Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
drugi sezon treningowy
Autor Wiadomość
life@death 

Wysłany: 2009-06-08, 20:50   drugi sezon treningowy

Chciałbym ułozyc sobie nowy plan treningowy czy moglibyście mogli mi pomóc?
To tak przedtem trenowałem na mase mięśniową mam za sobą 1,5 roku ćwiczen na róznych planach. Nabrałem 3 kg masy mięsniowej. Teraz chciałbym popracować nad zgubieniem tłuszczyku i wyrobieniu siły . Nie chce stosowac narazie diety ponieważ uważam ze jestem troche za młody. Prosiłbym o ułożenie planu tygodniowego z uwzglednieniem streachingu, czegoś na tłuszczyk (może aeroby-tu tez prosze o napisanie jak wykonywać) i cwiczenia na siłe.Mam jeden problem...a mianowicie zbyt małe obciazenia do treningu siłowego-czy mógłbym wykonywac cwiczenia z własnym obciążeniem ciała ? Prosze was o konkretne rady, rozpiske cwiczeń i rozpiske tygodniowa. Z góry dzięki.

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-06-09, 12:09   

3 kg masy mięśniowej- w przeciągu 1,5 roku ćwiczeń jest to bardzo niski wynik. Patrząc na twój wiek można założyć, że owe "nabranie masy" wynika z ciągłego (jeszcze) rozwoju twojego organizmu. Więc pierwsza rada: Zacznij Jeść ;].
Co do treningu: Spokojnie możesz wykonywać ćwiczenia z własnym obciążenia ciała (w których również możesz dołożyć kg np. pompki na poręczach z obciążeniem).
Rozpiska ćwiczeń będzie najefektywniejsza jeżeli podasz sprzęt jaki posiadasz, wtedy będzie można ją pod niego "podrasować".
Aeroby: Więcej danych: Wzrost/Masa ciała/BF.

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

life@death 

Wysłany: 2009-06-09, 14:10   

Teraz chce rozwijać siłę bo sylwetkę wyrzeźbiłem. Być może owe nabranie masy wynikało z cwiczenia 2 razy w tyg bez blizej okreslonej diety + cwiczenia bez zadnego obciazenia tylko własna masa ciała. A dane to: wzrost-185cm waga-72kg 15lat sprzet: drążek, sztanga prosta, ławeczka, hantle .

Lucjusz1992 
PZKFiTS

Wysłany: 2009-06-10, 10:11   

Aeroby zastosuj 2x tygodniowo 20 minut wysiłku tlenowego (rower/szybki chód 80%Mhr); na sezon letni spiszą się idealnie ;-) .
Co do treningu: wszystko zależy od ciebie, jeżeli zależy ci na poprawie siły oraz wytrzymałości polecam dostosować sie do zasad systemu treningowego ACT. Taki trening powinien spokojnie zaspokoić twój organizm jeżeli chodzi o trening bez konieczności zakupienia dodatkowych ciężarów.

Przykładowy trening podrasowany pod twój sprzęt:
-Wznosy nóg na drążku 15 powtórzeń
-Przysiady z sztangą na barkach 12 powtórzeń
-Przysiad wykroczny z hantlami 10 powtórzeń
-Wyciskanie sztangi leżąc 12 powtórzeń
-Wyciskanie sztangi w siadzie 10 powtórzeń
-Podciąganie sztangi do brody 12 powtórzeń
-Drążek 10 powtórzeń
-Unoszenie tułowia z opadu 10 powtórzeń
-Uginanie ramion z sztangielkami 12 powtórzeń
-Pompki na poręczach 10 powtórzeń
-Zwijanie sztangi 15 powtórzeń
-Wspięcia na palcach 15 powtórzeń

Co do ilości obwodów, długości przerw oraz innych informacji zawierają się one w naszym skromnym leksykonie ;-) .

"Ból przemija, chwała trwa wiecznie"
Alan Shearer

Odpowiedz do tematu