Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Ektomorfik - robienie masy
Autor Wiadomość
shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2009-06-23, 02:49   Ektomorfik - robienie masy

http://forum-kulturystyka...imy-mase-fakty/

Nie byłem pewien do ktorego działu to podczepic, ale w razie czego wujek Franz na pewno zaprowadzi ład i porządek. ;-)

Ale do rzeczy. W SB ruszono temat ektmorfizmu, a że sam jestem zatwardziałym ektomorfikiem (choc czasem myle z endo;P) to chciałbym, żebyście mi powiedzieli jaka jest faktyczna wartość merytoryczna arta zamieszczonego pod sznurkiem i oczywiście jakieś ewentualne uwagi tez są mile widziane.
W prawdzie przybranie masy raczej mi nie grozi, ale jesli będe wiedziec, to może się kiedyś przyda, i pewnie nie tylko dla mnie.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pimpek35 

Wysłany: 2009-06-23, 07:44   

To ja moze zacytuje z ksiazki, ktora posiadam :
"Jego szczupła budowa ciała, przewaga czerwonych włókien i bardzo szybki metabolizm nie sprzyja budowaniu tkanki mięśniowej.

Wskazówki treningowe:

-kazdą część ciała trenujcie raz na 5-7 dni (nie dotyczy początkujących)
-ilość serii 6-8 na dużą grupę mięśniową, i 4-6 na małą grupę mięśniową
-odpoczynek pomiędzy seriami nie powinien być krótszy niż 2 minuty
-trening aerobowy powinien być ograniczony do niezbędnego minimum, tzn. nie częściej niż 2x w tygodniu. Podczas budowania masy, aeroby można ograniczyć nawet do zera"
;-)

"Kształtowanie ciała"- Arkadiusz Kozłowski

blais99

Wysłany: 2009-06-23, 13:48   

Pimpek35 napisał/a:
-odpoczynek pomiędzy seriami nie powinien być krótszy niż 2 minuty

ja zawsze myślałem,że na masę robi się 60-90sek odpoczynku a tu wnioskuje,że 2minuty to minimum coś nie tak,myślę że tam powinno być napisane nie dłuższy niż 2minuty.

Pimpek35 

Wysłany: 2009-06-23, 13:58   

Tez wydaje mi sie to dziwne. Warto poczekac, az ktos jeszcze sie do tego odniesie.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2009-06-23, 19:08   

No wlasnie tez mi sie to dziwne zdaje, bo jakby nie patrzec, co bym nie robil, zwasze potrzebowalem krutszego odpoczynku zeby nie dzialac na pol gwizdka.
Ostatnio zmieniony przez shinra 2009-08-14, 20:30, w całości zmieniany 3 razy  

moro1989 
Gimbus;)

Wysłany: 2009-08-14, 20:15   

O jaki ciekawy temacik znalazlem.
Jestem kolejnym ektomorfikiem do kolekcji na tym forum.
Ja juz wiem jak sobie poradzić z problemem, więc powiem co wiem, choć wiem niewiele.
Otuż byłem we Francji u rodziny i mój brat cioteczny jako lekarz sportowy, ze specjalizacją ortopedy postanowił się zająć tajemnicą mojego "muszego" wyglądu. No i konsultując sie ze swoimi ziomkami w fartuchach porobili mi jakieś badania i wyszło co wyszło.
I teraz juz tłumacze. Ektomorfik charakteryzuje sie z reguly nadczynnością tarczycy (każdy kto ma bardzo szybki metabolizm powinien kontrolować swoją tarczycę). Z tego powodu co zje to zaraz wysra i nie ważne ile tego zje to i tak będzie z tego przysłowiowe g****.
Tak więc, aby zrobic masę trzeba spożywać, dla wielu osób, ogromny nadmiar kalorii. I zaczynać trening powinno się w niedużym odstępie czasu po jedzeniu, a sam trening musi być bardzo intensywny, ale za to krótki, a ciężary trzeba brać niemal na max (ja brałem ile dałem radę).

