ciosu, a sem się tego nie nauczysz.

Co to reszty Twojego treningu. Zapomnij od dzisiaj o skakaniu z drzew :mrgreen: Zrobisz sobie w końcu krzywdę, a to Ci kompletnie NIC nie da. Podobnie zresztą jak skakanie z tych górek, ćwiczenie salt na własną rękę i sparingi z kolegą. Do czasu zapisania się do jakiegoś klubu rozciągaj się (ćwiczenia znajdziesz w necie), biegaj, podciągaj się i ćwicz hantelkami (poszukaj systemu Weidera).

Teraz apropos klubu. Piszesz, że jesteś z okolic Grójca. W Grójcu na hali "Spartakus" przy ul. Sportowej masz Grójecki klub karate "Seiken". 15km od Grójca jest "klub karate Tarczyn", więc zorientuj się w sprawie i jazda na treningi :mrgreen:

Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu