Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Trening w domu?
Autor Wiadomość
Ridik 

Wysłany: 2007-08-19, 14:51   Trening w domu?

Witam!

Na początku przyznam się szczerze, nie wstydzę się tego. Nie stać mnie ,aby cokolwiek trenować. Byłem na jednym darmowym treningu Thai-boxingu w Gliwicach, ale po 30 minutach wysiadłem. Dlaczego? - cienki stan kondycji pokazał swoje. Źle rozłożyłem siły i za bardzo się pospieszyłem w początkowych częściach rozgrzewki. Mimo mojej porażki nadal mam ochotę poprawić swoją kondycję, zręczność i znów zacząć trenować. Niestety nie w żadnym klubie, ale w domu. Mniej więcej mam zrobioną rozpiskę na cały tydzień, oto ona:

PONIEDZIAŁEK

#rozciąganie nóg(ćwiczenia do szpagatu)
#trening siłowy (mięśnie naramienne oraz klatki piersiowej)

WTOREK

#biegi
#trening wytrzymałościowy

ŚRODA

#trening siłowy(biceps & triceps)

CZWARTEK

#biegi
# trening wytrzymałościowy

PIĄTEK

#trening siłowy (mięśnie naramienne oraz klatki piersiowej)

SOBOTA

#wolne

NIEDZIELA

#trening siłowy(biceps & triceps)

Oczywiście każdego dnia pompki na kościach, brzuszki oraz przysiady. Przed wysiłkiem rozgrzewka(ogólna-na wszystkie partie) i po wysiłku ćwiczenia rozluźniające.

DWA PYTANIA:

Wasze uwagi odnośnie rozplanowania?
Propozycje innych ćwiczeń?
Inne pomysły itd.

Moja walka na ulicy opiera się w szczególności uderzeniami nogami. Dlatego też nie chętnie podchodzę do boksu który jest w miarę tani. Interesowałbym się ćwiczeniami z Muay-thai, Kick-boxing, Savate, Karate no i co byście polecali z ćwiczeń na walkę w parterze? Na co musiałbym szczególnie zwracać uwagę w treningu?

Czekam na opinie ekspertów i nie tylko!

Pozdrawiam, Ridik ;)

Nortgaroth 
Były moderator

Wysłany: 2007-08-19, 16:42   

Jak chcesz wymiatać nogami idź na karate kyokushin albo oyama - koszty nie są takie duże (wystarczy że odłożysz złotówkę każdego dnia) a mogą cię trochę nauczyć. Nie wszystko kosztuje tak jak MT po 100 - 150 złotych.

Spitfire

Wysłany: 2007-08-19, 19:56   

proponuje dodać biegi w sobotę jesli zalezy ci na ogolnej wytrzymalosci, jesli jednak chcesz trenowac pod walke to zdecydowanie lepsze beda interwały.

A jak chcesz wymiatac nogami i walczyc w stylu podobnym do MT czy Kick boxinku to Taekwon-do ITF. Z tego co wiem kiedys w Gliwicach istnial "Gliwicki sportowy klub taekwon-do" ale teraz nie widze go w spisie polskiego zwiazku.

WeRs 
http://maxxx.pl.tl

Wysłany: 2007-08-20, 13:52   

gupoty gadacie z tymi cenami mnie tez nie bylo stac ale 150 zł da sie zarobic roznoszac ulotki w 3-5 dni i to po zaledwie kilka godzina dzinie a chodzenie po schodzch to tez dobre cwiczenie a z trenerami zawsze sie idzie dogadac co do przedluzenia terminu a jak trener zobaczy ze ci zalezy ze chesz cos osiagnac ale niestac sie poprostu da napewno jakas znizka ;] przeciez to ludzie :mrgreen:

WeRs 

Wysłany: 2007-08-20, 13:55   

moje uwagi do twojego planu

1.niecwiczył bym w jeden dzien bicepsa i tricepsa
2.najpierw biegaj potem sie rozciagaj
3

jaki to trening wytrzymalosciowy ????

aha niezapomnij o rozciaganiu calego ciała przy kopniecia to jest wazne nie tylko nogi plecy ramiona klatka to wszytko pracuje podczas kopniecia

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2007-08-20, 14:16   

Może zacznij pracować zawsze sie jakąś kase złapie a jak napiszł WeRs z trenerem zawsze sie dogadasz.Ja jak chodziłem na judo z siostrom to z trenerem tak sie dogadałem że płaciłem tyle ile bym płacił za jednego.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Ridik 

Wysłany: 2007-08-20, 15:11   

WeRs napisał/a:
moje uwagi do twojego planu

1.nie ćwiczył bym w jeden dzień bicepsa i tricepsa

Nie wiem dlaczego sie z tym nie możesz zgodzić. Zdaniem moich znajomych którzy chodzą na siłke, ten pomysł z bicepsem -tricepsem wcale nie jest taki głupi.

