Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
14 lat a siłownia.
Autor Wiadomość
GothicZiom 

Wysłany: 2011-03-25, 23:15   14 lat a siłownia.

Witam.

Mam parę pytań:
1. Dopiero zaczynam ćwiczyć na siłowni, jakie treningi robić żeby lepiej był biceps widoczny ?
2. Dlaczego niektórzy piszą że powinno się zaczynać ćwiczyć na siłowni od 16 lat ?
3. Czym mogą mi zaszkodzić odżywki w tym wieku (nie sterydy) ? Jeżeli chodzi o wysokość to mam ok. 180cm wzrostu.
4. Jakie treningi mogę robić na siłę i wygląd tak żeby były mniej więcej codziennie ( choć niekoniecznie codziennie)

Ps. Jeżeli temat nie pasuje do tego działu to przepraszam.

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-03-25, 23:24   

Podobno w wieku 16 jest najlepiej zacząć bo ma się największy poziom testosteronu i mięśnie najlepiej wtedy rosną, ale pewien nie jestem.

Batman 

Wysłany: 2011-03-25, 23:26   

2. Nie jest to wiek określony. U każdego to wygląda inaczej, jest to związanie z dojrzewaniem i rozwinięciem się ciała i mniej więcej to w tym wieku przestajemy się rozwijać fizycznie, ale to każdego indywidualna sprawa, 14 lat to wystarczająco za mało.
3. Różnie, mogą a nie muszą ci zaszkodzić.
4. trening domatora, z własnym ciałem.

GothicZiom 

Wysłany: 2011-03-25, 23:29   

Batman napisał/a:
2. Nie jest to wiek określony. U każdego to wygląda inaczej, jest to związanie z dojrzewaniem i rozwinięciem się ciała i mniej więcej to w tym wieku przestajemy się rozwijać fizycznie, ale to każdego indywidualna sprawa, 14 lat to wystarczająco za mało.
.

Ale dlaczego za mało ? Jestem najsilniejszy z klasy i lubię treningi siłowe (ławeczka, biceps idt.) Czy trening w moim wieku może mi w czymś zaszkodzić ?

Ps. Aha, zapomniałem - Ćwiczę na hantlu (4kg) i atlasie, ławeczka się zbliża.

Batman 

Wysłany: 2011-03-25, 23:37   

I co z tego, że najsilniejszy, mierzyliście to na tzw. "łapę?" to w ogóle nie jest oznaką tego, że jesteś najśilniejszy, nawet gdyby, to to i tak nie ma z tym nic wspólnego, jeżeli zaczniesz teraz treningi z żelastwem, to później możesz mieć problemy z kręgosłupem np.

GothicZiom 

Wysłany: 2011-03-25, 23:45   

Aha, ok dzięki za rade, to według ciebie w jakim wieku mogę zaczynać takie treningi.? A i jeszcze jedno- czyli w tym wieku mimo chęci do ćwiczeń nawet nie mogę zaczynać ćwiczeń na atlasie itd. ?

Batman 

Wysłany: 2011-03-25, 23:52   

Nie znam się na tym dobrze, ale lepiej rób trening domatora, trening z masą własnego ciała, to starczy. Co do wieku, to gdzieś tak 16/17 lat, ale jak pisałem wyżej, to zależy od twojego rozwoju fizycznego.

GothicZiom 

Wysłany: 2011-03-25, 23:55   

Ok, dzięki wielkie za rady i odpowiedzi.

Hmm... w sumie to już nie mam żadnych pytań- temat można zamknąć, ale jeżeli jeszcze ktoś chce się wypowiedzieć to niech pisze- będę tu zaglądał.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-03-26, 09:09   Re: 14 lat a siłownia.

GothicZiom napisał/a:

1. Dopiero zaczynam ćwiczyć na siłowni, jakie treningi robić żeby lepiej był biceps widoczny ?
2. Dlaczego niektórzy piszą że powinno się zaczynać ćwiczyć na siłowni od 16 lat ?
3. Czym mogą mi zaszkodzić odżywki w tym wieku (nie sterydy) ? Jeżeli chodzi o wysokość to mam ok. 180cm wzrostu.
4. Jakie treningi mogę robić na siłę i wygląd tak żeby były mniej więcej codziennie ( choć niekoniecznie codziennie)

Zacznijmy od tego że zbyt szybkie zaczynanie treningów na siłowni może spowodować różne problemy zdrowotne(może nie musi to znaczy nie polecam). Co do odżywek to zapomnij o nich wpierw powinna być dieta. Potem z pół roku treningi na sucho i dopiero jak jest zastój w treningach myśli się o odżywkach. To teraz spytasz co masz robić. Trenuj ale nie na siłowni a z własnym ciałem. Tak jak Batman napisał trening domatora. I jak będziesz systematyczny to zobaczysz że mięśnie też Ci się rozwiną.

Killu 

Wysłany: 2011-03-26, 09:22   

Ja zacząłem ćwiczyć w listopadzie 2008 roku na siłowni to miałem też mniejwięcej 14 lat. Ćwiczyłem rozważnie bez porywania się na duże ciężary i ćwiczenia takie jak MC zastąpiłem a przysiady tylko z małym ciężarem. Myślę, że jak ułożysz sobie sensowny trening, najlepiej zapytaj jakiegoś intruktora siłowni czy coś to możesz spokojnie śmigać ale bez przesady, żadnego sprawdzania maxów itp ;)

duka115 
kickboxing

Wysłany: 2011-03-26, 12:26   

ja teraz w marcu 17 mialem 16 urodziny i sprawiłem sobie ławeczke hehe tak poza tematem .A moim zdaniem lepiej poczekac do tych 16 lat

Majkel

Wysłany: 2011-03-26, 12:46   

Cytat:
to później możesz mieć problemy z kręgosłupem np.

To jest oczywiście mit.Jeśli wszystko będzie wykonywał z odpowiednią techniką i pod okiem porządnego instruktora to zapewniam,że żadnych kłopotów z kręgosłupem nie będzie.

Fighter1994 

Wysłany: 2011-03-26, 13:56   

w tym wieku strasznie szybko rośniesz a twój organizm się rozwija, przy obciążaniu organizmu zniszczysz sobie zdrowie i nie jest to mit, jak chcesz take bajki pisać to kup sobie maszynę do pisania i załatw wydawce

Majkel

Wysłany: 2011-03-26, 14:53   

Fighter1994, proszę o pokazanie mi badań.

Poza tym
Cytat:
przy obciążaniu organizmu zniszczysz sobie zdrowie

Pewnie jeszcze na grypę przez siłownie można zachorować ?

Fighter1994 

Wysłany: 2011-03-26, 16:04   

wystarczy że pójdziesz do lekarza sportowego(bądź innego np. rodzinnego), po za tym znam kilku ludzi którzy pracowali na budowach w wieku właśnie 14i15 lat, teraz mają niewiele ponad 30lat i cierpią na niemiłosierne bule kręgosłupa. Po za tym nie zwalaj na mnie odpowiedzialności za udowodnienie czegoś tobie bo ty wysnułeś tezę którą musisz udowodnić. I ty mi daj wyniki badań potwierdzających to że ćwiczenie na siłowni w wieku 14 czy 15 lat nie jest szkodliwe w tedy zapraszam do rozmowy

Odpowiedz do tematu