Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Brzuszki oraz Pompki w połączeniu
Autor Wiadomość
Batman 

Wysłany: 2009-12-29, 14:58   

Odświerzę trochę temat, bo chciałbym się dowiedzieć czy mogę codziennie wykonywać brzuszki i popmpki z tym, że pompki robiłbym tak: jeden dzień pompki z klaśnięciem a drugi na piąstkach, chyba że można robić popmpki na piąstkach z klaśnieciem, chociaż w to wątpie, bo pewnie można tak uszkodzić stawy. A brzuszki: jeden dzień brzuszki ze skrętem a drugi brzuszki, ale nie do końca tylko na tyle, żeby było czuć, że mięśnie pracują czyli trochę się podnieść. nie wiem jak sie to profesjonalnie nazywa Lucjusz mam nadzieję, że wiesz o co chodzi :mrgreen:

Tibex 

Wysłany: 2009-12-29, 18:19   

Chodzi o wspięcia. Jest stwierdzenie że mięśnie brzucha szybko się regenerują i na następny dzień można je już ćwiczyć. Ja myślę że to zależy od tego jak trenowałeś ten brzuch. Ja kiedyś sobie zrobiłem b. ciężki trening na brzuch i miałem zakwasy przez 2 dni. Więc radziłbym ci robić co 2 dni

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-12-29, 18:19   

Przeniosłem, ze względu na złe umiejscowienie postu (nie jest on związany z ACT).
Nie widzę większego sensu w takim wykonywaniu ćwiczeń (nie do końca rozumiem też twoje zamiary).
Jeżeli owy trening miałby polegać na robieniu jednej (lub też kilku serii) pompek, a następnie brzuszków to tylko w wypadku całkowitego braku treningów miałby sens jako forma rekreacji lub też tzw. "domator" (lecz wtedy należałoby to rozbudować o dodatkowe ćwiczenia).
Sformułuj poprawnie oraz bardziej szczegółowo swoje pytanie, a "coś" poradzimy.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Batman 

Wysłany: 2009-12-29, 19:34   

Chodzi mi tu głównie o ćwiczenia bardziej ogólnorozwojowe, ale żeby były również widoczne jakieś efekty, takie ćwiczenia, gdzie mogę sobie w domu ćwiczyć wieczorkami :-) . Sprzęt jaki posiadam to Sprężyna i hantelki jednokilowe sprzed kilku lat, więc raczej potrzebne nie będą :-P Poza tym nic więcej nie mam.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-12-29, 22:00   

Zainteresuj się treningiem domatora, jeżeli nie masz dostępu do profesjonalnej siłowni. Następnie ćwiczenia z danego zestawu możesz wykonywać w systemie Full Body (dzielenie poprzez partie oraz serię) lub ACT (dzielenie obwodowe). Druga opcja jest bardziej przydatna pod ogólnorozwojowość względem Sztuk Walki.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Batman 

Wysłany: 2009-12-29, 23:30   

A możesz mi opisać domatora? Wiem, że ostatnio gdzieśą coś było, ale nie mogę znaleść :-/

amen20 

Wysłany: 2009-12-29, 23:43   

Kod:
http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp

Batman 

Wysłany: 2009-12-30, 00:15   

amen20, Przyda mi się to napewno i napewno z tego skorzystam. Poczytam o tym jutro, bo dziś już nie dam rady. jeśli chodzi po pozostałę treningi to nie mam niestety możliwości, bo nie mam sprzętu :-( Tylko zostaje domator ;-) Dziękuję bardzo :-D

[ Dodano: 2010-01-07, 17:09 ]
Witam! Mam plan, w którym są zapewne błędy. Prosiłbym o jego ocene i ewentualne poprawki

Pon:
Pompki klasyczne 4 x 10
Pompki na krzesłach wersja na klatkę 2 x 10
Pompki na krzesłach wersja na triceps 2 x 10
Pompki w staniu na rękach jesli dam rade to ćwiczenie wykonać to będę próbował 2 x tyle na ile będę mógł
Pompki przy scianie, lub na taborecie 4 x 10
Pompki w podporze tyłem 4 x 10

Śr:
Rozciąganie ekspandera za plecami 4 x 10
Rozciąganie zamocowanego na końcu ekspandera jednorącz stojąc 4 x 10
Rozciąganie zamocowanego na końcu ekspandera do brzucha w siadzie 4 x 10
Uginanie ramienia z ekspanderem stojąc 2 x 10 (jedna ręka)
Francuskie wyciskanie jednorącz z ekspanderem 2 x 10
Rozciąganie ekspandera przed sobą 2 x 10
Rozciąganie ekspandera nad głową 2 x 10
Unoszenie ramion w górę w leżeniu z ekspanderem, lub 3 x 10
Unoszenie ramion w górę bokiem z ekspanderem 2 x 10 (jedna ręka)

Pt:
Pompki boczne 4 x 10
Przysiady 4 x 10
Wspięcia na palce 4 x 10
Skłony tułowia w leżeniu tyłem 4 x 10
Unoszenie tułowia z leżenia przodem 4 x 10

Może coś dodać, lub odjąć?
Proszę o pomoc, ponieważ 3 razy pisałem to samo haha Uroki mojego kompa

Odpowiedz do tematu