Wers napisał/a:
jaki to trening wytrzymałościowy ????

To trening polegający na intensywnych ćwiczeniach. Robię coś podobnego jak na moim pierwszym treningu. Na treningu wyglądało to tak że było tam x osób i wszyscy byli w kółku i omijało się stacje.Ćwiczenia to np. walka z cieniem, uderzenia w worek, ćwiczenia na plecy, brzuszki, skakanka, walka z cieniem z sztangietkami, ćwiczenia z sztangietkami na barki, uderzenia kolanami w oparciu o ścianę, przysiady. Każde ćwiczenia z 2 minuty na pełnym gazie, mała przerwa i jedziemy kolejne. Te ćwiczenia zastosowałem w moim treningu. Myślę, że nazwanie to treningiem wytrzymałościowym jest w sumie dobre, przynajmniej ja to tak odczuwam. Jakieś rady, czekam nadal!

Pozdrawiam, Ridik ;)

WeRs 

Wysłany: 2007-08-20, 16:07   

niewiem jak twoi kumple ale moi np klatka biceps , tricep plecy niemecza samej reki w jeden dzien

WeRs 

Wysłany: 2007-08-20, 16:30   

dobre cwiczenie wytrzymalosciowe na koniec treningu to 15 szybkich kopniec okreznych na tarcze z odbicia potem zmiana nogi i 15 pompek potem 10 kopniec lewa prawa i 10 pompek potem po 5 kopniec na noge i 10 pompek chodzi o maxymalna szybkosc i technike przy kopaniu!!!

to samo z kolanami kamiast kopniec pompki mozesz zastapic tez pamkami ale juz dac rece wasko a za 1 razem szeroko

a to moje ulubine cwiczenie juz po rozgrzewce 50 kopniec okreznych na worek z max siła srednia szybkoscia zgrabanie technicznie i dzamping przez cala sale minuta odpoczynku i na druga noga kopie i znowu dzamping

Ridik 

Wysłany: 2007-08-21, 10:55   

Wielkie dzięki, a co do tej siłki to się przetestuje wybiorę najlepszą opcję.

Pozdrawiam, Ridik ;)

MasterKill 
Były moderator:P

Wysłany: 2007-08-21, 11:01   

Podtrzymuje slowa Wersa ja cwicze na silce i nie zaluje...;] moj plan:
PN; Klata+Biceps+ brzuch

SR; Plecy+Triceps+ brzuch

Pt; Barki+ nogi + brzuch

i gdzies sobie dodaje przedramiona...

rozciagam sie tylko w sobte niedziele i w tyg w jakis dzien wieczorem. nie biegam bo przez to sie chudnie a ja cwicze na mase ;-)

nie kopie w tarcze bo nie mam:P kopie w powietrze jak najszybciej

WeRs 

Wysłany: 2007-08-21, 11:12   

w tarcze worek obojetnie byle by cos stawioło opor tarcze nie jest to duzy wydatek bo ktos ci je musi trzymac wiec cena rozklada sie na 2 os my na osiedlu sie w 4rech zrzucilismy

noi w klubie na kazdym treningu cwiczymy na tarczach

WeRs 

Wysłany: 2007-08-25, 13:29   

dobre cwiczenie

przysiad lewy front kick przysiad prawy front kick...........itd albo przysiad prawy blok (tajski )przysiad lewy blok (tajski)

Qłak 

Wysłany: 2007-08-27, 22:05   

Jeśli chodzi o bieganie - chudnięcie, to żeby nie chudąć polecam biegi interwałowe - krótkie, ale bardzo intensywne.

I pamietaj ,żeby trening na siłowni zaczynać od dużych partii mięsni.

dc_amok 
usque ad necem

Wysłany: 2007-09-02, 22:17   

chcesz dobże kopać zaopatrz się w obciążniki do nóg można w nich biegać skakać i ćwiczyć kopnięcia nie dynamicznie oczywiście tylko wmiare umiarkowanie, super ćwiczenie to unoszenie nóg bokiem z obciążeniem

[ Dodano: 2007-09-02, 22:19 ]
a i żadnego kopania w powietrze z pełną szybkością to zabujstwo dla stawów i ścięgien,i przejdź się na terning Kyokushin Karate chodźby na miesiąc tam ci wytłumaczą jak układać ciało by nie rozwalić kolan

Odpowiedz do tematu