blais99 napisał/a:
ja zawsze myślałem,że na masę robi się 60-90sek odpoczynku a tu wnioskuje,że 2minuty to minimum coś nie tak,myślę że tam powinno być napisane nie dłuższy niż 2minuty.
Pimpek35 napisał/a:
Tez wydaje mi sie to dziwne. Warto poczekac, az ktos jeszcze sie do tego odniesie
shinra napisał/a:
No wlasnie tez mi sie to dziwne zdaje, bo jakby nie pratrzec, co bymn nie robil, zwasze potrzebowalem krutszego odpoczynku zeby nie dzialac na polkwitka.

Natomiast odnosząc się do postów powyższych co do długości przerw to jest tu pewne zróznicowanie bo część powinna robić długie przerwy, ale tu dochodzą pewne czynniki, które mnie nie dotyczą i nic o nich nie wiem, toteż tego nie rozwinę.
Otóż ektomorficy z powodu tak szybkiego trawienia nie mają zapasów enegii (prócz czasu po jedzeniu) i z regóły szybko się męczą.
Z tego też wynikają jak najkrótsze przerwy między seriami (ja robię plus-minus 30 sekund) i dłuższe przerwy między treningami (2-3 tygodniowo, ja robiłem dzień treningu i dwa przerwy), a także ćwiczenia powinny obejmować jak najwięcej mięśni na jednym treningu, bądź jedną partię raz na tydzień (ja tak robiłem).
Ogółem to przpomina szarpanie się z siłownią niedouczonego nastolatka (nawet ludzie na siłce się ze mnie nabijali), ale przynosi efekty, mozolne, ale zawsze.
Oczywiście po powrocie do kraju wszystko co zrobiłem szybko straciłem, ale może się przyda moje drobne doświadczenie.

Jako ciekawostkę dodam, iż wyliczyli, że muszę spożywać przynajmniej 5100 kcal dziennie żeby robić mase (waga 67kg i 178 cm wzrostu). Na początku to istna masakra, ale łatwo się przyzwyczaić.

To tyle z mojej biografii, mam nadzieje, że się komuś przydałem.

Majkel

Wysłany: 2009-08-14, 21:24   

moro1989 napisał/a:
I zaczynać trening powinno się w niedużym odstępie czasu po jedzeniu

Zależy dla kogo,ja miałem takie sytuacje że 30min przed treningiem zjadlem i wszystko potem w kiblu wyrzygałem.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2009-08-14, 22:26   

Fakt, trening z pelnym zoladkiem to paskudztwo.
Tu chodzi chyba o z deka dluzszy czas, czyli chyba poprostu o moment kiedy juz czujemy, ze mozemy normalnie sie ruszac.

moro1989 napisał/a:
Jako ciekawostkę dodam, iż wyliczyli, że muszę spożywać przynajmniej 5100 kcal dziennie żeby robić mase (waga 67kg i 178 cm wzrostu
:shock: O k****, normalnie bym nie uwierzyl, ale ze na tamtej stronie tez wstawili duza liczbe to kto wie... tylko teraz ile to trzeba by teraz wtrybiac szamy. Raz na jakis czas sie zdarza ale ciagle :roll:

Plusik za dobre checi.

moro1989 
Gimbus;)

Wysłany: 2009-08-17, 18:31   

Cytat:
ile to trzeba by teraz wtrybiac szamy
Ogrom. Jadlem co jakies 1,5-2 godziny co rownalo sie ok. 10 posiłkom.
Podałbym rozpiskę diety, którą miałem, ale niestety już jej nie pamiętam dobrze, a składniki były trochę 'inne' (tzn. u nas raczej trudnodostepne).
Ale jakby ktoś podjął trud ułożenia mi diaty (choć trochę zbliżonej) byłbym dozgonnie wdzięczny, bo chwilowo jestem bezrobotny, więc miałbym czas na robienie masy.

Odpowiedz do tematu