Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
zlamanie kosci srodrecza
Autor Wiadomość
hkl 

Wysłany: 2007-09-06, 15:43   zlamanie kosci srodrecza

podczas uderzenia zlamalem 5 kosc srodrecza(te kosci pomiedzy palcami a nadgarstkiem, 5 czyli ostatnia jezeli zalozyc ze kciuk jest pierwszy-chyba dobrze wyjasnilem?) i 6 tyg nosilem gips potem 2 tyg rehabilitacji(kosc nie byla nastawiana bo lekarz stwierdzil ze to niepotrzebne i teraz krzywo sie zrosla)

Zrobilem rentgen i okazalo sie ze kosc jest polaczona tylko cienka niteczka za to jest grubo opleciona okostna. Lekarz zazadzil 1 miesiac przerwy w wf i 2-3 w muay thai :cry: .

Ja juz mam dosyc tej przerwy w treningach i chcem je wznowic od zaraz(wizyte u lekarza mam dopiero za 27 dni.

Mial moze ktos kiedys cos takiego? Jak sie zroslo? Sa z tym jakies klopoty podczas treningu? Sa jakies metody rehabilitacji? Jakie moga byc ewentualne konsekwencje szybszego powrotu na sale?(zakladam ze cwiczenia techniczne bede wykonywal tylko prawa reka)

Dzieki za wszystkie rady, szczegolnie za te ktore zostaly sprawdzone w praktyce ale teoria tez bedzie mile widziana.

WeRs 
http://maxxx.pl.tl

Wysłany: 2007-09-06, 16:02   

moj kumpel ma podobny problem z prawa dlonia poprostu nie umial sie bic i dobrze złozyc piesci i nie uderzał 2 pierszymi kosciami no a sprzedal kilka prawych a raz po pijaku walnol w sciane i wlsnie miał lipe z reka tak te kostki wyglodały jak jedna teraz za kazdym razem jak da komus w morde ma lipe zlamana reka nwet jak sie zrosnie to to nie jest ta sam reka potem

najlepiej idz do kilku lekazy bo znimi ronzie bywa jeden mowi z enie trzeba dla drugiego to koniecznosc ;] odradzam ci wogule uderzanie ta reka narazie to chyba jasne dobrze ze cwiczysz muay bo masz jeszcze druga reke 2lokcie 2kolana 2 nogi

mozliwe ze bedzie trzeba ja zlamac i nastawic jeszcze raz noi w gips albo szyne moze cie niepocieszełem ale idz cos z tym zrob ja tez musze isc do lekaza bo mam krzywa przegrode w nosie i che zeby mi ja nastawili albo wycieli bo nie moge wziasc wdechu prawa dziuraka prawie wogule dobrze ze tego niewidac ale jak czytalem o preracji ze budzisz sie z drutami w nosie na ktorych sa tampony na poltorej palca wskazujacego wsadzone do nosa krew sika i wogule to niewiem czy che ale musze cos z tym zrobic

Tycho
Administrator

Wysłany: 2007-09-06, 18:54   

Cwicz tylko kopnięcia, proste :) umów sie z trenerem ze będziesz tylko kopal worki/tarcze.. ludzie ze złamana ręka w przedramieniu ćwiczą to z kością śródręcza tez można.. po takim okresie wałkowania kopniec mocno podciągniesz nogi.

hkl 

Wysłany: 2007-09-06, 19:28   

o wlasnie to chcialem uslyszec(no przeczytac w tym wypadku)ze powinienem chodzic i poprostu jej nie nadwyrezac.

WeRs:bylem u 3 i opinie byly skrajne bo 1 powiedzial ze nic mi nie bedzie i powinienem robic oklady na opuchlizne, 2 ze trzeba zalozyc gips a 3 ze musze udac sie na operacje(druty w rece) do 4 nawet nie poszedlem bo jak widac kazdy nastepny stawial gorsza diagnoze a co by bylo jak by ten 4 powiedzial ze trzeba reke obciac? :-D

to zrobmy taki maly uklad ze jezeli ja pojde na lamanie lub drutowanie reki to Ty pojdziesz na operacje :-P

Tycho:tak wlasnie zrobie, a z kopnieciami generalnie u mnie slabo wiec taki trening dobrze mi zrobi. Jutro po poludniu zadzwonie do trenera i sie z nim dogadam.

A znacie jakies sposoby takiej domowo-aptecznej rehabilitacji? Nie wiem jakies masci czy oklady?

WeRs 
http://maxxx.pl.tl

Wysłany: 2007-09-07, 09:40   

ide w sobote albo w poniedzialek do lekaza zapytac co i jak chyba ze dzis na treningu (mamy w piatki sprzet sparingi) ktos mi zasadzdzi ciosa na nochal i sie złamie to mi nastawia prawidłowo nieno zartuje musze isc do lekaza

hkl 

Wysłany: 2007-09-07, 18:12   

hehe nie pisz tak bo ci, ktorzy jeszcze sie nie zdecydowali na treningi tylko sie przestrasza ze tam chodza tylko sadysci z masohistami na zmiane :-)

a nie utrudnia Ci to oddychania podczas wysilku kiedy powietrze wciaga sie nosem czy radzisz sobie jakos jedna przegroda?

