Witam.
Mam taką sprawę do was. Mam dostęp do siłowni z pełnym wyposażeniem.
Chciałbym trenować 1-2 dni w tygodniu ponieważ mam też treningi piłki nożnej i chcę uniknąć przetrenowania. Trenował bym prawdopodobnie środa i piątek po godzinie.
Mam 15 lat dla tego też nie chcę zbyt dużo trenować.
Prosiłbym was o napisanie dla mnie optymalnego treningu. Chodzi mi o wyrzeźbienie ciała(głównie klatka piersiowa) oraz o nabranie trochę siły w rękach.
Z góry dzięki :)
_________________ Płacz na treningu, śmiej się na ringu Walczy by żyć, żyj by walczyć
Pomógł: 37 razy Wiek: 21 Dołączył: 18 Paź 2008 Posty: 603 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-05-01, 22:45
1-2 dni w tygodniu wielkich przyrostów nie dadzą, albo będziesz ćwiczył regularnie przynajmniej 3 dni w tyg na siłce, albo sobie na razie odpuść i zacznij jak będziesz miał czas, a te 2 dni rób w domu jakieś pompki, brzuszki itp. Bez sensu jest ćwiczyć klatę i biceps (jak sezonowiec) poświęcając inne ważne partie jak plecy, barki... Siłownia wymaga systematyczności i jakiegoś równomiernego podziału, więc nie ma co na siłę upychać ćwiczeń w 1-2dniach. Oczywiście można, ale po co? Żeby potem mieć fajną klatę, a plecy wąskie, albo duży biceps, a malutkie barki? Albo znajdź jeszcze 1 dzień żeby ćwiczyć 3-dniowym planem, albo zacznij dopiero za jakiś czas.
przede wszystkim odpuściłbym sobie siłownię w Twoim wieku, chyba że jakieś podciągania czy bieżnie, ale skoro kopiesz w piłę to chyba ruchu Ci nie brakuje ;) Spetz ma rację, skup się na treningu w domu - pompki, brzuszki, expander, zainteresuj się A6W. Poza tym żeby rzeźbić trzeba mieć co - a wnioskuję, że nie bardzo masz co. Najpierw musisz nabrać masy mięśniowej, ale na to wszystko przyjdzie pora. Na tym etapie domowy trening w zupełności Ci wystarczy :)
tutaj masz ćwiczenia, które spokojnie możesz wykonywać w domu : TRENING DOMATORA
Pomógł: 13 razy Wiek: 20 Dołączył: 20 Gru 2007 Posty: 384 Skąd: Daleka Północ
Wysłany: 2009-05-02, 17:09
google wie wszystko poszperaj troche, jak nie bedziesz czegos rozumial pisz do nas polecam na poczatku poczytac o ACT i FBW. pozdro.!
_________________ Zawsze znajdzie się szerszy, co wielkość wielkich pieprzy...
konrad16
Wysłany: 2009-08-26, 00:10
witam mam pytanko ... Mam 14 lat ważę 64 kg mam 165 cm wzrostu i chodzę na siłownię
ćwiczę 3 razy w tygodniu "delikatne" ćwiczenia typu podnoszenie sztangi , hantli , brzuszki , pompki , przysiady , podciąganie się...itp...aaa i jeszcze ostatnio przeszedłem na diete żeby przybrac masy jem 5 posiłków dziennie , pije magnes...czy dobrze robię czy źle ???
_________________ Jeżeli przynajmniej śnisz, żeby mnie pokonać, lepiej, żebyś się obudził i przeprosił. :)))
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2009-08-26, 09:51
O to chyba Ty już pytałeś.
Cytat:
mam 14 lat , ważę 63 kg , mój wzrost to 164 cm , i chciał bym się dowiedzieć czy muszę nabrać więcej masy zacząłem jeść 5 posiłku dziennie pije magnes itp...
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"