Wysłany: 2008-07-10, 12:34 Wzmocnienie nadgarstków oraz kostek
Mam pytanie... czy pompki na piąstkach wystarczająco wzmacniają nadgarstki??
Moim innym sposobem jest równiez bicie w sciane (oczywiscie rece wzmocnione bandazem) pod różnym kątem...
Co sie tyczy kostek czy zwykłe podskoki przez skakanke wzmacniają kostki?? Mam problem z nimi xD jestem hardcorowcem i czesto w moshu nadwyrezam kostki gdy np ktos mi w nią kopnie mocno albo nadepnie na staw albo gdy poprostu kogos kopne lub cos xD
powiedzcie jak najlepiej wzmocnic te stawy :)
_________________ If I Control Myself, I Control My Destiny.
I Must Change Today, 'Cos This Is NOW !
No to tak ja sobie nadgarstki wypracowałem z 9 miesięcy temu od stania na rękach wiec pompki tez będą dobre, a na kostki nie polecam podskoków tylko titanum ankles http://pl.youtube.com/watch?v=5Elo1YTeIQs najpierw jest teoria itp itd a dalej są ćwiczenia
A i nie piszcie mi ze to tyczy sie tylko MAT czy 3Run bo to jest ćwiczenie ogólne
dzieki zapomniałem dodac ze przerabiałem titanum ankless :) mimo wszystko dalej zdazają mi sie kontuzje (ale nie zbyt powazne) czy są jakies inne sposoby ??
_________________ If I Control Myself, I Control My Destiny.
I Must Change Today, 'Cos This Is NOW !
nie wiem raczej te pompki na pięściach to jakis sposób.
widzialem tez gdzies jak karatecy chyba uderzali w piach cos takiego.
musisz poczekac na Borute.on bedzie wiedzial na 100.
Na kostki to przede wszystkim ćwiczenia dogena (tytanowe kostki), oprócz tego wszelki ćwiczenia na łydki, bo właśnie te mięśnie chronią staw skokowy. Oprócz tego można szamać kisiele. I nie biegać po asfalcie (jebie kostki i kolana), tylko po ziemi, trawie. Wogóle wszelkie chodzenie/bieganie po nierównym terenie też (ale uwaga na kontuzje).
A na nadgarstki to np. takie coś, że masz na sznurku cięzar przywiązany do listewki i go nawijasz i odwijasz (na przedramiona ćwiczenie w sumie), mając wyprostowane ręce przed sobą i tylko nadgarstkami ruszając. Oprócz tego różne rodzaje pompek. No i ćwiczenia na technikę ciosu, żeby bezpiecznie walić prostym nadgarstkiem.