sebastian123456 

Wysłany: 2009-03-06, 01:55   

po pijaku obilem pewnego chlopa, niestety ostatni strzal polecial w futryne aluminiowych drzwi. zlamalem 5 kosc srodrecza. w szpitalu, 2 dni potem prubowali nastawic(jakas idiotka) i sie nie udalo. potem mialem kolejne wizyty ale za kazdym razem pojeb...ni lekarze mowili ze tak ma zostac. w koncu trafilem do innego lekarza ktory od razu polozyl mnie na stol(zlamanie z przemieszczeniem) bylo to w 5 tyg. po zlamaniu(zastarzale) lamali kosc operacyjnie i wsadzili druty. 6 tyg. gipsu/szyny, ktory po 2-3 tyg pozwalaja zdejmowac by myc reke i wyjeli mi druty. minely 2 tyg i nadal nie moge zginac malego palca. stawy wszystkich palcow sa obolale, i nie moge zginac w pelni nadgarstka, dodatkowo wydaje mi sie ze skrocono mi kosc w wyniku lamania przez co palec wydaje sie krotszy:/. watpie czy uda mi sie zginac kiedys palec. okazuje sie ze zlamanie kosci srodrecza to powazna sprawa i wyklucza z treningow czasem na 3 miesiace. nie nalezy tego nigdy lekcewazyc. w szpitalu byl tez ziomek ktory mial operacje zrobiona szybko po zlamaniu. u niego wszystko zagoilo sie elegancko i dlon mial sprawna po 5 tyg od operacji. pozdrawiam

Torkowy 

Wysłany: 2009-03-06, 10:45   

Polecam iść na jakąś dobrą rehabilitację ;-)

Bella 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-03-08, 05:56   

Mialam kiedys wybita a moze i zlamana kosc srodrecza w prawej rece. "W trakcie walki kolega kopnol mnie w brzeg reki." Byla to kosc pomiedzy kostka malego palca a nadgarstkiem. Nie bylam u lekarza wiec do konca nie wiem co mi bylo. mialam spuchnieta i potem siwa reke w tym miejscu. Przez prawie 8 miesiecy nie moglam normalnie uzywac tej reki w treningu. Nie bylam w stanie robic pompek na sam dol do podlogi tylko do polowy bo reka bolala jak cholera ze o pompkach na kosciach nie wspomne. Na rok musialam zapomniec o jakich kolwiek uderzeniach prawa reka. Przy dotyku w to miejsce moglam wyczuc durze zgrubienie w srodreczu, nawet bylo widac golym okiem ze reka inaczej wyglada. Przez pol roku nosilam bandarz na treningach na tej rece bo jakikolwiek uraz bolal niemilosiernie czasem tez okrecalam reke takim specjalnym materialem na rece jak maja bokserzy. teraz po 2 latach jest dobrze. Wszystko wrocilo do normy, nie boli i zgrubienie zniklo, a reka jest taka jak przed wypadkiem.
Wybicie lub zlamanie kosci srodrecza jest bardzo zdradliwe. Moze sie zle zrosnac, lub przesuniete kosci nigdy nie wroca na swoje miejsce. konczy sie to bolem i ograniczeniem w urzywaniu reki czasem do konca zycia. Moja kolezanka ma wybita kosc srodkowa srodrecza i na zawsze ma juz lekkie wybrzuszenie na srodku reki. na szczescie jej to nie przeszkadza. Mozesz poradzic sie lekarza co dalej robic i sprobowac fizykoterapi, ale moja rada dla ciebie to oszczedzanie tej reki w trakcie treningow. Czasem moze cie i rok bolec. Nie przeciazaj jej bo tylko pogorszysz sprawe i mozesz sobie uszkodzic reke do konca zycia. Potrzeba czasu na wygojenie i powrot kosci na swoje miejsce, czasem trwa to rok lub dluzeja czasami nigdy kosc nie wraca.

Sunrise_PL 

Wysłany: 2009-03-08, 22:34   

Podziele sie moimi doswiadczeniami. Nie mialem zlammanych kosci srodrecza wszystkich naraz tylko tak. Na judo opodczas miedzynarodowych zawodow kciuk wszedl pod judoge "kimono" i podczas stosowania techniki sie zlamal. Oczywiscie wykluczony z zawodow z tego powodu ale brazowy mialem tak wiec bylo ok. Kosc srodrecza prawej reki zlamana (bez przemieszczenia) w okolocach kostki wskazujacego palca. Zlamalem ja mocnym uderzeniem sierpowym. kontra, nie trafil mnie ciosem i byl odwrocony do mnie bokiem. Prawy sierp poszedl w czolo jedna kostka ktora oczywiscie ulegla sile ciosu. Wiem, nigdy nie celowac w glowe bo czaszka jest najtwardsza ale nie pomyslalem. Za jakies pol roku kostka jest wieksza, takie wypuklenie na niej (jagby kawalek bylo z tylu) i jest jagby powiedziec, twardsza. Mimo bolu na poczatku lekkie treningi na worku, lekkie uderzenie i tak po jakims czasie doszla do siebie. Kosc srodrecza przy malym palcu zlamalem uderzajac w sciane, cala sila :D zrosla sie i nie ma sladu. Pozostale byly zlamane po starciach (wygranych) :P
od jakiegos czasu nie mialem zadnego zlamania z powodu uderzenia, poprostu kosci zrobily sie jagby twardsze tak wiec w moim przyapdku nie ma zadnych nastepstw. No ale nie bylo to powazne zlamania z przemieszczeniem wszystich kosc i srodrecza na raz. Tylko czasowo, jedna sie zagoila to lamalem druga :( :D ale juz jest ok i chyba zlamie sobie reke za kilak lat dopiero :P
PS. Mam 16 lat (skoncze w grudniu) dosc wyrosniety, nie "tlusty" silka nieregualrna juz jakies 2 lata. Bic 36 klata 104 tak wiec nie jestem chudym 15 letnim dzieciakiem ktory bije sie na podworku majac lekko sine oko. :D nastepstwa walk to wybite zeby i zlamany nos u jednego goscia. Ale to juzinne kontuzje.. Mam nadzieje, ze ktos wezmie moje doswiadczenia pod uwage w jakimkolwiek kontekscie. Pozdrawiam. :D

Odpowiedz do tematu