siemano, panowie zależy mi na tym aby zbudować silne i duże mięśnie brzucha. niedługo będe masę robił więc myślę że to dobry czas na przyrost mięśni brzucha. jakie ćwiczenia polecacie i w ilu seriach i powtórzeniach??
_________________ RAP do wstępnych negocjacji - pięści do dalszych, i to wystarczy. Gdy siła argumentu się skończyła pozostaje tylko siła.....
Pomógł: 13 razy Wiek: 19 Dołączył: 24 Cze 2008 Posty: 851 Skąd: z Bażin
Wysłany: 2009-02-04, 15:44
na rozruszanie przydało by się na początek jakiś ABS, [albo A6W]
1.
Dobrym ćwiczeniem są brzuszki na ławce skośnej, z obciążeniem(20kg krążek kładziesz na klatę i jedziesz)
co do powtórzeń, to brzuszki robi się aż do poczucia bólu-zmęczenia i jeszcze trochę.
[Ja robiłem 4 serie po 50 (->bez obciążenia)]
2. Jak jest maszyna do "wyciągu z góry", podczepiasz do niej sznura, i siedząc starasz się dotknąć kolan
3. Scyzoryki, tutaj stawiaj na szybkość (scyzoryk jak wygląda, każdy wie xD)
4. I oczywiście rozciąganie brzucha po ćwiczeniu.
_________________ przyjaciół miej blisko, wrogów jeszcze bliżej.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-02-04, 15:54
Jesli chodzi o brzuch moge jedynie powiedziec ze ABS znacznie utwardza miesnie bo wyrzezbic na tym to troche trudno, a do rzezbienia byla mowa, ze A6W do tego lepsza.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
no przez miecha a6w no to napewno wytrzymały brzuch masz chyba ze sie opierdalałeś ;] no to inna rozmowa ... to rob abs i zobacz roznice ... alboutwardzanie brzucha tez wzmocni ci brzuch
tematy były o a6w, o abs i abs II to fakt. ale chciałem zapytać o to jak wykonywać ćwiczenia, żeby złapać troche masy.
rozważam jakieś obciążenia tak jak jakub126p napisał, bo nie mam innych pomysłów
_________________ RAP do wstępnych negocjacji - pięści do dalszych, i to wystarczy. Gdy siła argumentu się skończyła pozostaje tylko siła.....
chciałem uświadomić kolegę, że od takich ćwiczeń nie uświadczy spadków :)
nie chodzi mi o uświadczenie spadków, tylko przyrostów.
Spetz napisał/a:
Na a6w, abs II itp. masy nie stracisz, bo nie łączysz tych ćwiczeń z aerobami
tracisz masę tłuszczową, bo a6w specjalnie po to opracowane aby fat palić
Spetz napisał/a:
A od przybierania na masie masz dietę.
to jest dział o treningu. a próbowałeś kiedyś diety masowej bez treningu??
biegał i tak będę, bieg ze 2 razy w tygodniu na pewno nie zaszkodzi. będę ćwiczył z obciążeniem, tak jak Jakub radził co było najmądrzejszym postem w tym temacie.
pozdro pany
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-02-05, 14:38
_grucha bardzo słusznie zauważył, że mięśnie brzucha "zbudujemy" najlepiej dzięki treningom z obciążeniem. Ja polecam coś takiego (trening stosowany przeze mnie i kilku przyjaciół z siłowni; efekty= oczekiwane):
1. Unoszenie nóg w podporze- 1 seria MAX powtórzeń.
60 sek. Odpoczynku
2. Ławka Rzymska (Dół)- 5 serii 5 powtórzeń (Skłon robimy normalnym tempem, opuszczamy się powoli w fazie końcowej spinamy brzucha na około 3~5 sek. Zastosuj obciążenie).
Przerwy między seriami 45~60 sek.
3. Spięcia- 3 serie po 5 powtórzeń (również wliczamy etap spięcia).
60 sek. Odpoczynku
4. Unoszenie nóg w podporze- 1 seria MAX powtórzeń.
Odpoczynek
5. Rozciąganie mięśni brzucha: Pełna dowolność; Czy to rozciąganie tradycyjne z "zgięciem grzbietu"; Przenoszenie Hantla Leżąc itp.
Trening stworzony przez użytkownika Fifty z www.kfd.pl. Został trochę podrasowany oraz przycięty przez naszą grupkę ze względu na komfort oraz odczuwalność niektórych ćwiczeń.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"