Witam
Nie byłem pewny, gdzie umieścić ten temat, ale po namyśle postanowiłem wstawić go w tym dziale :D
Osobiście chcę nabrać masy, i jestem na diecie (masowej), do tego ćwiczę na siłowni 3 razy w tygodniu, ale oprócz tego codziennie biegam i ogólnie wykonuję dużą ilość ćwiczeń aerobowych (worek bokserski, gruszka, skakanka i wiele ćwiczeń na zwiększenie szybkości).
A teraz do rzeczy. Mianowicie kolega powiedział mi, że duża ilość ćwiczeń aerobowych niekorzystnie wpływa na nabieranie masy mięśniowej, ponieważ po wykorzystaniu przez organizm zapasów tłuszczu, mięśnie zaczynają maleć podczas takich ćwiczeń. Czy to prawda? Jeśli tak, to czy dobrym posunięciem byłoby zwiększenie ilości tłuszczów spożywanych w ciągu dnia (z 1g na kg masy ciała do np. 2-2,5g), aby organizm miał więcej tłuszczów do spalania?? Dodam, że jestem osobą mającą bardzo dobry metabolizm, i ciężko jest mi nabrać masy, i dlatego boję się, że przez te ćwiczenia aerobowe (a nie chce z nich rezygnować, gdyż ćwiczę boks i chcę być w jak najlepszej formie szybkościowo-wydolnościowej) zahamują mój przyrost masy. Czy moje obawy sa słuszne czy przesadzone?
Pozdrawiam :)
Wiem tylko że można przez aeroby stracić masę i chyba aby temu zapobiec lepiej wykonywać hity które lepiej spalają tłuszcz. Szybkość także przy nich poprawisz.
_________________ Twardziel potrafi obronić siebie. Ale twardszy jest ten kto potrafi obronić innych.
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-01-16, 21:13
Po pierwsze to HIIT i jest to trening anaerobowy, które może prowadzić do jeszcze większych spadków masy, jeśli wykonywany jest nierozważnie.
Jeżeli wszelkiego rodzaju ćwiczenia aerobowe wykonujesz po posiłkach i nie trwają one bardzo długo, to o wielkie utraty masy się nie musisz martwić.
Jak jesteś ektomorfikiem, to przede wszystkim znacząco zwiększ węglowodany. Aeroby możesz wykonywać jak najbardziej, ale temu typowi budowy dodatkowo utrudniają one przybranie na masie. Najlepiej to napisz jak się odżywiasz.
Dzięki Spetz że rozwiałeś wątpliwości :). Dobra zasada to także najpierw spalić tłuszcz a potem zabrać się za trening na masę. Ale dla ektomorfika któremu trudno złapać masę to nie zbyt dobry pomysł.
_________________ Twardziel potrafi obronić siebie. Ale twardszy jest ten kto potrafi obronić innych.
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-01-16, 22:15
A no jasne, że też nie skojarzyłem od razu
Daj diecie trochę czasu, niech się rozkręci. I po jakimś czasie albo załatw sobie sprzęt albo zapisz się na siłownię, bo dopiero konkretny trening pobudzi ciało do wzrostu.