Pomógł: 1 raz Wiek: 18 Dołączył: 01 Maj 2010 Posty: 47 Skąd: Kielce / Worcester
Wysłany: 2011-05-09, 12:14 Brzuch
Używając http://www.kalkulatory.sf...luszczowej.aspx tego oto kalkulatora, którego podał Nightmere w temacie 'dieta'. Wyszło mi że mam 9,81% tkanki tłuszczowej. Moje pytanie dotyczy brzucha, a dokładniej '6 paka'. Mam jakiś tam zarys mięśni, ale szału nie ma. Od 2 lat trenuje MMA, gdzie prawie na każdym treningu robimy w sumie do 300-500 różnego typu brzuszków, jak i od 3 miesięcy zacząłem znowu chodzić na siłownie i również 'katuje' te mięśnia brzucha. Jednak dalej tego '6 paka' za bardzo nie widać, więc nasuwa się moje pytanie. Czy te mięśnie są zakryte warstwą tłuszczu czy po prostu są za małe żeby były widoczne?
Próbowałeś jakieś programy typu ABS II czy A6W??
Bo brzuszki raczej bardziej wpływają na siłę mięśnia niż na jego rzeźbe a tego raczej Ci trzeba.
Pozdrawiam
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2011-05-09, 16:12
Przyłóż się bardziej co do wyliczania BF... Ten kalkulator jest wręcz bezcelowy: Aby obliczyć prawdziwą wartość BF, musisz poświęci na to kilkanaście/kilkadziesiąt minut; tutaj przykładowy kalkulator prawidłowo obliczający %BF http://www.linear-software.com/online.html
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Wysłany: 2011-05-09, 16:21
Wyszło 12.41% : p
Tak, robiłem A6W, doszedłem do 24 dnia (o ile dobrze pamiętam) i przestałem, bo efekty były takie same jak po tygodniu. ABS II także robiłem jakieś parę miesięcy, w tej chwili nie robię, ponieważ nie mam drążka.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2011-05-10, 21:50
Nightmare napisał/a:
Lucek czym sie rózni tamten od tego co mu podałem ?
I najwazniejsze pytanie co ma wiek do bf bo jesli dobrze zauwazylem jest wymagany do podania
Kalkulator obliczający %BF z 2 wartości, pokazuje wyniki teoretyczne, wręcz Przypadkowe. W kodzie owego kalkulatora jest uśredniona wartość dla kobiety i mężczyzny, i jest to błędne ponieważ dużo osób traci niewiele w pasie podczas zrzutki wagi (np. z winny częstych treningów przysiadów bez pasa oraz ze sztanga na barkach) a schodzą z BF poniżej 10%.
Aby uzyskać prawidłowy wynik, należy wykonać wiele pomiarów tkanki tłuszczowej. Wtedy możemy mieć pewność co do prawdziwości i dokładności wyniku. Żadna wartość nie jest uśredniona, lecz jest idealnie wyważona średnia danych pomiarów.
Co do wieku (choć nie jestem w 100% pewien, nie ja tworzyłem owy kalkulator): Chodzi zapewne, o stan metabolizmu i proces odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie. Wiadome jest, że z wiekiem metabolizm spowalnia, a sam proces "przybierania na wadze" staje się o wiele łatwiejszy .
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Wysłany: 2011-05-10, 22:37
No diety nie mam, tzn nie obliczam ile białek, węgli jem itp., ale nie jem słodyczy i fast food'ów, staram się jeść zdrowo. 2-4 posiłki dziennie.
Co do regeneracji, w weekendy odpoczywam i czasami w tygodniu się zdarzy.