Cześć
Parę lat temu podczas treningu na siłowni odniosłem kontuzję obu barków. Najpierw lewy bark(piramidowe wyciskanie na klatkę), jakiś czas później-prawy (wznosy boczne hantlą). W obu przypadkach: za duży ciężar przy zbyt krótkiej rozgrzewce.
Czasu się nie cofnie, chcę tylko coś z tym zrobić. Byłem u wielu lekarzy, odbyłem chyba wszystkie możliwe zabiegi fizjoterapeutyczne(na początku pomagały ale później ból wracał), zużyłem "tony" maści...
Najlepsze jest to, że na rtg i usg nic nie wyszło, dyskomfort w rejonie barków pojawia się tylko, gdy poruszam rękami (w przypadku lewego barku-przednia część, prawego-środkowa). Jakiś stan poprzeciążeniowy czy coś. Kiedy robię rozgrzewkę, jest lepiej ale "na krótką metę". Mogę też ćwiczyć minimalnymi ciężarami (np. 2 kilowe). Ale gdy tylko zwiększę obciążenie lub zrobię cięższy trening, podczas ćwiczeń barki pobolewają.
Proszę Was o porady, co zrobić? Czy ćwiczyć (jeśli tak to jak). Dodam, że jestem z natury bardzo szczupły, odczuwam też bóle w rejonie karku (choć pewnie to nie ma związku z barkami:) Nie chciałbym całkowicie rezygnować z ciężarów.
Z góry dzięki za odpisy.
W obu przypadkach: za duży ciężar przy zbyt krótkiej rozgrzewce.
to mówi samo za siebie zła a być moze słaba rozgrzewka i jest po barkach ... no skoro dalej boli hmm osobiscie mnie bolały sciegna i wziolem ANIMAL FLEX rewelacja polecam jest to dzywka tez na stawy ... daje efekt na allegro stala jakies pare miechow temu po 74 zł , a co do twoich barków ,heh powiem tak: jak sobie raz zrobiłeś niezłe kuku to bedziesz miał wspomnienie do konca życia proponowałbym bardzo dokłądne rozgrzewanie barków nawwet nie barków lecz całego ciała .. aby uniknąć innych kontuzji w przyszłości , poleciłbym basen bo to bardzo dobra odnowa biologiczna oraz poduszke żelową też bardzo dobry produkt a cięzary to niestety ( nie wiem cyz to wg dobrze napisałem ) małe cięzary wiecej powtórzeń ale po dobrej rozgrzewce , nie wiem czy dobrze pisze ale wydaje mi sie ze cwiczenia sprawnosciowe powinny tez pomóc .. bo przy takiej gimnastyce pracująwszystkie miesnie jakie powinny ...
jeśli coś popieprzyłem to przepraszam i prosze mnie poprawić ...