Witam,
Mam 17 lat, do kwietnia roku 2010 byłem czynnym sportowcem, grałem w piłke nożną w klubie piłkarskim przez 2 lata, wcześniej trenowałem przez pół roku karate kyokushin.
Poza tym żyłem bardzo aktywnie, jeździłem na zawody szkolne etc.
Niestety, w kwietniu .10r grając w piłkę kolega uderzył swoim kolanem w moje idealnie w rzepke (od boku), rzepka wyskoczyła, ja skończyłem najpierw w szynie później w gipsie, po rehabilitacji, wszystko było w pożądku poza przejściowymi bólami, np na zmianę pogody itd.
tydzień temu naciągnąłem wiązadła w tym samym kolanie.
Zdaje sobie sprawę, że w obecnym stanie mojej prawej nogi, raczej Championem muay thai nie zostane, ale zastanawiałem się nad zapisaniem się na Boks, czy w stabilizatorze na kolanie odciążającym kolano (rzepke) byłoby to możliwe? oraz czy istnieją inne SW które mógłbym uprawiać?? coś związanego z zapasami, judo .
Z góry dziękuje za pomoc :)
przykra sprawa, współczuje Ci, oby to się nie stało nikomu innemu
tak jak ja kiedyś połamałem [prawie połamałem] obojczyk, kilka tygodniu unieruchomiona ręka, ale starałem się być w ruchu i biegałem, ale jak biegałem to bolało, swoim tempem truchtałem i po jakimś czasie wróciłem na drogę sw i na siłownię
nie załamuj się, uprawiaj inne sporty jak rower czy plywanie, delikatnie, długie spacery itp...
wyobraź sobie, że ja z bólem ćwiczyłem swoim rytmem/tempem i z łzami w oczach, 2 miechy i mogłem normalnie funkcjonować
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
garbaty knyp Pomógł: 2 razy Wiek: 27 Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 127 Skąd: poludnie kraju
Wysłany: 2011-06-21, 21:55
jestem z 50 dni po zabiegu i ma zgruchotane kolano -nie ze sie zale najlepiej zebys poszedl do lekarza ortopedy sportowego i dostal skierowanie na usg i jak sie uda rezonans
o sportach walki narazie zapomnij -moga pomoc zastrzyki z Kwasu hialuronowego
sa w roznej postaci itp i zcasami pomgaja
acha rownoczesnie skontaktuj sie z dobrym terapeuta manualnym to podstawa
a wlasnie na karate zepsolem sobie stawy- teraz pomysl o -po pierwsze dobrej diagnozie zeby lekarz powiedzial co jest dokladnie- bo mozesz miec rozne rzeczy z tym kolanem
treningi sobie odpusc jak narazie
pozdrawiam
Dolecz te nogi jesli sie da i smigaj na trening
Dobrze by tez bylo gdybys zastosował jakies cwiczenia siłowe na wzmicnienie tych nog(u mnie mega pomogło)
_________________ Now tell me who want to fuck with us?
Ashes to ashes, dust to dust to...
BANG! .. and let your fuckin brains hang, snitches
garbaty knyp Pomógł: 2 razy Wiek: 27 Dołączył: 08 Maj 2011 Posty: 127 Skąd: poludnie kraju
Wysłany: 2011-06-27, 00:19
gratulacje puki nie masz powaznego urazu -jesli masz to najpierw konsultacja z ortopeda i terapeuta manualnym - potem dostaje sie do ryja ze np kontuzja jest tak duza ze bez powaznej interwencji orto sie nie obedzie
nie rob cwiczen na wlasna reke .... takie moje zdanie a rob jak uwazasz ,uwazaj jak robisz