Chciałbym ułozyc sobie nowy plan treningowy czy moglibyście mogli mi pomóc?
To tak przedtem trenowałem na mase mięśniową mam za sobą 1,5 roku ćwiczen na róznych planach. Nabrałem 3 kg masy mięsniowej. Teraz chciałbym popracować nad zgubieniem tłuszczyku i wyrobieniu siły . Nie chce stosowac narazie diety ponieważ uważam ze jestem troche za młody. Prosiłbym o ułożenie planu tygodniowego z uwzglednieniem streachingu, czegoś na tłuszczyk (może aeroby-tu tez prosze o napisanie jak wykonywać) i cwiczenia na siłe.Mam jeden problem...a mianowicie zbyt małe obciazenia do treningu siłowego-czy mógłbym wykonywac cwiczenia z własnym obciążeniem ciała ? Prosze was o konkretne rady, rozpiske cwiczeń i rozpiske tygodniowa. Z góry dzięki.
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-06-09, 12:09
3 kg masy mięśniowej- w przeciągu 1,5 roku ćwiczeń jest to bardzo niski wynik. Patrząc na twój wiek można założyć, że owe "nabranie masy" wynika z ciągłego (jeszcze) rozwoju twojego organizmu. Więc pierwsza rada: Zacznij Jeść ;].
Co do treningu: Spokojnie możesz wykonywać ćwiczenia z własnym obciążenia ciała (w których również możesz dołożyć kg np. pompki na poręczach z obciążeniem).
Rozpiska ćwiczeń będzie najefektywniejsza jeżeli podasz sprzęt jaki posiadasz, wtedy będzie można ją pod niego "podrasować".
Aeroby: Więcej danych: Wzrost/Masa ciała/BF.
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"
Teraz chce rozwijać siłę bo sylwetkę wyrzeźbiłem. Być może owe nabranie masy wynikało z cwiczenia 2 razy w tyg bez blizej okreslonej diety + cwiczenia bez zadnego obciazenia tylko własna masa ciała. A dane to: wzrost-185cm waga-72kg 15lat sprzet: drążek, sztanga prosta, ławeczka, hantle .
Pomógł: 56 razy Dołączył: 28 Kwi 2008 Posty: 820 Skąd: Północ
Wysłany: 2009-06-10, 10:11
Aeroby zastosuj 2x tygodniowo 20 minut wysiłku tlenowego (rower/szybki chód 80%Mhr); na sezon letni spiszą się idealnie .
Co do treningu: wszystko zależy od ciebie, jeżeli zależy ci na poprawie siły oraz wytrzymałości polecam dostosować sie do zasad systemu treningowego ACT. Taki trening powinien spokojnie zaspokoić twój organizm jeżeli chodzi o trening bez konieczności zakupienia dodatkowych ciężarów.
Przykładowy trening podrasowany pod twój sprzęt:
-Wznosy nóg na drążku 15 powtórzeń
-Przysiady z sztangą na barkach 12 powtórzeń
-Przysiad wykroczny z hantlami 10 powtórzeń
-Wyciskanie sztangi leżąc 12 powtórzeń
-Wyciskanie sztangi w siadzie 10 powtórzeń
-Podciąganie sztangi do brody 12 powtórzeń
-Drążek 10 powtórzeń
-Unoszenie tułowia z opadu 10 powtórzeń
-Uginanie ramion z sztangielkami 12 powtórzeń
-Pompki na poręczach 10 powtórzeń
-Zwijanie sztangi 15 powtórzeń
-Wspięcia na palcach 15 powtórzeń
Co do ilości obwodów, długości przerw oraz innych informacji zawierają się one w naszym skromnym leksykonie .
_________________ "Ktokolwiek dotrze na pole walki pierwszy i oczekuje nadchodzącego wroga, będzie wypoczęty, ktokolwiek przybędzie drugi przystąpi do walki wyczerpany"
Sun Tzu, "Sztuka wojny"