Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-12-27, 10:01 Coś innego
Może ktoś polecić inne ćwiczenie na kaptury niż szrugsy? Szczerze mówiąc to te "szrugsy" niezbyt mi leżą i chciałbym je zastąpić czymś innym.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-12-27, 11:51
Pokombinuj z chwytami np. mieszany, prosty standardowy. Spróbuj zmieniać pozycje wykonywania danego ćwiczenia np. w pochyleniu (na ławce skośniej "+"), siedząc. Zmieniaj również pozycję hantli (tył, bok, przód) lub stosuj owe ćwiczenie na wyciągu dolnym. Możesz również wykonywać tzw. kołowy ruch barków podczas fazy pozytywnej.
Opcji jest wiele; znajdź odpowiednią dla siebie.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-12-27, 12:40
Jak masz dostęp do wyciągu dolnego to polecam następujące ćwiczenie:
Zapnij tam sobie sznurek, stań plecami do wyciągu, złap sznur rękami (powinieneś mieć je w pozycji lekko odchylonej od pleców) i podciągaj sznur ruchem podobnym do szrugsów.
Jak dobrze zepniesz mięśnie, to pięknie pali
Wysłany: 2009-12-27, 13:58
Ja od siebie moge polecic cwiczenie bez ciezaru :) Zawsze robilem to wieczorem po kapieli - stajesz przed lustrem wypinasz kaptury i trzymasz z minute robisz tak 2-3 serie ja jak pierwszy raz takie cos zrobilem na nastepny dzien nie moglem ruszyc glowa.
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2009-12-27, 16:08
zapytywałem dla pewności , to sobie popróbuje
ostatnio zauważyłem że prawy kaptur , zresztą cała prawa strona tułowia jest bardziej rozwinięta od lewej , jak się przyjże to nawet trochę szersza
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-12-27, 17:37
Widocznie jesteś praworęczny; a w takim wypadku cała prawa strona twojego organizmu ma lepsze warunki do rozwoju i jednocześnie jest bardziej efektywna/wydajna, niż strona lewa. Jest to uwarunkowane zależnością wydolności serca i półkul mózgu względem siebie lecz nie pamiętam szczegółowej zażyłości tego zjawiska (przespałem na biologii ).
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"