Mam 16 lat 170 wzrostu i 60 kg... Ćwicze SW i na ogół jestem aktywny chciałbym od nowa zacząć moją przygode z siłownią... Nie piszcie mi żebym robił trening domatora itp bo już mam tego dość robiłem go na okrągło przed długi czas. Chce żeby mi ktoś pomógł i powiedział jaki plan na początek i co dalej... Chciałbym mieć plan na siłowni który by można było połączyć z 3 treningami SW tygodniowo
_________________ He was the perfect warrior, cold and ruthless! He lived by has strength alone! Uninhibited by foolish emotion...
Wysłany: 2009-08-11, 23:28
FBW albo Split ;) Cwiczylem tymi progarmami i oba sa dobre jesli chodzi o SW. Z czego obstawalbym bardziej za splitem jesli ma sie 3 dni w tygodniu na silke. Wez sobie ten plan z forumowego leksykonu i git :)
Ale jak zacząć z obciążeniami??? Czy moge już brać te moje maksimum w seriach czy sie nie katowac... A chce jeszcze urosnąć a nie wiem czy to czasem nie zahamuje wzrostu
_________________ He was the perfect warrior, cold and ruthless! He lived by has strength alone! Uninhibited by foolish emotion...
Wysłany: 2009-08-11, 23:34
Jak bedziesz dobrze wykonywal cwiczenia to nie. Pierwszy tydzien-2 poswiec sobie na sprawdzenie tego jaki ciezar bedzie dla Ciebie optymalny na wykonywanie serii :)
Majkel Pomógł: 14 razy Wiek: 20 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 509
Wysłany: 2009-08-11, 23:34
Telesik napisał/a:
Ale jak zacząć z obciążeniami??? Czy moge już brać te moje maksimum w seriach czy sie nie katowac... A chce jeszcze urosnąć a nie wiem czy to czasem nie zahamuje wzrostu
Z obciążeniem zawsze trzeba powoli,złe wykonywanie danych ćwiczeń może jedynie uszkodzić "coś tam" jeśli nie masz instruktora,który Ci pokaże jak wykonywać,MC,przysiady to z obciążeniami bardzo spokojnie.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
Jeśli będziesz brał duże ciężąry,dźwigał jak oszałały to będziesz miał sraczki,bóle brzucha.
Duże ciężary- to znaczy ile?
Majkel Pomógł: 14 razy Wiek: 20 Dołączył: 29 Mar 2009 Posty: 509
Wysłany: 2009-08-12, 21:06
Telesik napisał/a:
Duże ciężary- to znaczy ile?
Duże znaczy duże,skąd mam wiedzieć ile dla Ciebie to dużo :)
Nie wykonuj nigdy po 1,2 powtórzeniach itp. Czyli tzw.maxow nie rób,nie schodź poniżej 6 pwt.
Dla Ciebie dużo może być 40.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
[ Dodano: 2009-08-16, 00:20 ]
A jakie dokładnie ćwiczenie obciążają kregosłup i których nie powinno sie wykonywać w tym wieku. Czy moge ćwiczyć nogi tak samo jak górne partie mięsni?